Ръководство за начинаещи за засаждане на бадеми през есента

Бадемите са уникално дърво. Има невероятен нежен аромат, красиви розово-бели цветя, вкусни и здравословни ядки. Някога бадемовото дърво се е отглеждало само на юг, днес се е заселило в средната зона на страната. Бадемите могат да се намерят както в Краснодарския край, така и в Ленинградска или Московска област.

Успехът на отглеждане зависи много от това кога и как се засажда растението. В статията ще разгледаме подробно как да покълнете бадемите в открито поле и как да се грижите за такова дърво във вашата градина.

Възможно ли е да засадите бадеми през есента

Засадени бадем както през пролетта, така и през есента - всичко зависи от метода на засаждане и района на отглеждане. За есенните засаждащи ями те се подготвят в началото на лятото - изкопават дупките и ги наторяват с органични торове: каша, дървесна пепел, хумус или торф.

Плюсове и минуси на есенното засаждане

Ръководство за начинаещи за засаждане на бадеми през есента

През есента разсадът се използва за засаждане. Ако вземете костите, те ще бъдат унищожени от гризачи - мишки и бенки. Също така през есента времето и нивото на влажност са удобни за бадемите - летните жители няма да трябва постоянно да поливат растението, както би било през пролетта. Есенният разсад ще започне да се развива много по-рано от пролетния. Това се дължи и на факта, че земята вече е затоплена и е лекувана от болести и вредители от насекоми през цялото лято.

Внимание! Предимството на засаждането през есента е, че разсадът от бадем може да бъде закупен с добра отстъпка. Посадъчният материал се изрязва и веднага се поставя на площадката. Не е необходимо да се съхранява в специални условия за 1-2 месеца, както е при пролетното засаждане.

Понякога дървото расте слабо поради факта, че е закупен заразен или повреден посадъчен материал. Но това може да се случи през пролетта. Също така, проблеми възникват, ако разсадът се засади твърде късно и топлолюбивият бадем е замразен.

Датите за засаждане на бадеми през есента

Засаждането започва преди останалите градински дървета да хвърлят листата си. В южната част на страната е средата на октомври, в централна Русия - края на септември... В северните райони (в Урал и в Сибир) бадемите не се отглеждат - климатът за южно дърво изобщо не е подходящ.

Идеален ден за процедурата е сух и топъл, с температура най-малко + 10 ° C и влажност на въздуха 80-85%... Не трябва да има пориви на вятъра, дъжд или други валежи. Когато избирате дата, обърнете внимание на растящия регион, климатичните условия. Някои градинари също вземат предвид лунния календар - той показва благоприятни дни за агротехнически процедури.

Избор на седалка

Ръководство за начинаещи за засаждане на бадеми през есента

Бадемите са светлолюбиво растение, поради което се засаждат на слънчеви и просторни места; сянка или частична сянка абсолютно не са подходящи. При липса на светлина развитието на листата и цветята се забавя, короната става гъста - вътрешните издънки изсъхват. Не се препоръчва да отглеждате южно растение в близост до къщи или други градински конструкции - те затъмняват дървото и създават сянка.

Парцелът за бадемовото дърво трябва да бъде разположен на хълм - това предпазва кореновата система от преовлажняване и изгниване. Високо ниво на поява на подземни води, поради което бадемите са болни от гъбични заболявания, е неприемливо.В близост до дървото не трябва да има открити източници и водни тела. Опитните градинари разпределят нежни склонове за разсад.

Подходящи съседи за растението са нискорастящите храсти, например, малини, касис и червен касис, ирга, цариградско грозде. Наблизо се засаждат соланови или зелени. Неблагоприятен квартал - високи овощни дървета: круша, ябълка, слива, кайсия, праскова. Растенията се засенчват взаимно, поради което им липсва слънчева светлина и топлина.

Интересно е:

Къде и как да съхранявате бадемите у дома, обелени и в черупки

Възможно ли е да ядете бадеми на диета за отслабване

Защо бадемовата кратуна е добра и как да я отглеждаме

Подготовка на почвата

Бадемите са неизискващи към типа на почвата, растат добре на леки глинести, леки пясъчни и дори каменисти почви. Богата реколта се получава от растения, които се намират в хранителни и богати на минерали земи. Тежката глинеста почва и почвата с високо ниво на киселинност не са подходящи за отглеждане - pH трябва да бъде 4,5-7,5, в противен случай можете да забравите за добра реколта.

Кацане

Плевелите се отстраняват от земята, падат листа, суха трева и отломки. Преди засаждането се изкопава дупка с дълбочина 50 см и диаметър 60 см. За 2-3 месеца в нея се внасят органични и минерални компоненти - 5 кг изгнил оборски тор и 500 г суперфосфат. Ямите са пълни с почва, която се състои от равни части трева, закупена и листна земя. За да се подобри въздухопропускливостта на земята, към нея се добавя рафиниран речен пясък. Ако почвата е кисела, добавете креда или вар - 150 г на 1 кв. м.

На дъното на ямата за засаждане се изгражда дренажен слой от счупена тухла или развалини. След това в центъра на ямата е инсталиран дълъг стълб - това е опора за разсада. Полюсът трябва да се издигне над земята с най-малко 50 cm.

Внимание! Препоръчва се отглеждане на 3-4 взаимно опрашвани сорта на личен парцел. Разстоянието между дърветата е от 3 до 5 m, разстоянието между редовете е 5 m.

Посадъчен материал

Посадъчният материал се закупува в специализирани разсадници. Когато купувате, градинарите винаги проверяват с продавача дали определен сорт е предназначен за отглеждане в определен регион. Например за средната лента са избрани устойчиви на замръзване сортове Primorsky и Dessertny.

Разсадът трябва да има здрав вид, без петна, повреди, следи от гниене. Непосредствено преди засаждането корените се поставят в глинена каша. Това ще предпази от възможни заболявания и ще помогне на растението да се адаптира по-бързо към новите условия на отглеждане.

Засаждане на ядки

Ръководство за начинаещи за засаждане на бадеми през есента

Един от начините за засаждане на бадемово дърво е отглеждането му от орех. За да направите това, в края на пролетта или лятото, сухите бадеми се приготвят обелени от черупката и покълнали. Няколко от най-големите ядки се поставят в купа с чиста вода при стайна температура и се оставят да престоят 10-12 часа. След като се измият, водата се сменя и се оставя за още 8 часа. През това време ядките набъбват. След това те трябва да се излюпят - на този етап семената са готови за засаждане.

Поставят се в дълбоки саксии с подготвена хранителна почва. Семената се заравят 10-12 см, поръсват се с рохкава пръст и се поливат обилно. Бадемите се оставят на слънчев перваз, като периодично се поливат и торят. Първите издънки ще се появят след 5-6 седмици. Щом дървото достигне 1 м, то се премества в обекта.

Как да засадите бадеми през есента

За да накарате бадемите да зарадват с буйни и ароматни цветя, а след това да донесете здрави ядки, се препоръчва да изучите инструкциите стъпка по стъпка. Тя ще помогне да се избегнат често срещаните грешки и ще разкрие всички нюанси на процедурата.

Ръководство за начинаещи за засаждане на бадеми през есента

Стъпка по стъпка инструкции за засаждане

Най-доброто време за засаждане е ранна облачна сутрин. След като кореновата система на разсад се спусне в чатборд, преминете към следното:

 1. Отгоре на положения дренажен слой се изсипва почва в ямата, така че да се получи малък хълм.
 2. В центъра му се поставя разсад, като внимателно се разпространяват корените в различни посоки.
 3. Кореновата яка на растението се поставя така, че да се издига на 2-3 см над почвената повърхност.
 4. Ямата е гъсто покрита с почва, не трябва да има празнини.
 5. Земята е тампонирана и напоена с топла вода.
 6. Почвата е мулчирана с торф, дървени стърготини или суха почва. Мулчът покрива кореновата яка с 3-4 cm.
 7. Щом земята се утаи и течността се абсорбира напълно, разсадът се връзва към предварително инсталираната опора.

Грешки, които трябва да се избягват

Бадемите няма да дадат плод, ако кореновата система е повредена по време на засаждането, например, притискане на твърде много или небрежно разнасяне на тънки корени. Това води до факта, че вече 2-3 години растението често боледува, расте мудно.

Също така, неопитни градинари са невнимателни към избора на място за засаждане - те отглеждат бадемово дърво в близост до ябълкови дървета, круши, блато или друго водно тяло. Всичко това води и до слаб имунитет и заболявания.

Дървото расте слабо, ако изберете грешен сорт или купите болен и слаб разсад. Не се препоръчва да купувате посадъчен материал от непознати продавачи. Проблемите с растежа възникват и поради факта, че почвата е тежка и глинеста, с висока киселинност.

Функции за кацане в зависимост от региона

Предпоставка за отглеждане на бадемови дървета на юг е дренажен слой. В противен случай високите температури и влажността водят до заболявания на корените, поради което цялото дърво страда, а добивите намаляват. Подходящите материали се използват като дренаж: счупени керамични съдове, дървени въглища, мъх, стиропорни кубчета или обикновени камъчета. Дренажът се поставя в яма преди засаждането - първо големи частици, след това средни и малки. Желателно е между тях да няма големи празнини.

При отглеждане на бадеми в районите на средната зона на страната, преди засаждането, ямата се наторява не само с органична материя, но и с минерални компоненти. Може да бъде 200 g двоен суперфосфат или 150 g калиев сулфат. Торът повишава устойчивостта на замръзване на растението. След такава превръзка разсадът не се храни 2 години.

Грижи след процедурата

Поливайте бадемовото дърво, когато почвата изсъхне. Важно е да се гарантира, че кореновата яка не е във вода, това причинява гниене на разсада. 10 литра вода се наливат под едно растение. След всяко поливане почвата се разхлабва на дълбочина 5-6 см, така че течността да не се застоява на повърхността и да проникне възможно най-дълбоко. Преди процедурата летни жители премахват всички плевели и суха трева - това е идеално място за размножаване на насекоми вредители (листни въшки и паяк акари).

За да могат бадемите да растат и да се развиват бързо, през пролетта се въвежда горната превръзка: инфузия или тор, пепел или торф. Подходящи са и минерални торове - 10 g амониев нитрат и 5 g карбамид на 5 литра вода. Хранителният разтвор се излива под растението. Укрепва имунната система и предотвратява заболявания: бактериална некроза на кората, гниене на стъблото, изгаряния.

Опитни градински съвети

Засаждането на бадемово дърво е стандартно, подобно на засаждането на други градински дървета. Съветите на опитни градинари ще ви помогнат да получите богата реколта:Ръководство за начинаещи за засаждане на бадеми през есента

 • засаждайте в добре осветени места, далеч от подземните води;
 • предварително наторете ямата с кизил или каша;
 • подгответе дренажен слой;
 • преди засаждането поставете разсада в глинен говорител;
 • спазвайте правилата за съседство и разстоянието между растенията;
 • засадете бадеми преди есенните листа;
 • не забравяйте за опората под формата на стълб или пръчка;
 • вода с чиста вода, докато почвата изсъхне;
 • на втората година след засаждането, извършете формативно подрязване.

заключение

Есента е идеалното време за засаждане на бадеми. По-често се отглежда от разсад, по-рядко от ядки. За засаждане се подготвя яма с дълбочина 60 см и се наторява с органична материя, като на дъното се полага дренажен слой от камъчета или счупена тухла. Разсадът се поставя в дупка и се поръсва с пръст, след което се връзва на опора.Растението се засажда на слънчеви места с леки пясъчни или глинести почви. В близост не трябва да има други овощни дървета или високи сгради. След засаждането растението се полива и мулчира.

Добави коментар

градина

Цветя