Инструкции за начинаещи градинари: как да размножават катереща роза с резници през лятото на етапи

Катерещата роза е едно от най-популярните растения сред градинарите. Огради, порти, арки и колони, усукани с него, превръщат обикновен двор в средиземноморски. Често, когато обмислят дизайна на вътрешния двор, собствениците се чудят как е най-лесно да се размножава и изкоренява катереща роза. Един от най-популярните методи е присаждането.

Възможно ли е да се размножава катереща роза чрез резници през лятото

Инструкции за начинаещи градинари: как да размножават катереща роза с резници през лятото на етапи

Възпроизвеждането на катереща роза чрез резници може да се използва по всяко време от пролетта до есента. През лятото обаче този процес е труден: издънките бързо стават жилави и лигнифицирани, което прави покълването да отнеме повече време.

Не е рядкост засадените резници да изсъхнат поради високата температура на въздуха и липсата на влага. При правилния подход обаче тези неприятности могат да бъдат избегнати.

Важно! Катерещите рози почти никога не се размножават чрез семена, тъй като сортовите характеристики не са запазени. Ето защо резниците са оптималният и най-прост метод за засаждане на цвете, което харесвате във вашия район.

Предимства и недостатъци на летните резници

Летните резници от рози имат редица предимства, сред които опитни градинари отличават следното:

 • липса на растеж на корените в младите храсти;
 • благоприятни метеорологични условия, благодарение на които може да се размножава всяко разнообразие от рози;
 • целият посадъчен материал е лесно достъпен;
 • трайността на храстите, засадени от резници в сравнение с присадени.

Основният недостатък на летните резници е, че младите храсти нямат време да се втвърдят достатъчно, така че трябва да бъдат надеждно покрити за зимата, за да ги предпазят от студа.

Важно! Сортовете жълта роза са по-трудни за изкореняване от другите. За такива цветя все още е по-добре да използвате метода за размножаване на присадка.

Подходящи дати

Юли традиционно се счита за оптимален период за размножаване на катереща роза. Към този момент издънките са достигнали необходимата дебелина, но все още не са имали време да се залеят.

Трябва да обърнете внимание на времето: ако се очаква постоянна суша след засаждането в земята, засадените рози могат да умрат от липса на влага. В този случай резниците се прехвърлят на по-късна дата или се подготвят за постоянно пръскане и овлажняване на младите растения.

Благоприятни дни

Според лунния календар за 2020 г. благоприятните дни за резници ще бъдат 21-24, 29, 30 юли, 1-2, 20-26, 28-29 август. Не отглеждайте цветя на 30-31 август. През 2021 г. благоприятните дни за размножаване чрез резници ще бъдат 4,7, 13-15, 19-23 юли, както и 3, 5, 6, 10-12, 14-15, 17-19 август.

Обърнете внимание на фазата на Луната. Не се препоръчва да режете резници на новолуние. Розите могат да бъдат трансплантирани само преди или непосредствено след пълнолунието.

Важно! Опитните градинари предпочитат да извършват резници на растящата луна.

Подбор и подготовка на резници

Катерещите рози могат да се размножават както от зелени, така и от дървесни резници. Първите обикновено се берат през лятото, вторите - при резитба през пролетта или есента (за засаждане през следващата година).

Когато избирате издънка за присаждане, на първо място обърнете внимание на нейната дебелина и броя на пъпките. Подходящи са клони с дебелина 5-8 мм, върху които са разположени 3-5 здрави пъпки.

Инструкции за начинаещи градинари: как да размножават катереща роза с резници през лятото на етапи

Разрезът се прави под ъгъл 45 ° на разстояние около 1 см от долния бъбрек. Горният разрез не трябва да бъде разположен по-високо от 2-3 см от горния бъбрек.

След това отстранете излишните листа отдолу, оставяйки само 2-4 от най-младите листа по-близо до върха. Дължината на дръжката не трябва да надвишава 12-15 cm.

По същия начин се избират издънки, които създават въздушни слоеве. В този случай на подходящо клонче на подходящото място се прикрепя малка торба земя, в която ще покълнат нови корени.

Начини за изкореняването им

Как да изкореним катереща роза с резници през лятото:

 1. Подготвените издънки се поставят в разтвор за стимулиране на растежа на корените ("Kornevin", "Heteroauxin") в продължение на 24 часа, след което се засаждат в земята до дълбочина 5 см, винаги с лек наклон.
 2. Издънките са покрити с пластмасови или стъклени капачки и се поливат ежедневно, проветряват се и се навлажняват със спрей бутилка. Подслонът може да бъде премахнат само след появата на първите пъпки по издънките.

Процесът на вкореняване може да отнеме до 1,5 месеца. Успехът се доказва от появата на млади листа по леторастите.

Някои градинари практикуват покълване на корени във вода или картофи. В същото време водата се сменя на всеки 2 дни, температурният режим се спазва при + 23 ... + 24 ° C и се осигурява меко, дифузно осветление.

Отглеждането на резници в картофи е популярно, защото те са богати на нишесте и други хранителни вещества, което прави процеса успешен в повечето случаи. Изберете средно големи картофи без гниене.

Засаждане на готови резници

Как да размножавате катереща роза през резници през лятото:

 1. Мястото е избрано затъмнено, така че кълновете да не се изгорят под парещата слънчева светлина. Поставете ги под дърветата, така че слънцето да ги удря от време на време.
 2. Легло за засаждане 8-10 см е покрито с дерново-хумусна почва, отгоре се полага 3-4 см смес от пясък и торф в равни части.
 3. Готовите резници се поставят в предварително подготвена почва. Те се задълбочават с не повече от 2 см, в противен случай процесът на вкореняване ще се забави значително.
 4. Младите издънки се покриват с буркани и редовно се поливат и овлажняват. Трябва също така да се внимава да се покрият младите розови храсти за зимата, тъй като те се трансплантират на постоянно място за растеж едва следващата пролет.

Въпреки факта, че възрастните рози често се хранят с оборски тор или хумус, резниците от такива добавки могат да изгният. Не бива да ги използвате в началото.

Характеристики на резниците в зависимост от региона

В зависимост от региона, резниците от рози се извършват в различно време. В северните райони с хладно и кратко лято е по-добре да се извърши процедурата през юни - юли, така че младите храсти да имат време да натрупат сила преди настъпването на студеното време.

На юг резниците се извършват до средата на август. В различните региони предпочитание се дава на различни сортове.

В Сибир, например, това са специално подбрани рози, устойчиви на замръзване:

 • Розариум Уетерсен;
 • Westerland;
 • Нова Зора;
 • Уилям Шекспир;
 • Златен празник.
Инструкции за начинаещи градинари: как да размножават катереща роза с резници през лятото на етапи
Розариум Утерсен

В централна Русия сортовете, които не се страхуват от вятъра, променливия климат и не са придирчиви към почвата, са по-популярни:

 • Балтимор Бел;
 • Боби Джеймс;
 • Златни крила;
 • Дортмунд;
 • Русалка.
Инструкции за начинаещи градинари: как да размножават катереща роза с резници през лятото на етапи
Балтимор Бел

В зависимост от сорта на катерещата роза

Изрязването на различни сортове катерещи рози не се различава твърде много, но експертите отбелязват, че процесът е най-успешен при сортовете с тъмни венчелистчета.

При избора на жълти рози е по-добре да се даде предпочитание на присаждането. Ако венчелистчетата са бели или светли на цвят, резниците може да не са успешни при първия опит.

Допълнителни грижи

Инструкции за начинаещи градинари: как да размножават катереща роза с резници през лятото на етапи

След като резниците се вкоренят в откритото поле, те се грижат по стандартната схема: поливат се с изсъхване на горния почв, хранене, разхлабете почвата и плевелите. Когато храстът расте, можете да направите резитба за да придадете на короната желания вид.

Когато избирате горна превръзка за рози, обърнете внимание на следните фактори:

 • изобилен цъфтеж се постига благодарение на фосфора;
 • хлорофилът се синтезира с достатъчно количество магнезий;
 • водният баланс в тъканите се поддържа с помощта на калий;
 • зелената маса се изгражда благодарение на азота, а кореновата система - калция.

Горната дресировка трябва да се извърши два пъти преди цъфтежа и два пъти след цъфтежа. След хранене пространството около корените се мулчира с торф или хумус.

В началото на пролетта храстите трябва да бъдат третирани с репеленти против насекоми с контактен характер на действието. Млади храсти за зимата покрити с паднали листа, за да се предпазят от студа.

Опитни градински съвети

Тези, които отдавна се занимават с рязане на катерещи рози, се препоръчва да се придържат към следните правила:

 1. грижа за младите храсти трябва да бъдат завършени в края на август - началото на септември. От този период не е необходимо да се полива и подхранва растението. В противен случай тя ще продължи да дава млади издънки, няма да има време да придобие достатъчна устойчивост на замръзване и може да умре през зимата.
 2. Най-добре е да пресадите растенията в облачен, дъждовен ден, така че корените да не изсъхнат.
 3. Дрождите могат да се използват за обилен цъфтеж. 1 kg сухо вещество се разрежда в 10 литра топла вода, след което полученият концентрат се разрежда с вода в съотношение 1:10 и всеки храст се третира с 1 литър разтвор. Процедурата може да се извършва веднъж месечно.

заключение

Възпроизвеждането на катереща роза чрез резници е един от най-лесните начини да украсите сайта си с любимите си сортове. Този метод може дори да се използва за рози, представени в букет. Спазването на прости правила и редовните грижи е ключът към успеха в този бизнес, което е трудно само на пръв поглед.

Добави коментар

градина

Цветя