Размножаване на спирея чрез резници през лятото за начинаещи: методи за вкореняване и допълнителни действия

Спирея е непретенциозен и ефектен декоративен храст. Размножава се както със семена, така и вегетативно. Развъждането чрез резници е най-простият метод, който дори начинаещ градинар успешно ще овладее. Помислете как правилно да размножавате спирея чрез резници през лятото.

Възможно ли е да се размножава спирея чрез резници през лятото

Вегетативното размножаване на спирея е най-простият и следователно най-често срещаният метод. Резниците се извършват с еднакъв успех през целия вегетационен период: от пролетта до есента.

Някои градинари извършват процедурата през лятото, започвайки от юли, като се позовават на следните предимства:

  • способността за незабавно приготвяне на посадъчен материал, тъй като по това време активният растеж на зеленина върху растенията, цъфтящи през пролетните краища, а резниците остават зелени и полуоблицовани;
  • вкореняване преди настъпването на студено време;
  • оцеляване на растенията - 70%.

Летните резници могат да бъдат свързани с определени трудности, породени от особеностите на времето. Така че, често трябва да чакате, за да не е прекалено горещо и сухо. В противен случай съществува риск стеблото да не се вкорени.

Размножаване на спирея чрез резници през лятото за начинаещи: методи за вкореняване и допълнителни действия

синхронизиране

Някои видове спиртни напитки, например японски, се режат през юни. Повечето от останалите са от юли. Независимо от месеца и сорта на растенията, хладните, облачни и дори дъждовни дни са най-благоприятни за резници.

Подбор и подготовка на резници

За размножаване на спирея чрез резници през лятото се събират както едногодишни, полулигинизирани, така и млади, зелени резници.

Посадъчният материал се нарязва от здрави храсти, които нямат визуални признаци на вредители или болести. Секциите се правят с остър нож под ъгъл 30 °. Горната част на избрания издънка се изрязва под прав ъгъл.

Важно! Сред младите издънки на текущата година се избират тези, на които цъфтежът вече е спрял.

Бъдещите резници са издънки с дължина 11-15 см, с 2 чифта зелени листа или пъпки. За вкореняване нарязаните клони се поставят в разтвор, който стимулира образуването на корени: "Корневин", "Епин" или "Хетероауксин".

За да протече вкореняването по-бързо, се препоръчва да премахнете напълно 2-те долни листа на всяко рязане, а останалите горни да съкратите наполовина.

След образуването на корените, резниците се прехвърлят в отделни контейнери, напълнени с насипен субстрат, състоящ се от смес от мокър пясък и торф. Издънките се засаждат на дълбочина 3 см под ъгъл 45 °, напръскват се с вода и се покриват с пластмасова обвивка, образувайки мини-оранжерия. Разсадът се проветрява периодично и се навлажнява чрез пръскане, предотвратявайки изсъхването на почвата.

След 3 седмици след началото на вкореняването растенията се освобождават от приюта и се съхраняват още 14 дни, като редовно се поливат. Когато разсадът се отглежда напълно, те се трансплантират на постоянно място в откритата земя.

Размножаване на спирея чрез резници през лятото за начинаещи: методи за вкореняване и допълнителни действия

Засаждане на готови резници

Трансплантацията на готови резници, събрани и вкоренени през лятото, се извършва в средата на есента. За да направите това, изберете плосък, добре осветен парцел, защитен от чернови, с рохкава плодородна почва.

Подготвят се дупки за засаждане, ширината и дълбочината на които съответно са 3 и 1,5 пъти, размер на кореновата система на разсада.

Референтен. Разстоянието между отворите за засаждане е 40–70 cm.

Растението се поставя в дупка, корените са леко изправени и покрити със смес от градинска почва, торф и пясък (1: 1: 1).Разсадът се полива, а почвата около тях се мулчира.

Характеристики на резниците в зависимост от региона и сорта

Времето за присаждане и засаждане на разсад в открита земя се определя от климатичните особености на региона. Така че в средната лента работата се извършва в началото на пролетта, ако резниците са били събрани и вкоренени миналата есен, както и през есента, ако вкореняването се е състояло през лятото.

В по-студените региони пролетното засаждане е за предпочитане.

Референтен. Как да засадим спирея, като разделим храст? За да направите това, изберете облачно време, изкопайте храст, отмийте почвата от корените и нарежете растението на 2-3 части. Всеки трябва да има достатъчно корени и няколко силни издънки. Корените са подрязани с ножици за подрязване. Парцелите се пресаждат в дупки, поливат се редовно и обилно, така че почвата да не е суха.

Някои сортове култури имат свои собствени характеристики на резници. И така, сивата спирея, японската и Goldflame, които са с ранен цъфтеж, се размножават през лятото със зелени резници, когато издънките на текущата година стават полулигинизирани.

Събраните резници се вкореняват в началото на есента и през същата година могат да бъдат засадени на открито.

Допълнителни грижи

Размножаване на спирея чрез резници през лятото за начинаещи: методи за вкореняване и допълнителни действия

Последващите грижи за засадените млади растения се състоят в поливане, разхлабване и мулчиране на почвата, обработка, подрязване и борба с болести и вредители.

Спиреите се нуждаят от редовно поливане. Така че в сух период е необходимо до 15 литра вода за всеки храст два пъти месечно.

Внимание! Японската спирара е особено уязвима от липса на влага. При продължителна суша рискът от смърт на растенията от липса на влага се увеличава.

Препоръчва се разрохкване на почвата след всяко поливане, така че почвата да не се уплътнява. Мулчирането на почвата с органични материали, като дървени стърготини, торф, люспи от семена, ядки или елда, ще помогне да се избегне това и да се запази влагата в субстрата. Дебелината на мулчиращия слой трябва да бъде между 6 и 8 cm.

За пълно развитие и обилен цъфтеж шпилерите се подхранват в началото на пролетта със сложен препарат, например "Кемира Лукс"... Цветовете, цъфтящи от юли до август, се оплождат допълнително през юни.

Растенията, достигнали възрастта повече от 7 години, извършват пролетна формационна резитба, премахвайки отслабените и скъсявайки леторастите, които са започнали силно да растат.

Опитни градински съвети

Размножаване на спирея чрез резници през лятото за начинаещи: методи за вкореняване и допълнителни действия

Отглеждането на спирея от рязане не причинява особени затруднения. Въпреки това, има някои точки, познаването на които значително улеснява размножаването и отглеждането на храст:

  1. Летните резници с полулигинизирани издънки се извършват през втората половина на лятото.
  2. Подходящи за резници са прави издънки с дължина от 10 до 15 см, които носят най-малко 4 пъпки.
  3. При засаждане на рязане трябва да се вземе предвид ъгълът на наклона от 45 °. Това прави вкореняването по-добро.
  4. Потопете долния разрез на издънката в сух "Корневин" или "Хетероауксин" насърчава ранното присаждане.
  5. Вкореняването продължава най-малко месец, през който резниците са снабдени с топла, влажна среда, покривайки го с филм или нарязана пластмасова бутилка.
  6. По-добре е да засадите спирея в слънчева зона. Частичният нюанс е лош за великолепието на цъфтежа.
  7. Поддържането на необходимото ниво на влага в контейнери с резници се улеснява чрез редовно пръскане на растенията и почвата под тях.

Интересно е:

Как да се грижим за домашна роза в саксия - ръководство за начинаещи цветя

Ръководство за рязане на рози през есента у дома за начинаещи цветари

Прости начини да запазите розовите резници до пролетта и да ги засадите правилно

Как да се размножава катереща роза чрез резници през лятото на етапи

За какво е резитбата на петуния в средата на лятото и как да я извършите правилно

заключение

Резниците са най-продуктивният начин за възпроизвеждане на спирея. За това се използват както полулигифицирани, така и млади зелени издънки.

След вкореняване в отделни контейнери в мини-оранжерия, растенията се засаждат в открита земя в средата на есента или следващата пролет. Грижата за тях включва набор от стандартни процедури: поливане, разхлабване, хранене и подрязване.

Добави коментар

градина

Цветя