Кога е необходимо да трансплантирате божури на друго място през лятото и как да го извършите правилно

Божурите са толкова популярни сред производителите на цветя, колкото и розите. Въпреки простотата в грижите, някои летни жители не могат да се справят с тези цветя. Те или растат слабо, или изобщо не цъфтят. Причините за това поведение на божурите са неправилното засаждане или липсата на трансплантация. В тази статия ще говорим за пресаждането на божури на друго място през лятото: кога можете да трансплантирате, как да го направите правилно и да се грижите за цветята след процедурата.

Възможно ли е през лятото да се трансплантират божури на друго място

Божурите се считат за столетници и могат да растат на едно и също място повече от 10 години.... Има случаи, когато растенията растат в цветни лехи от 50 години и зарадват няколко поколения градинари с обилен цъфтеж.

Кога е необходимо да трансплантирате божури на друго място през лятото и как да го извършите правилно

Но това е по-скоро изключение от правилото, отколкото модел. Често след 5-7 години божурите започват да изсъхват.: в кореновите нашийници намират убежище, червеи и мравки. Цветните пъпки се полагат все по-дълбоко и в резултат на това цветята върху храстите се появяват само от време на време. Това е сигнал за производителя: божурите трябва да търсят друго място.

Референтен. На храст, който изисква трансплантация, се появяват петнисти листа, а в областта на коренището листата пожълтяват и изсъхват.

3 основни причини за трансплантация на божури през лятото:

 • цветята са болни, корените са изгнили, зеленината и пъпките са засегнати от вредители;
 • храстите бяха на сянка поради зарастване на храсти и дървета;
 • растението спря да цъфти поради намаляване на нивата на хранителните вещества в почвата.

Условия за лятна трансплантация на божури

Препоръчва се пресаждането на божури, след като пъпките са избледнели.... Това се случва в края на лятото, не по-рано от август. През летния период растението успява да се запаси с хранителни вещества и започва да се подготвя за зимуване.

Най-благоприятният период за райони от средната лента, според опитни цветя, - 20 август - 20 септември. В Сибир и Урал времето е приблизително същото - от средата на август до средата на септември. На юг божурите се трансплантират от 15 септември до 25 октомври.

Благоприятни дни според лунния календар през 2020 г.:

 • Август - 20-26, 28, 29;
 • Септември - 1-3, 7-12, 18-24, 28-30;
 • Октомври - 1, 4-6, 8, 10, 14, 17, 23-26.

Благоприятни дни според лунния календар през 2021 година:

 • Август - 23, 27-31;
 • Септември - 1-3, 8-13, 15, 16, 19, 20, 21, 25, 29, 30;
 • Октомври - 3, 4, 7-13, 16-21, 23-26.

Интересно в сайта:

Защо е необходимо да режете катереща роза след цъфтежа

Ние се грижим за розите през лятото, така че да цъфтят пищно и дълго време

Как да отглеждате лилави рози и кои сортове да изберете

Избор на ново местоположение

При избора на ново място за божури се препоръчва да се вземе предвид нивото на осветление.: важно е сайтът да е бил слънчев или в частична сянка. Мястото трябва да бъде защитено от чернови и пориви на вятъра. Цветарите вземат предвид и местоположението на подземните води. Божурите не растат добре в твърде влажни и блатисти райони, което води до гниене на кореновата система. Следователно мястото за трансплантацията е избрано на повишено място.

Почвата трябва да е рохкава и плодородна, в идеалния случай - глинеста с неутрална киселинност. Ако е необходимо, почвата се наторява с изгнил тор и торф, речен пясък се внася в твърде глинеста и запушена почва.

Не се препоръчва да засаждате божури под дървета с разстилаща се корона. или обрасли храсти, тъй като цветята ще бъдат постоянно на сянка.

Референтен.Божурите вървят добре с лилии, делфиниуми, клематиси, флокси, ириси.

Подготовка на нов сайт за трансплантация

Новото място започва да се подготвя около месец преди предложената трансплантация на цветя..

На площадката са изкопани ями с дълбочина 60-70 см. Дъното е запълнено със слой дренаж (счупена тухла, експандирана глина, камъчета), отгоре се изсипва питателна почва, която можете да закупите в магазините за градинарство или да си приготвите сами.

В голям контейнер се смесват 10 литра торф, компост, речен пясък, добавят се 200 г дървесна пепел и 50 г суперфосфат.

Кога е необходимо да трансплантирате божури на друго място през лятото и как да го извършите правилно

Приготвяне на божури

Преди да изкопаете храста от божури, се препоръчва да се изрежат стъблата почти наравно със земята... Подрязването става с изострени секатори. Не е необходимо напълно да отрежете листната маса, тъй като тя осигурява на растението хранителни вещества.

Бушът се изкопава с вилица от всички страни и внимателно се извива... Някои от корените неизбежно ще се откъснат, но това няма да повлияе на състоянието на растението. След това с две ръце хващат стъблата, замахват храста в различни посоки и внимателно изваждат коренището заедно със земната бучка. Корените се освобождават от почвата с помощта на вода от маркуч и се оставят за 3-5 часа на сянка, така че да изсъхнат малко и да станат еластични. Това ще улесни разделянето на храста.

Разделянето се извършва ръчно, ако е възможно, или се нарязва коренището с нож, предварително обработен с медицински алкохол или калиев перманганат. При разделянето е важно да не повредите бъбреците.

На всяко отделение се оставят 3-5 пъпки, а дължината на корените трябва да бъде 15-20 см... Подрязването е твърде дълго за лесно засаждане в дупка.

В процеса на разделяне коренището внимателно се изследва от всички страни, области с следи от гниене и плесен се отрязват... Секциите се поръсват с натрошени въглища или се намазват с блестящо зелено. Delenki може да се потопи за половин час в дезинфекциращ разтвор на калиев перманганат или лекарството "Maxim". За да стимулирате образуването на корени, допълнително използвайте "Хетероауксин" или "Корневин".

Има и друг начин за защита на корените по време на трансплантация. - обработка с глинен говорител. За да направите това, глината се смесва с вода до консистенцията на гъста заквасена сметана, добавя се меден сулфат (50 г на 10 л) и деленките се потапят в тази смес.

Кога е необходимо да трансплантирате божури на друго място през лятото и как да го извършите правилно

Как да трансплантирате божури на ново място

Ако храстът се трансплантира без разделяне, корените не е необходимо да се мият.... Коренището се изкопава и внимателно се прехвърля в ямата. Пъпките се заравят не повече от 5 см. Почвата се изравнява и се полива с вода с добавяне на калиев перманганат.

Деленката се поставя в центъра на подготвената дупка и се покрива със слой чиста почва.... Малките деленки се засаждат вертикално, големите на лек наклон. Земята се полива с чиста, утаена вода и се мулчира с дървени стърготини, торф или кора.

Грешки, които трябва да се избягват

Причини за липсата на цъфтеж след трансплантация:

 1. Прекомерно задълбочаване на коренището. Божурите не обичат дълбоко засаждане и започват да гният. Оптималното ниво на почвата е на 3-5 см от кореновата пъпка.
 2. Грешен избор на място за трансфер. Божурите обичат светлината и не се развиват добре на сянка.
 3. Божурите растат слабо в кисела почва. За нормализиране на киселинността се добавя доломитово брашно или хидратирана вар (400-500 g на m²).
 4. При пресаждането са използвани твърде малки отделения, които започват да цъфтят само 3-4 години след засаждането.
 5. Недостатъчно поливане или излишна влага.
 6. Божурите, преядени с азот, активно растат зелена маса, но не дават цветя.

Прочетете също:

Как и с какво да храним рози през юли за пищен цъфтеж

Как да подрязвате розите след цъфтежа, така че да цъфтят отново

Грижи след трансплантация

Трансплантираните божури се нуждаят от повече внимание цветари. Степента на оцеляване на ново място зависи от спазването на правилата на селскостопанската технология.

Първите 2 седмици не пипайте деленките и им давайте време да се адаптират... Насажденията се поливат обилно 1-2 пъти седмично. Корените трябва да получават достатъчно количество влага, а при често повърхностно поливане се навлажнява само горният слой на почвата.Под всеки храст се изсипват 5-15 литра отстояла вода, в зависимост от размера на храста. При сухо време честотата на поливане се увеличава и земята под храстите се разхлабва.

Струва си да се откаже от въвеждането на азот, защото предизвиква активен растеж на зелена маса, а растението няма време да се подготви за зимуване. Торенето с картофи и фосфор се прилага само 2-3 години след трансплантацията.

Подготовката за зимуване започва с настъпването на първото студено време... Храстите са напълно отрязани, покрити с торф, слама, суха зеленина. В райони с тежка и малко снежна зима божурите са покрити с нетъкан влакно и смърчови клони.

Кога е необходимо да трансплантирате божури на друго място през лятото и как да го извършите правилно

Съвети от опитни флористи

Съвети от опитни флористи, за да помогнете на начинаещи за поддържане на здравето, дълголетието и буйния цъфтеж на божурите:

 1. Най-доброто място за засаждане е открита и слънчева зона на хълм. На тъмно и влажно място цветята започват да гният.
 2. Поривът на вятъра и течение на божури са по-лоши от слана, така че цветната градина е разположена в близост до огради и сгради.
 3. Не се препоръчва да засаждате божури под високи дървета с разперена корона и големи храсти, в сянката на които цветето почти не цъфти.
 4. Божурите обичат плодородна, дишаща почва с неутрална киселинност. Колкото повече хранителни вещества са в почвата, толкова по-пищно цъфтят храстите.
 5. При трансплантация не се препоръчва да се задълбочават растежните пъпки. В противен случай няма да има буен цъфтеж.
 6. След засаждането на парцелите или храстите почвата леко се притиска с ръце, но в никакъв случай с краката, за да не повредите растежните пъпки.
 7. При засаждане в горещо време кръгът на багажника се мулчира с торф или слама, за да се задържа влагата в почвата и да се предотврати изсъхването на корените.
 8. За поливане на божури използвайте вода с добавка на "Kornevin", за да стимулирате образуването на корени.
 9. Първите 2-3 години след засаждането божурите рядко се отдават на буен цъфтеж. За да се стимулира образуването на пъпки, се препоръчва премахване на цветни пъпки през първата година на цъфтежа, така че храстът да изразходва по-малко усилия за изграждане на корени. Пъпките се отстраняват от страните на храста.
 10. Пъпките от махрови сортове божури за букет се нарязват полуотворени, а не хавлиени - на етапа на цветна пъпка. Цветовете се режат сутрин, така че траят по-дълго във вазата.

заключение

Божурите могат да растат на едно и също място с години или дори десетилетия. Въпреки това, производителите на цветя се препоръчват да преместят цветето на ново място на всеки 5-7 години. Пожълтяване на долните листа, петна по повърхността им, рядък цъфтеж показват необходимостта от презасаждане.

Ако божурите растат в сянката на високи дървета и големи храсти, те получават малко слънчева светлина и реагират без пъпки. На изтощена почва цветята не получават достатъчно хранене и изсъхват. Всичко това са добри причини да се премести растението на по-благоприятно място.

Добави коментар

градина

Цветя