Подрязване и оформяне на лимон у дома

Подрязването на домашен лимон е важна стъпка в отглеждането му. Правилността на развитието на дървото, привлекателността, времето и изобилието от цъфтеж и плододаване, рисковете от заразяване с болести и вредители зависят от това колко правилно и навременно ще се извърши.

Процедурата има различни цели: използва се за оформяне на красива и чиста корона, премахване на болни и слаби издънки, събиране на посадъчен материал и стимулиране на образуването на нови клони. Помислете как и кога да нарежете лимон.

Резитбата на закрит лимон е задължителна

Задължително е да подрязвате вътрешното дърво с лимон. Без тази процедура няма да даде плод, ще започне да боли.

Основните цели на подрязването:

 1. Повишаване привлекателността на стайното растение. Без резитба лимонът или расте нагоре с почти никакви клони, или се превръща в разтегнат храст със слаби издънки. И в двата случая растението изглежда неудобно. С помощта на подрязването ще бъде възможно да се оформи красива корона с всякаква форма, увеличавайки естетиката на лимона.
 2. Стимулиране на плододаването... Без навременно прищипване и премахване на ненужни клони, лимонът ще губи енергия за развитието на съществуващите издънки, без да изхвърля нови. В този случай клоните от 4-6 ред (именно върху тях се формират плодове) може да не се появят изобщо. Дърво с удебелена корона харчи много енергия върху зелената маса, дава малки и безвкусни плодове или напълно изпуска яйчниците.
 3. Предотвратяване инфекция с болести и появата на вредители... При сгъстяване в короната циркулацията на въздуха се нарушава. Такива условия са оптимални за развитието на гъбични инфекции. Гъбичките и вредните насекоми често се заселват в повредени и слаби издънки, които трябва да бъдат отстранени.
 4. подмладяване... Подрязването удължава живота и плододаването на старото дърво.
 5. Подобрен вкус на плодове. Подрязването на лимон у дома е добро за плододаване. Подобрява качеството на плодовете, увеличава размера им. В засенчената корона плодовете са дребни и кисели. Ако оформите зелената част, така че яйчниците да получат достатъчно слънчева светлина, лимоните ще натрупат повече захар, ще бъдат по-големи и по-сочни.

Подрязване и оформяне на лимон у дома

Време за резитба

Цитрусовите растения се подрязват веднъж годишно... Първият път процедурата се извършва през първата година от живота на растението, след като болестта достигне 20 см височина.

Повечето градинари смятат, че най-доброто време за рязане на лимон е пролетта., първата половина на март. Обикновено процедурата се провежда преди цъфтежа, но у дома в саксия по това време лимонът може да цъфти. По време на пролетната работа растението се адаптира по-бързо, понася по-лесно стреса и по-бързо поражда нови издънки.

Някои производители предпочитат да режат през зимата., след отстраняване на плода. Това обикновено се случва през февруари, преди началото на потока на сока. Ако дървото е в покой (не дава плод, стои в хладно помещение), процедурата не се препоръчва.

Внимание! Смята се, че на лимон е позволено да се образува през цялата година. Опитните градинари обаче не препоръчват извършването на процедурата през лятото. Те смятат, че най-добрият период е от февруари до март.

Есенната резитба също е приемлива... В този случай работата се извършва от края на октомври до ноември.Повечето любители на екзотичните растения през есента предпочитат да не образуват, а да извършват санитарно отстраняване на слаби и повредени издънки.

Когато е необходимо внезапно подрязване

Цитрусите се подрязват веднъж годишно. Изтъняването на короната по-често ще навреди на растението.

Колкото по-младо е дървото, толкова по-голям е рискът от смърт поради твърде честото прищипване..

има случаи, при които провеждането на процедури за подстригване повече от 1 път годишно е оправдано... Между тях:

 1. Победа по болест. За да спасите растението, трябва да действате бързо. Ако е възможно, премахнете заразените издънки, за да намалите риска от инфекция върху здрави клони.
 2. Тежки щети от вредители Отстранете частите, напълно изядени от насекоми.
 3. Пожълтяване на листата, загуба на тургор. Такива признаци показват нарушение на правилата за грижа или заболяване на растението. Често единственият начин да спестите цитрусови плодове е да премахнете мъртвите клони и да пресадите лимона.

образуване

Образуването на лимонова корона е важна стъпка в грижите. От правилността на процедурата зависи не само външният вид на растението, но и плододаването му..

Особености на цитрусовото разклоняване

За да оформите правилно лимон е важно да разберете особеностите на неговото разклоняване.

Това ще ви помогне да разберете кои издънки да премахнете и кои да оставите:

 1. През първата година ще расте само една издънка, тя се нарича стъбло или ствол. Това е изстрел от нулев ред, върху който се формират скелетни клони.
 2. На ствола се образуват клони - издънки от първи ред. Това се случва след като растението навърши едногодишна възраст. Оставете 4-5 такива клона.
 3. На издънките от първия ред се образуват клони от втори ред. На тях се образуват израстъците на третата. Следват издънките от четвърти ред, върху тях - пети и т.н.
 4. Плодовете се формират, като се започне от издънките от четвърти ред.

Подрязване и оформяне на лимон у дома

Вярва се, че клонове от нов ред растат всяка година.

Основни правила

Лимонът се оформя според редица правила:

 1. Важно е да започнете резитбата с нулев издънка. Процедурата ще стимулира образуването на нови клонове.
 2. Важно е да се гарантира, че пъпките растат на няколко издънки наведнъж. Ако някои от издънките не изхвърлят нови издънки, допълнителните клони ще трябва да бъдат премахнати.
 3. Местата на разфасовки са покрити с градинска смола. Той предпазва растението от заразяване с болести и вредители.
 4. Формирането на плоска корона е по-добре за отглеждане на цитрусови плодове в саксия.
 5. Клоните, насочени в короната, се отстраняват или огъват навън. Препоръчва се да ги насочите към перваза на прозореца. Най-добре е клоните да се оставят насочени навън, навън и нагоре.
 6. Когато короната достигне размера на конектора на прозореца, прищипете точките на растеж. В противен случай растението няма да има достатъчно светлина.
 7. Първото подрязване се извършва едва след като височината на нулевия издънка достигне 20 cm.
 8. Излишните издънки се отстраняват напълно, без да оставят коноп. Те се прищипват възможно най-близо до стъблото.
 9. Необходимите клони се прищипват до оптималната дължина (обикновено след образуването на 5-7 листа). Процедурата спира растежа на клоните на подходяща дължина.

Инструкция стъпка по стъпка

Дори начинаещи производители на цитрусови плодове могат да се справят с образуването.

Основното нещо е да следвате стъпка по стъпка инструкции:

 1. Нулевият издънка се прищипва, когато височината му достигне 15–20 см. След това точката на растеж се прищипва. На стъблото трябва да има 2–4 живи пъпки.
 2. Издънките ще растат от пъпките на багажника. Те са огънати в различни посоки. Прищипването се извършва, след като дължината на клоните достигне 20-30 cm.
 3. Издънките от втори ред са ориентирани в различни посоки, прищипват се на височина 20-25 см. Клоните, насочени вътре в короната, са напълно отстранени. Ако има малко издънки, те се изправят.
 4. Клоните от третия и четвъртия ред се подрязват по същия принцип. Издънките от новия ред трябва да са с 5 см по-къси от предишните.
 5. След клоните от четвърти ред образуването се спира. Извършва се само поддържаща резитба.

Подрязване и оформяне на лимон у дома

Щипка лимон

Притискане се различава от резитбата по това, че клоните не са напълно отстранени, но точката на растеж е унищожена, поради което издънката е удължена.Отрязва се от тънки клони с ножица, а от дебели клони - с ножици за подрязване.

Подрязването включва съкращаване на издънката с 1/3 от дължината или повече... Това стимулира растежа на страничните клони. Прищипването предполага леко намаляване на зелената маса.

Важно! Преди прищипване инструментът се заточва и дезинфекцира с алкохол или тъмно розов разтвор на калиев перманганат.

Как да щипете лимон правилно? С ножици или ножици за подрязване отрежете 2-3 см от горната част на издънката заедно с точката на растеж. Обикновено отстранете меката част с 1-2 листа. Мястото на разреза се обработва с градинска смола.

Резитба и плододаване

Не очаквайте дървото да цъфти веднага след подрязването. Короната вече е добре разклонена, но плодовите клони липсват, дървото е стресирано и не е готово да цъфти.

Първият цъфтеж и плододаване са възможни едва след формирането на клони от 4-ти ред... След образуването им дървото обикновено не цъфти, така че плодовете се появяват на 5-та година от живота.

С голям брой цветя и яйчници, цитрусовите плодове са малки, с ниска вкусови качества. Често в този случай дървото изпуска всички плодове и при прекомерно обилно плододаване изобщо не ги образува през следващата година.

Не повече от 4 от най-големите и силни цветя са оставени на един издънка... Останалите яйчници и цветя се прищипват. На първо място, това се прави с малки и деформирани екземпляри. Клоните с много малки цветя могат да бъдат изрязани напълно. Такъв е случаят и с издънките, върху които са се образували твърде много слаби яйчници.

През първата година по-голямата част от яйчниците се отстраняват на дървото, оставяйки само 2-3 плода... На следващата година броят им се увеличава с още няколко плода. След това продължете по описаната по-горе схема.

При тези условия цитрусите ще се окажат големи и вкусни, дървото няма да ги изхвърли... Лимонът ще има достатъчно сили, за да развие умерено количество яйчници.

Подрязване и оформяне на лимон у дома

Подрязване против стареене

Подрязване против стареене използва се за стари дървета, които дават минимален растеж на млади, плодоносни издънки... В този случай повечето от клоните се изрязват. В резултат на това дървото започва активно да изхвърля нови издънки.

Първите няколко години може да не даде плод изобщо, след това плододаването ще се възобнови. Продължителността на живота на лимоновото дърво ще се увеличи.

Подрязване против стареене цели да работи с клонове от ред 3 и по-висока... Скелетните издънки от 2-ри и 3-ти ред не се допират. Изрязват се само изсъхнали скелетни клони.

Клоните от 5-ти ред се изрязват напълно... Те се отстраняват до основата на багажника, без да оставят пънове. Изрязаните точки са шлифовани с шкурка и покрити с градински лак.

Всички сухи, слаби и стари клони от 4-ти ред и по-долу се отстраняват... Те също се нарязват в основата, като се заглаждат местата на разрезите. Клоните, растящи вътре в короната, се отстраняват.

Внимание! След резитба против стареене дървото изглежда плешиво. Новите издънки обаче растат бързо и короната се възстановява.

След процедурата е важно торя за стимулиране растежа на зелена маса... По-добре е да използвате сложни продукти с високо съдържание на азот.

Санитарна резитба

При отглеждане на лимон санитарното подрязване е задължително. То помага да се избегне заразяване на растението с болести и атаки на вредители... Предварително проучете внимателно дървото за признаци на инфекция.

Отстранете всички повредени, счупени клони... Издънките с пукнатини в кората също се отрязват. Ако има признаци на увреждане по клоните, се провежда лечение. Тежко засегнатите части се отстраняват.

След санитарна резитба се извършва превантивно пръскане разтвор, приготвен от 3 литра вода и 1 ч.л. меден сулфат.

Подрязване и оформяне на лимон у дома

Прибиране на резници за размножаване

Лимоновите резници не е необходимо да се режат специално. Посадъчният и присаждащият се материал също се добива по време на формирането. За да направят това, те чакат докато клоните, които ще бъдат отрязани, ще бъдат достатъчно дълги, за да в отделна част имаше 3-4 бъбрека.

Като посадъчен материал се използват допълнителни издънки и клони, насочени навътре.... Слабите, сухи и болни издънки не са подходящи.

Важно! За да се подготви висококачествен вегетативен материал, растението се полива преди резитбата.

Понякога лимоновите дървета дават малък растеж. В такъв случай резници за засаждане няма да е достатъчно. За да стимулирате образуването на клони, подрязвайте всички нови плодни клони... Това стимулира бързия растеж на зелената маса, но през настоящата година няма да има плодове.

Възможни проблеми и съвети

За да направите резитбата по-полезна и успешна, важно е да се вземат предвид някои нюанси:

 1. Премахване на излишните цветя. Прекомерният цъфтеж влияе не само върху качеството и количеството на плодовете, но и върху развитието на дървото като цяло. Ако не откъснете навреме излишните съцветия, цитрусовите плодове ще изсъхнат в рамките на няколко години.
 2. Горна превръзка. Седмица преди резитбата или седмица след това дървото се опложда с азотни продукти. Това ще помогне на растението да издържи по-лесно стреса и ще стимулира растежа на зелената маса.
 3. Годишни работи за подстригване. Ако ги прескочите, плододаването ще дойде по-късно, дървото няма да се развие правилно.
 4. Изрязване на короната. За да придадат на вътрешния цитрус по-естетичен вид, те образуват зелена маса с ножици, отрязвайки само върховете на леторастите. Допуска се процедурата да се провежда през цялата година.
 5. До края на формирането на короната растението не се оставя да цъфти, в противен случай добивът ще бъде нисък, растежът ще се забави и рискът от смърт на растението ще се увеличи.
 6. При формирането е важно да бъдете внимателни и да следвате инструкциите. Допуснатите грешки ще бъдат трудни за коригиране.
 7. Прекалената резитба стимулира образуването на нови силни издънки. Прищипването на върховете пробужда плодовите пъпки.
 8. Клоните от 5-ти ред и по-високи се прищипват след 5-7 листа. Това симулира цъфтежа и образуването на яйчниците.

Понякога, когато формира корона, производителят на цитрусови плодове се сблъсква с трудности.:

 1. На мястото, където се появяват 3 или 4 издънки, се образува само 1 клон. За да се коригира ситуацията, клонът се разчупва. Ако следващият растеж отново не даде необходимия брой издънки, процедурата се повтаря.
 2. Върху лимона се образуват върхове - клони, които растат вертикално и се увеличават по-бързо от другите. При такива процеси не се образуват плодове. Опитните производители препоръчват да ги отрежете под основата. Някои любители на цитрусови плодове не премахват върховете, а ги скъсяват до 25 cm.

Подрязване и оформяне на лимон у дома

Грижи след подрязване

След процедурата не забравяйте да намажете изрязаните места... Използвайте градинска смола или друго подходящо средство. Не е необходимо да се прикриват местата на разрези на тънки клони.

След нарязването лимонът се поставя на засенчено място за 2 седмици., предпазващ от пряка слънчева светлина. Температурата в помещението не трябва да надвишава + 20 ° C. Важно е да се контролира влажността между 65–80%. Когато тези показатели са надвишени, рисковете от гниене нарастват.

След процедурата се нанася горната превръзка... Използват се сложни торове с азот.

заключение

Подрязването на лимон е съществена стъпка в грижата за него. От редовността и правилността на процедурата зависи дали дървото ще цъфти и ще даде плод.

Навременното отстраняване на излишните издънки увеличава устойчивостта срещу болести и вредители, прави короната по-естетична и удължава живота на растението.

Добави коментар

градина

Цветя