За какво е резитбата на петуния в средата на лятото и как да я извършите правилно

Петунията е едно от най-популярните цъфтящи растения. Пищни храсти с бели, розови, червени, лилави, петнисти цветя се намират в градски цветни лехи, задния двор парцели, на балконите на гражданите. За удължаване на цъфтежа и подмладяване на храстите, производителите на цветя подрязват петунии в средата на лятото.

Защо резитба петуния

петуния - непретенциозно растение, което радва с буйния си цъфтеж. За да поддържате красотата на цветята в средата на лятото, изпълнете "прическа". Ако петунията бъде оставена без надзор, растението ще започне да се разтяга, а цветята ще станат малки и тъпи.

Подрязването на петуния се извършва на етапа на отглеждане на разсад. За да направите това, прищипете основните клони, което стимулира образуването на странични стъбла. Върховете на стъблата се отстраняват с пръсти или ножица, след което издънките стават по-дебели, а листата придобиват наситено оцветяване. След две седмици на храста ще се появят първите пъпки, задрямалите пъпки се активират и бързо растат.

За какво е резитбата на петуния в средата на лятото и как да я извършите правилно

Прическата на Петуния е включена в списъка на задължителните процедури, за да придаде на храстите чиста форма. Този метод помага да се създадат необичайни форми и да се промени посоката на растеж на стъблата. Можете да придадете формата на топка или да се спуснете клони в красива каскада.

Важно! Образуването на петунии се извършва само ако стъблото е било бързо разцепено през вегетационния период.

Подрязването на растението правилно ще помогне, ако стъблата се извадят поради липса на светлина и неправилна грижа. Сортовете храсти скубят без съжаление, оставяйки само 15 см дължина, ampelous нарязани по желание. След резитбата растението започва да расте с нова сила.

Подрязването или прищипването се извършва изключително върху зрели храсти. Това стимулира цъфтежа и позволява на петунията да се размножава чрез резници. 3-4 седмици след първата процедура, страничните стъбла допълнително се скъсяват, за да се добави обем. Следващите манипулации се извършват според нуждите, като се отчита състоянието на растението.

Условия на процедурата

За какво е резитбата на петуния в средата на лятото и как да я извършите правилно

Подрязването не е трудно дори за начинаещите производители. Процедурата се провежда в зависимост от етапа на развитие на растението. В началото на лятото храстите активно растат и набират сила, изглеждат здрави и привлекателни. В края на сезона, без подходяща грижа, растението може да изсъхне и цъфтежът напълно спира.

Първото прищипване се извършва в началото на юни, след което петунията придобива зелена маса и по стъблата се появяват пъпки. Втората резитба се извършва през юли-август с цел формиране на храсти и стимулиране на цъфтежа.

Лятна резитба против стареене

През лятото производителите на цветя подрязват петунии, за да подмладят храста, да му придадат красив външен вид и да стимулират цъфтежа.

За изобилен цъфтеж

Как да актуализирате растение? През юли цъфтежът на петунии намалява, а храстите изтъняват. За да се стимулира появата на нови цветя, се извършва резитба. В работата използват градинска резачка, ножица или отрязват стъблата на ръка. Ако пренебрегнете тази процедура, растението ще започне да изразходва цялата си енергия за узряване на семената. За това се съкращават централните стъблови и странични процеси.

Референтен. Не се препоръчва да прищипвате само върховете на стъблата, тъй като новите клони ще станат тънки и слаби.

Стъблата се прищипват на места, където почти не са останали цветя. Четири листа са оставени на отрязаното стъбло. Сухите пъпки се отстраняват на ръка или с ножица за нокти.опитен съветват производителите щипка петуния веднъж месечно до края на септември.

За формиране на храст

За какво е резитбата на петуния в средата на лятото и как да я извършите правилно

През август се извършва резитба за възстановяване на растението и буен цъфтеж. Процедурата е същата като през юли.

В резултат на интензивния цъфтеж петунията бързо губи сила. За подновяването им храстите редовно се пръскат и подхранват веднъж седмично.

След цъфтежа растението се подрязва, ако храстите се отглеждат за декоративни цели. Ако производителят се нуждае от семена, не се извършва резитба. Когато редовното прищипване не дава очакваните резултати, а листата пожълтяват, се препоръчва да се отрежат храстите с една трета. Растението се изважда от саксията заедно с глинен кок и кореновата система се разделя наполовина. Заточен нож ще направи това.

След отделяне на коренищата петунията се трансплантира в по-големи саксии, като ги запълва с прясна почвена смес. Съдовете се прехвърлят на тъмно място за една седмица и се поливат редовно. В продължение на три седмици почвата се наторява с азот, след което преминават към комплексно подхранване. След такава резитба петунията ще възобнови цъфтежа в края на август и ще зарадва с нови пъпки до септември.

Интересно е:

Описание на сортовете и особеностите на отглеждането на махрова петуния

Как да отглеждаме петуния от семена у дома: засяване на разсад, грижи, пресаждане в открита земя

Каква е опасността от листни въшки по петунии и как да се справим ефективно с нея

Как да подрязваме

Как да подрязваме правилно за буйния цъфтеж? Процедурата се извършва в съответствие с редица правила. За целта използвайте градински ножици или резачки. Инструментите се дезинфекцират предварително със силен разтвор на калиев перманганат или медицински алкохол.

За какво е резитбата на петуния в средата на лятото и как да я извършите правилно

Правила за подрязване

За да улесните храстите да издържат резитбата и бързо да възстановят жизнеността, процедурата се извършва, като се вземат предвид нюансите:

  • храстите трябва да са силни и здрави, да съдържат най-малко пет големи листа на всяко стъбло;
  • в работната зона се поставя контейнер за събиране на резници;
  • на всяко стъбло отстранете горната част с дължина 3-4 см;
  • процедурата се провежда сутрин или вечер, когато слънцето не е толкова ярко.

Как да подрязваме петуния, така че да цъфти в пищна каскада

За да може петунията да цъфти в пищна каскада, тя трябва да се подмлади, като се придържате към общи препоръки. За сортовете ампел са характерни падащи тънки стъбла, които се нарязват на половината дължина. Важно е да вземете предвид факта, че ако режете през юли, тогава растението вече няма да има време да расте дълги мигли.... Затова ампелните сортове се подрязват веднага щом загубят своята привлекателност.

Стъблата на каскадните сортове растат нагоре. При подрязване на такива петунии оставят издънки с дължина 15 см. Ако се отстранят само върховете, петунията ще започне да расте в ширина. Това ще създаде интересни цветни форми.

Важно! Подрязването се извършва преди подхранване, така че растението получава допълнително хранене и активира буйния цъфтеж.

Допълнителни грижи

За какво е резитбата на петуния в средата на лятото и как да я извършите правилно

За да може петунията да продължи да радва с буен цъфтеж, опитни цветарки препоръчват да спазват редица правила:

  1. За интензивен растеж храстите се наторяват с минерали и стимуланти на растежа.
  2. При суша растението се полива ежедневно, а вечер се напръсква с вода от бутилка със спрей.
  3. Изсъхналите цветя се отстраняват заедно със стъблото.

Правила за хранене:

  1. След засаждането на петунии на постоянно място, 5 супени лъжици се вкарват в земята. калиев монофосфат на 10 литра вода. Веднъж седмично растението се опложда с "Циркон" (1 ампула на 10 литра вода). За да подобрите цъфтежа, използвайте лекарството "Kemira Lux" с микро- и макроелементи
  2. В средата на юли "Kemira Lux" се добавя към почвата, смесена с калиев монофосфат и калиев нитрат на всеки пет дни. За изобилен цъфтеж храстите се подхранват с урея (10 g на 10 l вода). Азотът стимулира растежа на зелената маса и гарантира буйния цъфтеж.
  3. През август растението се подхранва "Fertika" и калиев монофосфат на всеки 7 дни.

В края на лятото горната превръзка се намалява до минимум.До този момент храстите ще придобият сила и ще зарадват с дълъг цъфтеж до края на сезона.

заключение

Подрязването на стъблата със сухи листа и изсъхнали цветя се изисква редовно, като се започне през юни. Цветярите обръщат специално внимание на подрязването на петуниите през лятото. Първата процедура се извършва през юни, следващите - през юли-август. Използват градински ножици, секатори, остри ножове.

Прищипването на стъблата се извършва на ръка, сухите цветя се отстраняват с ножица за нокти. Всяка резитба е стрес за растението, следователно, за да се попълни жизнеността, храстите се хранят с азот и сложни добавки. Стимулаторите на растежа насърчават буйния цъфтеж и увеличението на зелената маса. При правилна грижа петунията ще зарадва пищния цвят до края на септември.

Добави коментар

градина

Цветя