Как правилно да поливате вътрешния лимон

Стайният лимон е универсално растение за дома. Здравословно, красиво, с вкусни, сочни плодове. Но за да го отглеждате на перваза на прозореца, не е достатъчно просто да поставите семето в земята. Лимонът, като всички домашни цитрусови плодове, изисква специално внимание. От първите дни е необходимо да се определи оптималният режим на поливане за дървото. В крайна сметка липсата на вода води до изсушаване и смърт на растението, а излишъкът води до гниене на корените.

Как правилно да поливате лимон в саксия у дома - това ще бъде обсъдено в статията.

Честота на поливане

Честотата на поливане зависи от възрастта на дървото, почвата, в която то расте, температурата и осветлението в помещението, времето на годината и много други фактори.

Разхлабената почва в малък съд изсъхва по-бързо, отколкото стегната топка в голям съд... В стая с централно отопление почвата е по-суха, отколкото в стаи с печка. През лятото всички растения се поливат по-често, отколкото през зимата. Тези подробности трябва да се вземат предвид, когато решавате дали да поливате растението или да изчакате малко.

Как правилно да поливате вътрешния лимон

Опитните градинари определят необходимостта от поливане през очите. За начинаещи се препоръчва да изтръскате с пръсти щипка пръст от саксията..

Ако земята се слепи на бучка, това означава, че времето за поливане все още не е настъпило, в почвата има достатъчно влага. Ако земята се руши, време е за поливане.

Интересно в сайта:

Подрязване и оформяне на лимон у дома

Как правилно да трансплантирате лимон у дома

Защо домашният лимон не цъфти

Вода за напояване

Най-добрата вода за поливане на закрити лимони е дъжд или сняг... Можете да го използвате без допълнителна обработка, леко загряване до стайна температура. Студената вода не се абсорбира от корените, земната бучка се преохлажда.

Не се препоръчва поливането на растения с вода от градските водоснабдителни мрежи... Твърдата вода насърчава варосането на почвата. На земята се образува белезникаво покритие - солна кора, която затруднява достъпа на кислород до корените и с течение на времето дървото изсъхва.

Солевите отлагания са сигнал за производителя да промени качеството на водата., направете го по-мек. За да направите това, добавете 0,5 g лимонена киселина на 3 литра или 4-5 капки оцетна киселина на 1 литър. Също така настоявайте 200 г торф в 3 литра течност през деня.

Как правилно да поливате лимон у дома

Следователно, лимонът е придирчив към влагата важно е не само да го поливате своевременно, но и да го напръскате от бутилка със спрей.

Забележка! Лимонът не трябва да се налива. Обича често, но не и обилно поливане.

Съвети от експерти за поливане на закрито лимоново дърво:

  • през зимата растението често се пръска и от май до септември се полива обилно;
  • зрелите дървета се овлажняват по-рядко, а новозасадените - по-често;
  • в дишащите глинени съдове почвата изсъхва по-бързо, така че лимоните се поливат в такива съдове по-често, отколкото в пластмасови или метални контейнери;
  • водата за напояване трябва да е на стайна температура или малко по-топла;
  • най-доброто време за процедурата е сутрин или вечер.

Как правилно да поливате вътрешния лимон

Най-доброто място за цитрусови плодове в апартамента

Препоръчително е да поставите лимоновото дърво в просторна, добре осветена стая на южния или източния прозорец.

Директната слънчева светлина може да изгори зеленина, така че през лятото се грижи за засенчване. През зимата, напротив, ще ви е необходимо допълнително изкуствено осветление за 5-6 часа на ден.

Ако растението се завърта на 10 ° по посока на часовниковата стрелка веднъж седмично, короната му в крайна сметка ще придобие правилната симетрична форма на топка.

Най-трудната част е да се осигури правилен температурен режим на различни етапи от развитието на растенията:

  • през периода на растеж - около + 17 ° C,
  • пъпкуване - не повече от + 14 ... + 18 ° C,
  • по време на растеж и узряване на плодовете - не по-малко от + 22 ° C.

През зимата цитрусовите плодове имат период на сън... Оптималната температура е около + 12 ... + 14 ° C.

Прочетете също:

Кой е показан и как лимонът е полезен за тялото на жената

Използваме вкусни и здравословни лимони за отслабване

заключение

Много градинари любители мечтаят да отгледат плодоносно лимоново дърво в апартамент. От първия ден в къщата се появява млада издънка, е необходимо да му осигурите комфортни условия: лек просторен прозорец, приятна температура в стаята и правилен режим на поливане.

Препоръчва се навлажняване на растението с топла вода, не прекалено обилно, но често. Добре е да поливате дървото с дъждовна вода, но ако това не е възможно, водата от чешмата ще направи. Основното нещо е да го почистите, да стоите и да го затоплите до стайна температура. Ако следвате тези правила, можете да отглеждате дърво от обикновен камък, който редовно третира собствениците си с лимони.

Добави коментар

градина

Цветя