Лятно ръководство за трансплантация на череши за начинаещи градинари

Най-добрият период за засаждане на череши е есента. Но понякога има обстоятелства, при които е необходимо да се трансплантира дърво в по-неблагоприятно време. В такива моменти начинаещият градинар има много въпроси. Как да организирате работата, за да не повредите дървото, възможно ли е да трансплантирате възрастен, например, петгодишна сладка череша, как да изберете благоприятен ден за събитие, ще научите от статията.

Защо да пресаждате череши през лятото

Пресаждането на овощни дървета през лятото не е добра идея. Успешен резултат от лятното засаждане не е гарантиран. Трансплантираните екземпляри изискват повишено внимание на градинаря и особено внимателни грижи. В горещите летни месеци е трудно растението да се адаптира към новите условия, да вкорени и да се укрепи.

Но ако се планира строителство на обекта, промяна в ландшафтен дизайн или нов се придобива непланирано сорт череша, не си струва да чакате благоприятен сезон.

Лятно ръководство за трансплантация на череши за начинаещи градинари

Кога е по-добре да трансплантирате череши за възрастни

През лятото е допустимо да се разсаждат само млади растения, не по-стари от 5-6 години. Посадъчният материал трябва да е здрав, без признаци на болести или повреди.

Трансплантацията на дърво във плодоносна възраст може да наруши естествените му жизнени процеси.

Зрелите дървета реагират болезнено дори на леки наранявания по корените и клоните. Следователно е възможно да се премести черешите на средна възраст на ново място само чрез прехвърляне. Но дори и при внимателно спазване на всички селскостопански техники, дървото може да изсъхне и да умре.

Благоприятни дни според лунния календар

За да не сбъркате с избора на деня приземяване, можете да се обърнете към лунния календар. Той ще ви каже най-добрите моменти за работа със земята и най-благоприятните периоди за разсад, когато те са пълни с жизненост и са в състояние лесно да се вкоренят на ново място.

Благоприятни дни за засаждане на череши през лятото на 2020 г .:

 • Юни: 1-5, 8, 12-13, 17-18, 22-23, 26-30;
 • Юли: 2-3, 7-13, 21-24, 27-31;
 • Август: 1, 3-5, 7-11, 14-15, 17-19, 21-23, 27, 30-31.

Препоръчва се отлагането на градинарската работа на 9-11 юни, 14-16, 24 и 25 юни, 7-8, 11-13, 21-22 юли, 3-4, 8-9, 17-18, 30-31 август. През тези периоди растенията са отслабени, предразположени към болести.

Избор на място за кацане

Сладката череша е термофилно и светлолюбиво растение. Не обича прекомерната влага и течение. Културата е много взискателна към почвата: предпочита плодородна, лека почва с неутрална киселинност. Идеалната почва за череши е лека пясъчна глинеста или глинеста.

Забележка! Не можете да засадите дърво в тежка глина, торфена почва. На такова сладко черешово дърво няма да живее дълго.

Младите дървета се засаждат на голямо разстояние един от друг - най-малко 4,5 м, в противен случай растенията ще се състезават със съседите за вода и храна. Това няма да има най-добър ефект върху тяхното развитие и производителност.

Специалистите препоръчват да се отглеждат няколко дървета на обекта, тъй като тази култура е кръстосано опрашена.

Благоприятен и неблагоприятен квартал

Най-добрите съседи за черешите са сливите и черешите.

Малки ягодови храсти (напр. френско грозде, цариградско грозде) черешите няма да позволят да се развият. Дългите й повърхностни корени ще поемат цялата влага и хранителни вещества, а разпространената му корона ще засенчи ниските растения.По същата причина розовите храсти не растат до череши.

Нежелателно е да засаждате череши на същата територия с кайсия, Ябълково дърво, круша, орехи.

Интересно е:

Какви са добри хибриди на череши и сладки череши и какви са техните характеристики

Преглед на най-добрите зимноустойчиви сортове сладки череши и критерии за тяхната селекция

Защо черешовите плодове са полезни за женското тяло

Подготовка за трансплантация

За да трансплантирате череши, трябва да се подготвите предварително. Трябва да изберете правилното място в градината, внимателно изберете посадъчния материал, подгответе почвата.

Препоръчва се да купувате разсад в детската стая и да обърнете внимание на основното ръководство. В противен случай дървото ще храсти ненужно и след плододаване стволът, неспособен да издържи натоварването, може да се счупи. Корените на разсада трябва да са без механични повреди с дължина най-малко 15 см, да не са сухи.

Почвата се изкопава предварително за засаждане, плевелите се отстраняват. Ако земята е твърде тежка, се добавя пясък. Това е особено полезно при пресаждането на голи кореноплодни дървета.

Специалистите се различават по торенето на почвата. Някои смятат, че компостът, изгнилият тор, дървени стърготини или суха зеленина са винаги полезни. Други са на мнение, че ако има липса на кислород в почвата, ще са необходими години, за да се разложи органичната материя, а вредата от такова хранене ще бъде повече от полезна.

Химическите торове се обработват много внимателно, за да не изгорят корените.

Като цяло, за младо дърво на ново място е желателно да се създадат същите условия като в предишното.

Инструкции за трансплантация

Лятно ръководство за трансплантация на череши за начинаещи градинари

Когато пресаждате череши, използвайте обикновени градински инструменти. Имате нужда само от лопата и опора за разсад. Специалистите съветват да се използва метален или пластмасов стълб за поддръжка на дървото.

Преди засаждането корените на разсада се инспектират, повреждат се и се отрязват твърде дълги краища. След това растението се поставя във вода за 2 часа, така че корените да се насищат с вода. Ако храстът е сух по време на транспортиране, трябва да го държите във вода за около 10 часа. По-добре е да отрежете листата, за да не дехидратирате храста.

Как да трансплантирате череши на друго място:

 1. Изкопайте дупка с кореново топче, но не по-малко от 50-60 см дълбочина.
 2. Ако на дъното се изсипят органични вещества или химически торове, те трябва да бъдат поръсени с плодородна почва, така че корените да не влизат в контакт. В този случай ямата трябва да бъде по-дълбока.
 3. Създайте опора, за да поддържате растението в баланс.
 4. Поставете разсад, разпределете корените.
 5. Покрийте с пръст, компактен.
 6. Водата изобилно - поне 1 кофа на храст.
 7. Мулчирайте почвата около разсада (поръсете с зеленина, дървени стърготини, торф или хумус). 

Често срещани грешки

За първи път при пресаждането на овощни дървета правят следните грешки:

 1. Те са твърде мързеливи, за да копаят дупка по-дълбоко. Почвата на повърхността е по-рохкава, отколкото на дълбочина. Трудно е крехките корени на дървото да го преодолеят, за да започнат да растат. Разсадът няма да умре, но забележимо ще изостава в развитието си. Препоръка: насипете рохкава горна почва в дъното на засаждането и запълнете празнините с плодородна почва.Лятно ръководство за трансплантация на череши за начинаещи градинари
 2. Около храста се изсипват земни стени, за да се улесни поливането. Препоръка: не запълвайте посадъчната дупка с пръст до края, оставете я под формата на чиния с разсад в центъра. През лятото този канал може да се мулчира.
 3. Те от все сърце подхранват растението с торове. По-вероятно е прекаляването да навреди на разсада. Препоръка: смесете шепа пепел със земята и я изсипете на дъното на ямата. Не е необходимо да се разпределят торове в цялата яма.
 4. Кореновата яка е задълбочена. Това води до смъртта на растението. Препоръка: избършете долната част на багажника и началото на дебели корени с влажна кърпа. Границата на кореновата яка е мястото, където кората се променя от зеленикава до кафеникава. При пресаждането кореновата яка трябва да бъде на 3-6 см над земята.

Нюанси при трансплантация

Лятната трансплантация на череши е подходяща само за централните райони на страната. Няма смисъл на юг.Есенното градинарство е идеалното време за страшните южни райони.

Когато пресаждате млад храст, трябва да се съсредоточите върху кардиналните точки. Мястото за присаждане е разположено от северната страна, така че растението да не получи изгаряния и да повреди кората.

Черешите, по-стари от 3 години, се засаждат по същия начин, както са отглеждали на едно и също място. Растението за възрастни трябва да бъде преместено с пръст от пръст. Основните клони се отрязват с 1/3 при засаждане. Нарязаното място се третира с градински лак или ленено масло.

Така че разсадът да не изпитва липса на влага, стъблата в основата на скелетните клони могат да бъдат обвити с парцали и периодично навлажнени с вода. Не забравяйте да закрепите дървото със сигурни проводници. Тогава багажникът няма да бъде повреден от вятъра.

Забележка! Не си струва да разчитате на реколта следващото лято след трансплантацията. На растението са необходими 2 години, за да се вкорени на ново място. Ако през този период черешата цъфти, по-добре е да премахнете цветята, така че плододаването да не отслаби все още неузрялото дърво.

Допълнителни грижи

Поливайте дървото в зависимост от времето, редовно, но умерено, за да не замърсявате почвата.

Препоръчва се да се наторяват растенията не по-рано от година след засаждането, най-добре с водоразтворими минерални превръзки.

Редовната инспекция ви позволява да откриете вредители или ранни признаци на заболяване и незабавно да предприемете действия за отстраняването им.

Опитни градински съвети

Лятно ръководство за трансплантация на череши за начинаещи градинари

Струва си да слушате препоръките на тези, които успешно отглеждат череши от много години:

 1. В допълнение към разсадниците, дивите череши за засаждане могат да бъдат изкопани там, където не са необходими и обикновено се изсичат: от под електропроводи, близо до пътища, в кариери.
 2. Дървото трябва да се изкопае с голям пръст пръст и да се опита да сведе до минимум щетите по корените.
 3. По време на транспортирането корените на разсада се увиват във влажна кърпа и се опаковат в найлонова торбичка или салфетка.
 4. При засаждането пространството между бучката пръст и краищата на ямата се покрива със смес от пръст и пясък в съотношение 6: 4, така че корените да дишат по-лесно.
 5. Между въжето се поставя парче плат, което прикрепя дървото към коловете и багажника, за да не се повреди младата кора.

заключение

За трансплантация на череши на друго място е достатъчно да отделите голям, добре осветен парцел, да придобиете или изкопаете здраво, здраво дърво и да подготвите почвата.

Необходимо е да поливате и подхранвате растенията изобилно, но без фанатизъм, за да плевите плевелите. И основното е да обичате градината си. Спазването на тези правила ще помогне на черешите да станат по-силни и да свикнат на ново място.

Добави коментар

градина

Цветя