Как да отглеждаме петуния от семена у дома: засяване на разсад, грижи, пресаждане в открита земя

Петунията е едно от най-популярните цветя сред градинарите. Нискорастящите декоративни растения цъфтят дълго и изобилно и изглеждат хармонично като рамка и декорация за цветна градина.

Възрастните растения са лесни за грижи. Но разсадът изисква търпение и внимателност, така че много градинари предпочитат да ги купуват в разсадници и пазари. Въпреки това, такъв посадъчен материал е скъп и не винаги се оказва здрав и висококачествен. Много по-безопасно и по-евтино е сами да отглеждате разсад от семена. Това е най-трудният етап от отглеждането на растенията, но знаейки основните принципи и нюанси, дори и начинаещ може да се справи. Как да засаждате и кога да сеете семена, прочетете нататък.

Засаждане на петунии за разсад от семена у дома

Как да отглеждаме петуния от семена у дома: засяване на разсад, грижи, пресаждане в открита земя

Необходимо е да изберете подходящ засадителен материал. Семената на петуния се продават в специализирани и онлайн магазини. Те понякога се срещат в редовни супермаркети.

Не си струва да купувате семена от пазарите. Самобитните семена често дават непредвидими резултати. Това растение лесно се опрашва, така че цветята, отглеждани от семена, често се различават от майчиното растение.

Забележка! съществувам сортове и петунии хибриди, които не дават семена и се размножават само вегетативно.

Има два вида посадъчен материал, продаван в магазините - гранулиран и насипен. Първият е покрит със специална обвивка, която го прави по-голям. Тези семена се засяват лесно, като се разхвърлят на правилното разстояние един от друг. Те вече са обработени във фабриката, така че не е нужно да губите време на този етап.

Недостатъкът на гранулиран посадъчен материал е, че понякога черупката не му позволява да покълне... Такива семена са по-скъпи от насипните семена и има по-малко от тях в опаковката.

Разхлабеният посадъчен материал е по-евтин. Такива семена често не се обработват във фабриката. Градинарят трябва да отдели време за подготовката им. Те са малки, което затруднява засаждането им. Въпреки това те също са в търсенето.

Дати за кацане

Как да отглеждаме петуния от семена у дома: засяване на разсад, грижи, пресаждане в открита земя

От засяването на семена до цъфтежа на растение средно са необходими 10 до 12 седмици. Кога нарастващ петунии от семена, датите на засаждане зависят от това кога точно градинарят иска да види цъфтящи храсти в градината си, както и от температурата навън.

В южните и централни райони петунията се отглежда от средата на януари до края на февруари. За да получите здрави и здрави разсад, ще ви трябва специално осветление (флуоресцентни лампи или фитолампи). Ако няма допълнително осветяване, семената се засяват от началото на март до началото на април.

В Сибир и Урал сеитбата се извършва в средата на пролетта (април). В този случай зрелите разсад ще бъдат готови за засаждане за затопляне.

Опитните градинари препоръчват да се вземат предвид показателите на лунния календар при избора на времето за засаждане на петунии. Смята се, че растенията са по-силни и здрави, когато се засаждат в точното време.

Кога да засаждаме петуния според лунния календар през 2020 г .:

месец Подходящи дни Неподходящи дни
януари 10-11, 15-20 5-9, 22
февруари 1-4, 6, 10-11, 16-18, 25 9, 21-23, 26-27
Март 3-5, 27-28 1-2, 7-8, 10, 12, 14-16, 19-24, 31
април 1-2, 7-8, 14, 24, 28 3-5, 9, 11-13,15-22

В неблагоприятни дни сеитбата на цветя за разсад не се препоръчва. Кълняемостта на семената по това време ще бъде ниска, а растенията - слаби.

Дните, които не са посочени в таблицата, се считат за неутрални. Те не се считат за благоприятни, но през този период може да се засява и посадъчен материал.

Подготовка на семената

Гранулираните и рохки семена, които са били обработени във фабриката, не е необходимо да бъдат допълнително обработвани. Информация за това е посочена на опаковката.

Ако семената не са били обработени във фабриката, те трябва да бъдат подготвени за засаждане. За да направите това, семената се дезинфекцират чрез киснене в продължение на 30 минути. в светло розов разтвор на калиев перманганат, водороден пероксид или "Фитоспорин". Тогава те стимулират растежа си, като накисват за един ден с разтвор на "Epin" или "Solution".

След това семената са готови за засаждане. Някои производители предпочитат да покълнат предварително посадъчния материал. За да направите това, покрийте чинийката или чинията с няколко слоя марля, която се навлажнява с топла вода. Семената се изсипват отгоре в един слой и се покриват с марля, която също се навлажнява с вода. Чинийката се покрива с пластмасова обвивка и се отстранява на топло място. Докато изсъхва, марлята се навлажнява. Семената се държат така, докато покълнат.

Изборът на капацитет и почва

Как да отглеждаме петуния от семена у дома: засяване на разсад, грижи, пресаждане в открита земя

Семената на петунията се засяват в обща кутия. По-добре е, ако това е широк контейнер с височина 10-15 см, но също така ще работят пластмасови чаши, нарязани бутилки и опаковки за торти.

Съдовете трябва да се дезинфекцират чрез изливане на вряла вода или накисване в тъмно розов разтвор на калиев перманганат.

Удобно е да използвате торфени таблетки. Те се приготвят както следва:

 1. Таблетките се поставят в дълбок съд с дупката надолу и се заливат с вряла вода. Водата трябва изцяло да покрие детайла.
 2. Когато течността се абсорбира, се добавя още вряла вода. Това се прави, докато таблетките са напълно подути и се превърнат в торбички.
 3. Подутите таблетки се отстраняват и се обръщат с главата надолу. Излишната течност се отцежда. Чантите се поставят върху палет.

За петунии е подходяща леко кисела или неутрална. грундиране... Има няколко варианта за подходящи състави:

 1. Закупена почвена смес - универсална почва за разсад или специална за цветя.
 2. Смес от градинска почва и хидрогел в съотношение 1: 1.
 3. Плодородна смес: 2 части градинска почва, торф и хумус и 1 част пясък.

Почвата се дезинфекцира. Калцинира се във фурната, залива се с горещ разтвор на меден сулфат или калиев перманганат.

В допълнение към почвата ще ви е необходим дренаж (скала от черупки, малка експандирана глина, натрошена керамика и др.). Освен това се дезинфекцира.

Методи за сеитба на семена

Как да отглеждаме петуния от семена у дома: засяване на разсад, грижи, пресаждане в открита земя

Преди да засадите петуния, трябва правилно да напълните контейнера с почва. На дъното на кутията се поставя дренажен слой от 1-2 см. Почвата се изсипва отгоре, така че 3-5 см да останат свободни до горните граници на контейнера.Почвата се навлажнява с топла вода от бутилка за пръскане.

Зърнените семена се подреждат на редове на разстояние 2-4 см един от друг и се притискат малко в земята, но не се поръсват с пръст.

По-трудно е да се работи с насипен посадъчен материал. Има три метода за засяване:

 1. Клечки за зъби. Семената се изсипват върху лист хартия. Върхът на клечка за зъби се навлажнява с вода и се допира с нея до 1 семе. Прилепеният посадъчен материал се прехвърля в саксия и се спуска върху земята с помощта на втора клечка за зъби. Семената се подреждат на редове на разстояние 2-3 см едно от друго, без да ги заровят в земята. Почвата се напръсква с топла вода от спрей бутилка.
 2. С пясък. Посадъчният материал се смесва в отделен съд с пясък. Получената смес се разпределя равномерно върху земята и след това се поръсва с топла вода от бутилка със спрей.
 3. На снега. Слой сняг се поставя в контейнер за разсад отгоре на почвата. Семената се засяват върху него на редове на разстояние 2-3 см едно от друго.

Контейнерът с култури е покрит с фолио или стъкло. След това се отстраняват на топло и светло място.

Грижа за разсад

Как да отглеждаме петуния от семена у дома: засяване на разсад, грижи, пресаждане в открита земя

За да отглеждате петунии от семена и да получите закупени от магазина разсад, важно е да осигурите на растенията оптимални условия за растеж и правилна грижа. В противен случай петунията ще се окаже удължена, слаба и няма да вкорени, когато се трансплантира в земята.

Как да отглеждаме петуния у дома:

 1. Температура. Преди покълването на семената стайната температура трябва да варира между + 24 ... + 26 ° C.След появата на първите издънки температурата се намалява до + 20 ... + 22 ° C.
 2. Осветление. Кутиите за разсад се поставят на южния или югоизточния прозорец. Те трябва да са там, дори ако семената още не са покълнали. Ако е възможно, осигурете допълнително осветление за 12 ч. При сеитба на семена през зимата е необходимо осветление.
 3. Поливане. Преди покълването на семената почвата се напръсква с топла вода от бутилка за пръскане. Не можете да го поливате от лейка или бутилка, тъй като в този случай семената ще отидат дълбоко в земята и няма да покълнат. След появата на първите издънки разсадът се полива от спринцовка или специална лейка за стайни растения с тясна дюза. Течността не трябва да влиза в контакт с листата на растението. Почвата се навлажнява, тъй като изсъхва с топла вода. Правете това сутрин или вечер, когато слънцето е неактивно.
 4. Зелена къща. Преди да се появят първите издънки, разсадът трябва да бъде под стъкло или филм. Всеки ден оранжерията се отстранява, кондензатът се изтрива и контейнерът се оставя да се проветрява за 10-20 минути. Когато семената покълнат, времето за вентилация се увеличава. Тогава оранжерията е напълно демонтирана.
 5. Бране. Извършва се, когато петунията има 2 истински листа. Използвайте контейнери с обем 250-300 мл. На дъното се излива дренаж. Останалата част от обема е покрита с почва. Разсадът се изважда внимателно от общия контейнер, опитвайки се да не повредите корените, и се трансплантира в отделни саксии. Растенията се поливат под корена с топла, отстояла вода. Растенията се пресаждат втори път, когато кореновата система запълва съда (1,5 месеца след засяването на семената).
 6. Образуване. За да може храстът да се разклони добре и да се оформи правилно, той се прищипва, когато на растението се образуват 3-4 чифта листа. Това стимулира развитието на странични издънки.
 7. Втвърдяване. 2 седмици преди засаждането в открита земя разсадът започва да се втвърдява. Извежда се на улицата или на балкона за 3 минути, след това за 1 час. Постепенно увеличавайки времето, той се оставя в такива условия за един ден.
 8. Горна превръзка. Не е необходимо да подхранвате разсад преди бране, но някои градинари добавят няколко капки Epin във водата за напояване веднъж седмично. След пресаждането в отделни контейнери петуниите се подхранват на всеки 2 седмици, като се редуват минерални и органични торове.

Кога да засадите петуния в открита земя

Как да отглеждаме петуния от семена у дома: засяване на разсад, грижи, пресаждане в открита земя

В южните райони това се прави вече през първата половина на май, в района на Москва и други централни райони - в края на пролетта, а в северните райони - през втората половина на юни.

За засаждане на петунии изберете добре осветена зона на градината с плодородна почва. Преди това хумусът се внася в почвата (6 кг на 1 кв.м) и се полива с горещ разтвор, приготвен от 1 с.л. л. меден сулфат и 10 литра вода.

На Съвета. Нискорастящата петуния изглежда страхотно като рамка за цветно легло.

Схемата за засаждане на петунии зависи от нейното разнообразие:

 1. С малки цветя. Храстите се засаждат на разстояние 8-20 см един от друг.
 2. С големи съцветия. Разстоянието между растенията е 23 до 25 cm.
 3. Ампел петунии. Свободното пространство между петунии трябва да бъде най-малко 28-30 cm.

Дълбочината на отвора е средно 10 см. В каналите се излива 1 супена лъжица. л. пепел и се налива вода. След това се засажда петунията.

Съвети за градинарство

Опитните градинари знаят няколко тайни как да отглеждате петуния от семена у дома. Те ще помогнат за ускоряване на растежа на растенията, подобряване на качеството им и избягване на различни проблеми:

 1. За да се ускори растежа на петунии, при приготвяне на почвена смес от градинска почва и хидрогел, последният се накисва не във вода, а в разтвор на стимулатор на растежа. Хидрогелът се използва, за да поддържа почвата влажна по-дълго.
 2. При избора на почва за петуния е важно да се обърне внимание на вида торф. Червеният торф има висока киселинност, което е вредно за растението. Ниско лежащият черен торф е оптимален за отглеждане на разсад на петуния.
 3. Пясъкът за петунията трябва да е бял или сив. Речният му сорт е най-подходящ. Жълтият пясък съдържа много желязо, което е вредно за растението.
 4. Не се препоръчва да поставяте петунията близо до включената батерия. Сухият горещ въздух е пагубен за разсада.
 5. Някои производители препоръчват подрязването на централния корен с една трета по време на втората трансплантация, за да се стимулира растежът на кореновата система отстрани. Това обаче не е необходимо, тъй като по време на трансплантация кореновата система във всеки случай се поврежда.

Прочетете също:

Каква е опасността от листни въшки по петунии и как да се справим ефективно с нея.

Ръководство за извършване на резници от петунии през лятото за начинаещи цветари.

заключение

Отглеждането на разсад на петуния е дълъг процес, който изисква постоянно внимание от страна на производителя. Младите растения са взискателни към температурните условия, състава на почвата, поливането и образуването.

Ако обаче знаете основните правила и нюанси, дори и начинаещ може да се справи с отглеждането на петунии. Основното е да изберете висококачествен посадъчен материал и да следвате стъпка по стъпка инструкциите за точното засаждане.

Добави коментар

градина

Цветя