Нюансите на съхранение на картофи в зеленчуков магазин: как да се създадат оптимални условия за реколтата

Важно е не само да се отглежда добра реколта от картофи, но и да се гарантира, че тя има право съхранение... Търсенето на продукта остава високо през цялата година, така че е наложително той да не губи хранителните и вкусовите си качества възможно най-дълго. За да създадете подходящи условия за съхранение на картофи в зеленчуков магазин, вземете предвид температурата, характеристиките на зеленчуковия сорт, латентните заболявания и други фактори.

Какъв трябва да бъде зеленчуков склад за съхранение на картофи

Нюансите на съхранение на картофи в зеленчуков магазин: как да се създадат оптимални условия за реколтата

За съхранение на картофи и други кореноплодни култури има специализирани сгради - магазини за зеленчуци, в които реколтата също се обработва и сортира. Рационалният и всеобхватен подход намалява процента на загубите дори на етап събиране.

Съхраняването на селскостопанските продукти, тяхното качество и минимизиране на загубите зависят от това как е изградено складовото помещение и как е пригодено да изпълнява функциите си.

Съвременните технологии за изграждане и експлоатация на зеленчукови магазини включват:

 • защита на културите от въздействието на природни явления (влага и топлоизолация на сградата);
 • безопасност на продуктите от унищожаване от птици и гризачи;
 • способността постоянно да се наблюдава текущото състояние на зеленчуците;
 • избор на оптимални режими за определени зони;
 • условия за извършване на процедури за сортиране, калибриране, както и диференциално съхранение;
 • удобни отметки и доставка на продукти;
 • прилагане на мерки за дезинфекция на помещенията.

Вкъщи картофените клубени за зимата се поставят в помещения за съхранение, създадени под или над земята. Първият вариант са мазетата с дълбочина най-малко 2 м, оборудвани с вентилационна система и изолирани, така че картофите да не замръзват.

Вторият вариант са наземните складови помещения, оборудвани по същия принцип като избите. За да поддържате необходимата влажност и температура, се купуват хигрометър и термометър. Особено важно е да се наблюдават тези параметри, когато температурата на външния въздух е под нулата.

Приготвяне на картофи

Нюансите на съхранение на картофи в зеленчуков магазин: как да се създадат оптимални условия за реколтата

Подготовката за съхранение на картофи започва още преди прибирането на реколтата: 7-10 дни преди началото на прибирането на реколтата върховете се косят, върху листата и стъблата на които живеят вредни микроорганизми. През това време картофите узряват в земята, корите им се сгъстяват, така че клубените са по-малко повредени при изкопаване.

Ако върховете не се отстранят, по време на процеса на копаене микроорганизмите попадат върху грудките и след това активно прогресират във влажната среда на съхранението. Процедурата намалява риска от заразяване на клубените с вирусни и гъбични заболявания.

Предварителна подготовка преди изпращане на картофи в мазето:

 1. Картофите се поръсват на земята за няколко часа, за да изсъхнат на слънце. Периодично клубените се разбъркват така, че ултравиолетовите лъчи унищожават причинителите на гъбични и бактериални инфекции.
 2. Те почистват зеленчука от остатъците от земята.
 3. Те започват следващия етап - сортиране: големият се избира за по-дълго съхранение, средният се използва като посадъчен материал, а малкият се използва като храна за домашни животни.
 4. Повредените и немаркирани грудки се оставят настрана.
 5. Засегнатите от краста, късна болест, жица и други заболявания незабавно се изхвърлят далеч от мястото.
 6. Избраният продукт за съхранение се третира с всяко противогъбично лекарство ("Fitosporin", "Baktofit" или друг подобен биологичен агент) и се изсушава на сянка в продължение на няколко дни.

Когато влагата напусне повърхността на корите, картофите се поставят в кутии, мрежи или торбички и се изпращат на съхранение.

Създаване на оптимални условия

За съхраняването на зеленчук е важно да няма повреди, болести по клубените, спазване на параметрите на температурата и влажността в помещението, наличието на кислород. Изисква се постоянно да се следят параметрите - през целия период на съхранение.

температура

Оптималната температура за съхранение на картофи по всяко време на годината е + 2 ... + 3 ° С. Само при тази температура клубените са в покой: не издънка и не замръзвайте. Когато температурата се повиши, те започват да се "събуждат": появяват се очи, а след това покълват - картофите се подготвят за пролетно засаждане. А в кората и горния слой се образува соланин - токсично вещество.

Ако температура ще спадне до -1 ° С, картофите ще замръзнат и ще загубят вкуса си. Приготвеното ястие от него ще има сладникав вкус, тъй като при ниски температури нишестето се превръща в захар.

Внимание! Замразените картофи се развалят бързо.

влажност

Необходимо е да се създаде оптимална влажност на въздуха. Когато индикаторите се поддържат на ниво от 80 до 85%, клубените не изсъхват, което означава, че няма да има загуба на тегло по време на съхранение.

Задържането на картофите в прекалено сух въздух ще развали вкуса им, ще стане летаргично и ще загуби сочността си. При прекомерна влажност има риск от гниене, гъбични заболявания.

вентилация

Осигурете добра вентилация без отказ. Препоръчително е да използвате захранващи вентилатори.

Подът на зеленчуковия магазин не може да бъде покрит с дъска, линолеум или циментиран - при такива условия влажността се повишава и се създава благоприятна среда за възпроизводството на гъбични микроорганизми. Препоръчително е да използвате насипни материали, например, фин натрошен камък или пясък - те абсорбират излишната влага добре.

Осветление

Ако картофите са изложени на пряка слънчева светлина, това ще увеличи концентрацията на соланин.

Важно! Solanin в големи количества е токсичен и може да доведе до отравяне.

Много сортове картофи не трябва да се ядат, ако грудките са били изложени на слънце повече от ден и половина.

Нюансите на съхранение на картофи в зеленчуков магазин: как да се създадат оптимални условия за реколтата

Характеристики на съхранение на картофи за съхранение

Условията за съхранение трябва да съответстват на сорта картофи, но има общи изисквания за съхранение на клубените, предназначени за хранене. Спазвайте температурата в рамките на + 1 ... + 2 ° С. Това намалява вероятността от развитие на вредни бактерии.

Повдигнете температурата до стайна температура една седмица преди употреба или продажба. Това ще позволи на захарите да се разпаднат, което ще възстанови оптималния вкус.

семена

Ако картофите се съхраняват за последващо засаждане, температурата се поддържа на + 6 ° C. При такива условия клубените ще могат да покълнат. Ако се появят силни и дълги издънки, върховете ще се развият много по-бързо.

Етапи на съхранение на картофи

На всеки етап трябва да се поддържа различна температура, така че картофите да не се развалят по време на съхранение.

Етап на лечение

Започва веднага след прибиране на реколтата, когато грудките преминават през процеса на зреене и заздравяване на всички щети, получени по време на транспортиране и снасяне. През този период вкусът се подобрява и кората става по-силна.

За съхранение ще ви трябва вентилирано помещение и сух въздух. През месеца температурата се наблюдава около + 12 ° C. Ако използвате отоплително оборудване, повишавайте температурата бавно, за да избегнете конденз.

Временно настаняване

Хранителните култури се нуждаят от тъмнина, а посевните култури се нуждаят от светлина. На този етап ще се появят всички дефекти на картофи.Лошите клубени се изхвърлят, останалите картофи се изследват и се подготвят за следващия етап.

Охлаждане

Нюансите на съхранение на картофи в зеленчуков магазин: как да се създадат оптимални условия за реколтата

Целта на процеса е да се предотврати поникването и разпространението на инфекция и мухъл. Семенните култури се охлаждат до + 2 ° С, а трапезните - до + 5 ° С. Процедурата се извършва гладко: температурата се намалява с половин градус на ден. Ако тази препоръка не бъде спазена, кашата може да потъмнее.

Референтен. Според GOST температурата трябва да бъде в рамките на + 2 ... + 3 ° С. Но ако се очаква съхранение за повече от 3 месеца, тогава този показател може да бъде повишен до + 5 ... + 7 ° С.

Методи за полагане на картофи

Зареждането на картофи в зеленчуков магазин влияе върху степента на възможните повреди.

Има 3 основни технологии:

 • поток - събиране, сортиране, калибриране (подбор по размер), както и зареждане в зеленчуков магазин;
 • трансбордиране - събиране, съхраняване на картофи във временни купчини, сортиране, калибриране и разтоварване;
 • направо през - прибиране на кореноплодите и зареждането им на склад.

Ако продуктът не е предназначен за продажба през есента, той се залага по метода на директен поток, а в екстремни условия - по метода на трансбордиране.

Вградената технология за маркиране създава голямо количество механични повреди, което води до често покафеняване на пулпата. Поради това отпадъците при белене на картофи стават 2 пъти повече.

Периоди на съхранение

Срокът на годност зависи от нишестето в картофа. Процесът на неговото разпадане е неизбежен, но кога правилните условия това се случва по-късно.

Средното време за съхранение е 6-7 месеца. Максималният срок на годност е 10 месеца, а минималният може да бъде една седмица (при неблагоприятни условия).

Продължителността директно зависи от мястото на съхранение. Съхранението на зеленчуци се счита за най-подходящия вариант. Там картофите остават използваеми до 10 месеца. Но това изисква добра вентилация. С помощта на контейнери различни сортове могат да се съхраняват на едно място.

Най-често срещаният начин е да поставите картофи в изба. В него можете да създадете почти същите условия като в зеленчуков магазин, тоест клубените могат да лежат до 10 месеца. В избата се поставят само грудки с дебела кора.

Много хора предпочитат да съхраняват картофи на балкона. В този случай стаята трябва да бъде изолирана, в противен случай зеленчуците ще замръзнат и ще загубят вкуса си.

заключение

Картофите са една от основните телца във всяко семейство. За да намалите загубите по време на съхранение и да поддържате високо качество, е необходимо правилно да подготвите грудките, да се грижите за температурата, влажността и други фактори, влияещи върху консервирането.

Добави коментар

градина

Цветя