Домашно отглеждано авокадо, плододаващо или не

Авокадото е взискателно тропическо растение. Семената му покълват лесно, вкореняват се бързо и започват да растат, но при неправилна грижа и в неподходящи условия, умират след 1-2 години. Грижовните производители успяват да отгледат големи авокадо, които ще радват дълги години.

Основният въпрос за любителите на стайни растения: плодът от авокадо, отглеждан в домашни условия, ще даде плод? Трудно е да се постигне това от културата, но някои селскостопански техники ще помогнат.

Авокадо ще даде ли плод у дома

Отглеждан в природата (в градината при подходящи условия) авокадото дава до 200 кг плодове годишно... В същото време на растението се образуват около 2 000 000 цветя на сезон, но само от всеки 5 000 плод се задава. Останалите съцветия отпадат.

Домашно отглеждано авокадо, плододаващо или не

Авокадото има сложен механизъм за опрашване... Всяко от цветята му се отваря два пъти. През първия ден те функционират като женски, а на втория - като мъжки. Ако при естествени условия такъв механизъм не възпрепятства опрашването, тогава е много трудно да се постигне плододаване в саксия.

Референтен.Авокадото се нарича още алигаторна круша, американски Персей, агакат.

Възможно е да получите плодове само след като растението цъфти. За да могат цветята да се образуват на екзотично дърво, е важно да го отглеждате правилно и да следвате основните правила на грижа:

 1. Поливане. Растението се полива с изсъхване на почвата. В топлия сезон средно почвата се навлажнява веднъж на 10 дни, през зимата - веднъж на 2-3 седмици.
 2. Поддържане на влажен климат. Тенджерата с авокадо се поставя върху поднос с мокър пясък. В топлия сезон растението се пръска ежегодно. По време на отоплителния сезон в стаята е инсталиран овлажнител.
 3. Подходящи температурни условия. През лятото комфортната температура варира от + 16 ... + 30 ° C, а през зимата - + 10 ... + 12 ° C. В студения сезон растението преминава в състояние на покой, започва да пожълтява, да изсъхва и да хвърля листата си.
 4. Образуване. Когато се отглеждат, те образуват корона от авокадо. Прищипете върха му, когато дървото достигне оптималната височина, ако е необходимо, премахнете излишните издънки.
 5. Transfer. Всяка година дървото се трансплантира в нова, по-голяма саксия. В тесен съд растението няма да цъфти и да даде плод. Трансплантацията се извършва по метода на трансбордиране.

Интересно в сайта:

Невероятните ползи от авокадо за жени

Как да отслабнете с диетата с авокадо

Как да съхранявате нарязано авокадо правилно

Когато отглежданото в семена авокадо започва да дава плодове

На колко години едно авокадо започва да дава плодове? Дървото е готово за тази фаза след 3-6 години след засаждането..

По-точно, невъзможно е да се каже за коя година авокадото дава плод. Зависи от условията, в които се намира растението, правилната грижа за него, използването на допълнителни агенти за ускоряване на плододаването.

Как да си направим плод с мечка авокадо

Дори при правилна грижа плододаването се постига рядко.... Повечето любители на стайни растения смятат, че това е просто невъзможно. Всъщност има няколко трика, които могат да ви помогнат да получите желания резултат.

Домашно отглеждано авокадо, плододаващо или не

Стимулиращо плододаване

За да може едно екзотично дърво да даде плод, е важно да стимулирате неговия цъфтеж.

За това използвайте няколко прости трика:

 1. топинг... Тази процедура стимулира растежа на страничните издънки, върху които се формират плодове. За да направите това, прищипете върха през пролетта.Останалата част трябва да достигне най-малко 15 см височина, върху нея са оставени 4 пъпки или издънки.
 2. Горна превръзка... Редовното торене позволява на растението да получи достатъчно хранителни вещества и сила за цъфтежа. Използвайте сложни лекарства за екзотични култури. Съставът трябва да съдържа фосфор и калий.
 3. Изкуствено опрашване... При цъфтежа на растението се появяват големи светлозелени венчета. За опрашване на растенията зрелият прашец се прехвърля между съцветия, като го бере с мека четка. Правете това в продължение на 3 дни подред, опрашвайки всяко ново цвете. Ако е възможно, прашецът се разпространява между няколко дървета. Друг начин е да маркирате цветята. Първият път, когато са разкрити като женски, те са маркирани със зелен маркер. На следващия ден те вече са мъжки. Прашецът се пренася между мъжки и женски цветя.
 4. Засаждане на няколко дървета... Шансовете за плододаване се увеличават чрез отглеждане на множество авокадо. Те се засаждат в саксии един до друг или в един контейнер, преплитайки стволовете.

Когато едно авокадо дава плодове, то се нуждае от редовно поливане и добро осветление.... За да се предотврати изхвърлянето на яйчниците при първото плододаване, част от тях се отстраняват, оставяйки 1-2.

Присаждане на авокадо

Най-ефективният начин за стимулиране на плододаването е присаждането... В този случай е важно да засадите пъпката на вече плододаващо дърво.

Процедурата се провежда и при разцепването. Опитните градинари казват, че в този случай присадката се вкоренява по-добре.

Домашно отглеждано авокадо, плододаващо или не

Инструкция за ваксиниране:

 1. Горната част на отглежданото в семена авокадо се нарязва под прав ъгъл.
 2. От плодоносно растение се взема рязане, на което трябва да останат поне 3-4 пъпки. Листата се нарязват заедно с резниците.
 3. Долната част на шпиона е заточена с плосък двустранен клин.
 4. В основата се прави разцепване, чиято дълбочина е равна или малко по-голяма от дължината на клина на шпиона. Ако диаметърът на шейона е по-голям, разделянето се извършва не в центъра, а така, че камбиалните слоеве да съвпадат поне от едната страна на частите.
 5. Клиновият клин се вмъква в разделящия се шпион. Камбиалните слоеве трябва напълно да съвпадат.
 6. Съединението е обвито с градинска лента или канална лента с лепкав слой навън. Намотката е направена запечатана, така че въздухът да не влиза в секциите. Някои производители използват лента и продължават да увиват по цялата дължина на шейона, оставяйки отворени само пъпките.

Прочетете също:

Инструкции за отглеждане на смокини у дома

Засаждане на грозде на закрито и грижи у дома

заключение

Трудно е да се постигне плододаване на авокадо, отгледано от семе у дома. В природата култивираното растение започва да дава плодове още на 2–4 години след засаждането, а генеративно размножаваната дива свиня може никога да не зарадва реколта.

За да увеличат шансовете за плододаване, те използват различни техники и следят правилната грижа. Въпреки това, дори когато се появява, плодът е малко вероятно да наследява майчините черти. За да получите вкусно и едро авокадо у дома, дървото се присажда, като се отдели шот от екзотиката, която вече даде реколта.

Добави коментар

градина

Цветя