Стабилен по добив и устойчив на болести домат "Захарен бизон": характеристики и описание на сорта

Доматените захарни бизони се отличават с добри добиви, големи плодове, вкус и сърцевидна форма, обичана от руските фермери. Плодовете са универсални в употреба.

В статията ще дадем характеристика и описание на сорта, както и препоръки на опитни летни жители за отглеждане на домати в оранжерии и открито поле.

описание

Създател на сорта са животновъдите на московския агрофирма "Аелита"... Компанията навлезе на пазара през 1989г. През годините асортиментът на селскостопанската компания се е увеличил до 3500 сорта сортови и хибридни семена от зеленчукови и цветни култури от собствена, домашна и чуждестранна селекция.

Стабилен по добив и устойчив на болести домат Захарен бизон: характеристики и описание на сорта

Опитите на сорта започнаха през 2013 г., а вече през 2015 г. беше доматът включен в Държавен регистър. Производителите на семена препоръчват сорта за отглеждане във всички региони на страната в открита земя и оранжерии.

Отличителни черти

Индетерминиран сорт средно ранен. Височина на храста - 150-180 cm, плодовете достигат етапа на техническа зрялост за 110 дни. Багажникът е нисколист. Листата са с тъмнозелен цвят, увеличени по дължина, имат кратък пух.

Първите цветя се появяват след изхода на седмия лист, след това през всяка двойка листа. Пет плодове са вързани на една ръка.

Характеристики на плодовете, добив

Плодовете са заоблени с остър връх, оформени като сърце... Когато се достигне биологична зрялост при зелените домати, на стъблото се образува тъмно петно, на технически етап той изчезва, плодовете придобиват тъмно розов или пурпурен оттенък.

Други качества на домати Захарен бизон:

 • месеста сочна средно гъста каша;
 • кожата е плътна, гладка, оребрена;
 • броят на семенните камери е 6-12;
 • нежен сладък вкус;
 • тегло - 200-250 г (плодовете на долните клони са по-големи - 350 г).

При спазване на правилата на селскостопанската технология от 1 кв. м събира 8-10 кг.

Как да отглеждаме разсад

За разсад семената се засяват 60-65 дни преди пресаждането в земята... В централна Русия, за навеси за филми и стъкло - в началото-средата на март, за откритата земя - в края на март-началото на април.

Прочетете също:

Предимства и недостатъци на сорта "малинов слон"

Вкусен, сочен и ароматен гигант "Воловье сърце"

Отглеждаме гигантски домат на нашия сайт

Подготовка на семената

Стандартната подготовка на семената включва седем етапа: калибриране, затопляне, дезинфекция, барботиране, накисване, втвърдяване и покълване. Опитни производители на домати започнете подготовката един месец преди сеитбата:

 1. калибровка... Избират се най-жизнеспособните семена: големи, равномерни, не празни на пипане, останалите се изхвърлят. Пригответе солен разтвор (една супена лъжица сол на 1 чаша вода). За 15-20 минути семената се поставят в солена течност. Семената, потънали до дъното на чашата, се избират за засаждане.
 2. Загрявам... Чанта или плик се сгъва от памучна тъкан, в нея се поставят семена. След това го окачват от батерията за централно отопление. Продължителността на процедурата е от две до три седмици. По-бърз начин е да разпространите семената върху памучен материал и картон, поставете картона на батерия за 1,5-2 дни.
 3. дезинфекция... Приготвя се разтвор на калиев перманганат: 1 g калиев перманганат се добавя към 100 ml вода.Точността на измерванията е важна: ако направите грешка в концентрацията, можете да изгорите семената или да не ги дезинфекцирате. Летните жители използват тежести. Ако това не е възможно, калиевият перманганат се измерва с чаена лъжичка. Той съдържа 6 g от веществото. Това количество е достатъчно за 3 чаши вода. Продължителността на процедурата е 20 минути. След дезинфекция семената се измиват с течаща вода.
 4. бълбука... Семената се поставят в топла вода (+26 - +30 градуса) и се разбъркват на всеки час в продължение на 15-18 часа. Летните жители препоръчват да се използва аквариум компресор за насищане на семената с кислород.
 5. поглъщам... Семената се поставят в топла вода или разтвор от биостимулиращи лекарства. Руските градинари обикновено използват "Циркон", "Епин", "Имуноцитофит".
 6. закалка... Семената се увиват в памучен плат и слепващ филм и се поставят на студено (-2 ... +3 ° C). След 8 часа, отстранете в топлина (+ 21 ... + 25 ° C) в продължение на 8 часа. Промяната на температурните условия се повтаря 5-6 пъти.
 7. покълване... Зърната се изсипват върху памучна кърпа или марля. Водата се налива в плоска чиния и върху нея се поставя кърпа със семена. Платът е постоянно навлажнен, докато върху семената се появят ембриони с размери 2-3 мм. Използвайте вода с температура + 26 ... + 30 ° C.

Стабилен по добив и устойчив на болести домат Захарен бизон: характеристики и описание на сорта

Капацитет и почва

Контейнерите за разсад се купуват в магазина. Има голям избор:

 • хартиена пчелна пита;
 • торфени саксии;
 • торфени таблетки;
 • торфени касети;
 • Касети от PVC и полистирол.

Някои летни жители избират контейнери, които са направени от скрап материали.:

 • чаши кисело мляко, заквасена сметана, извара;
 • нарязани опаковки от фолио за сокове и млечни продукти;
 • нарязани пластмасови бутилки;
 • чаши от стари вестници;
 • яйчни опаковки.

На Съвета. За да направите чаша от вестник, вземете стъклена бутилка, увийте я с лента от вестник (15 * 30 см). Отдолу се оставя малка надбавка за сгъване на дъното. Краищата са закрепени с хартиена щипка, лепило или лента.

За Sugar Bison изберете универсална доматена почвена смес, която включва хумус, торф и речен пясък. За самостоятелна подготовка на почвата смесете почва от лятна къщичка, торф с киселинност pH 6,5, речен пясък, хумус или пресят зрял компост в съотношение 1: 2: 0,5: 1.

Контейнерите и почвата се дезинфекцират вряща вода или разтвор на калиев перманганат. Контейнерите и самостоятелно приготвената почва се дезинфекцират с вряла вода или разтвор на калиев перманганат.

Стабилен по добив и устойчив на болести домат Захарен бизон: характеристики и описание на сорта

сеитба

Семената отпадат с 1-2 cm... Поливайте почвата с лъжица или пръскачка, за да не измиете семената. Контейнерите са покрити с пластмасова обвивка (целофанов плик или прилепващ филм), за да се създаде ефект на "парник". В помещението, където са контейнерите, поддържайте температура от + 22 ° C.

Отглеждане и грижи

Щом кълновете излязат от земята, контейнерите се отварят... След появата на два истински листа (първата двойка след котиледоните) растенията се гмуркат - те се засаждат в отделни контейнери. Котиледоните трябва да са близо до почвата.

На този етап започва подхранването на домати.: минерални торове се добавят към почвената смес за разсад със скорост 1 супена лъжица. л. за 5 литра земя. Две седмици след беритбата се прилага сложен тор.

Полей цветята с помощта на лъжица или спринцовка под корена, докато почвата изсъхне. Така че слабите храсти да не удрят гъбични заболявания, те не позволяват на влагата да навлезе в стъблото и листата.

Те започват да втвърдяват разсада на възраст 40-45 дни. Отначало се извеждат на улицата за 2-4 часа. Два дни преди трансплантацията в градината растенията се оставят за една нощ навън.

Как да отглеждаме домати

Разсадът се трансплантира на лехите след 60-65 дни след появата на първите издънки. Оптималната температура е +16 ° C през деня, +10 ° C през нощта. Трансплантацията се извършва в края на май или началото на юни.

Стабилен по добив и устойчив на болести домат Захарен бизон: характеристики и описание на сорта

приземяване

Доматите се засаждат по схемата 50 * 60 (3-4 храсти на 1 м²)... 2 дни преди трансплантацията разсадът се полива и площта, в която са засадени доматите, се изкопава.Краставиците, тиквичките, копърът и морковите ще бъдат добри предшественици за доматите, но в района, където растат домати, картофи и чушки, доматите не се засаждат - растенията са предразположени към същите заболявания и страдат от едни и същи вредни насекоми.

Преди засаждането земята се дезинфекцира с вряла вода. или разтвор на калиев перманганат. След 4-5 дни храстите се връзват за първи път.

Повече за едроплодните домати:

Домат "Голяма мама" и тайните на отглеждането на едри плодове

Доматено говедо сърце, характеристики и описание на сорта

грижа

Стабилен в добива и устойчив на болести домат Захарен бизон: характеристики и описание на сортаРастенията се поливат с топла утаявана вода строго под корена, предотвратявайки навлизането на влагата в стъблото и листата... Захарният бизон не е влаголюбив сорт, така че е по-добре да поливате доматите, а не да добавяте вода.

За да предотвратите слънчевите лъчи да оставят изгаряния по листните плочи, поливайте доматите вечер или рано сутрин. След поливането растенията веднага се разпадат, отстранете плевелите наоколо и разхлабете почвата. Веднага след като върху доматите се образуват първите яйчници, разхлабването и излющването се намаляват до 1-2 пъти на всеки две седмици.

В зависимост от фазата на растеж, доматите се нуждаят от различно подхранване... Азотните торове се прилагат, когато храстът расте зелена маса и се образуват съцветия. Фосфор-калий - когато се образува яйчник по храстите и плодовете растат. Горната превръзка се прилага на всеки 12-14 дни.

Сортът е неопределен, което означава, че храстът не е ограничен в растежа... Прищипва се, когато достигне височина 1,5-1,8 м, така че горните плодове да имат време да узреят преди настъпването на слана. Растението се формира в едно стъбло. Останалите стъбла и пасинки се отстраняват.

Важно! Пасинките премахнете на ръка. Когато използвате нож или острие, съществува риск от прехвърляне на инфекция или гъбички от храст към храст, който все още е невидим за човешкото око. Ако се използва нож, острието се дезинфекцира след всяко растение.

Някои летни жители образуват Захарна бизон на две стъбла... Снимката по-долу показва формоването на неопределен домат.

Стабилен по добив и устойчив на болести домат Захарен бизон: характеристики и описание на сорта

Така че високите храсти не се навеждат на земята и не се счупи под тежестта на зелената маса и плодовете, доматите редовно се връзват, докато растат.

Характеристики на отглеждането и възможни трудности

Когато отглеждате домати Sugar Bison, начинаещият градинар може да се сблъска с редица трудности. Списъкът съдържа основните и как да ги решите.:

 1. Когато на растението се образува голямо количество зеленина, плодовете стават по-малки и бавно узряват - докато доматът расте, долната зеленина се отрязва.
 2. Доматите не понасят излишната влага добре, но се нуждаят от редовно поливане - количеството поливане се намалява без вреда за растенията чрез мулчиране на почвата с торф, суха слама или трева.
 3. Доматите узряват с по-малко тегло, отколкото твърди производителят - те премахват излишните яйчници, оставяйки до 3-4 съцветия на една четка.

Болести и вредители

Производителите не посочват на опаковката информация за имунната система домати Захарен бизон. Но опитните летни жители все още провеждат превантивни мерки срещу разпространените болести по доматите и вредните насекоми.

Стабилен по добив и устойчив на болести домат Захарен бизон: характеристики и описание на сортаДоматите развиват гъбични заболявания в оранжерии... За да избегнат това, градинарите внимателно проветряват навесите, а растенията се третират с такива препарати:

 • «Fitosporin»;
 • Ecosilom;
 • "Quadris";
 • Ridomil Gold.

Намиране на кафяво гниене на домати, засегнатите домати се отстраняват, азотното торене и поливането се намаляват.

Кацанията са нападнати от такива вредни насекоми като листни въшки и трипси. Те се бият с наркотиците Зубр. Престиж ще ви спаси от колорадския бръмбар в Колорадо, а Confidor ще ви спаси от бялата мушка.

На Съвета. Миризмата на настурция или невен плаши много вредни насекоми, така че тези цветя се засаждат в близост до домати.

Нюансите на отглеждане в открита земя и в оранжерия

Доматите от този сорт се засаждат в открита земя само в региони с горещ климат.... Температурата на Subzero по време на пролетни студове (често се среща в централна Русия и на север) може да унищожи както новозасадените млади разсад, така и вече отглежданите храсти.

В такива региони захарният бизон се отглежда в оранжерии, изработени от стъкло, филм, поликарбонат.

Беритба и прилагане на културата

Плодовете се берат на 110-115 дни... Използва се пресен за приготвяне на салати, сандвичи. В консервация - за приготвяне на сокове, сосове, пасти, закуски и лечо за зимата. Те не се използват за консервиране на пълноценни плодове поради едрите плодове.

При внимателно боравене може да се съхранява дълго време, но не понася транспортирането - Когато напълно узреят, кожата се напуква. За да се избегне това, плодовете трябва да бъдат извадени от храста преди етапа на неговата техническа зрялост.

Стабилен в добива и устойчив на болести домат Захарен бизон: характеристики и описание на сорта

Предимства и недостатъци на сорта

Сред основните предимства на този сорт се отбелязват:

 • добро покълване на семена;
 • висок добив (8-10 кг на 1 м²);
 • равномерен растеж и узряване на плода;
 • устойчивост на засушаване;
 • добро качество на задържане на плодовете;
 • отличен вкус.

Недостатъците включват необходимостта от оформяне, прищипване и жартиера, както и намаляване на добива при отглеждане в открито поле.

Отзиви за фермери

Отзиви за добива на домат Захар бизон положителни... Градинарите, които отглеждат този сорт, бяха доволни от реколтата и ще го отглеждат отново.

Павел, Челябинск: „Отглеждам няколко сорта бизони в дачата си. Имам и Жълто, и Черно, тази година се появи Захарта. Много харесвам всички сортове Плодовете са вкусни, красиви. Растенията не се разболяват, реагират добре на хранене. Реколтата е прилична, така че не е необходимо да се засаждат много храсти. Това намалява времето за поддръжка. Много съм доволен от избора си ".

Алина, Самара: „Вече трета година засаждам сорта домат захар бизон, много съм доволен от реколтата. Доматите са сладки и захар, затова ги харесвам. Цветът им е пурпурно - червен. За да набъбят семената, ги накисвам в слаб разтвор на калиев перманганат преди засаждането. Също така този метод може да се използва за дезинфекция. Първите издънки вече се появяват на 6-7-ия ден. Ядем домати пресни и именно от този сорт се получава много вкусна аджика с хрян ".

Стабилен в добива и устойчив на болести домат Захарен бизон: характеристики и описание на сорта

Антонина, Задонск: „Отглеждам го вече трета година в оранжерия. Покълването на семената е отлично, разсадът расте силно. Но през първата година се сблъсках с проблеми - нападнаха закъснения. Трябваше да изкопая няколко храсти общо. Сега винаги обработвам всички домати с Fitosporin. Самите домати са красиви за гледане, но вкусът е просто приказка! ".

заключение

Въпреки факта, че оригинаторите препоръчват домати за отглеждане във всички климатични зони, избирайки сорт, струва си да се има предвид, че в студени райони в открито поле добивът ще бъде нисък.

Останалата грижа за доматите е обичайна: те се оформят на 1-2 стъбла, пасинките редовно се отстраняват и завързват. Доматите са непретенциозни към влагата и по-лесно се понася липса на течност, отколкото излишък. Сортът се нуждае от превантивно лечение срещу гъбични заболявания и вредни насекоми. Плодовете се използват както пресни, така и консерви.

Добави коментар

градина

Цветя