Как правилно да събираме семена от петуния у дома

Петунията е ценена за бързия си растеж, красив, обилен и дълъг цъфтеж. Несравнима радост за градинаря е отглеждането на цвете от семе. Наблюдаването как семенце се появява от семе, което след това се превръща в красиво, цъфтящо растение, предизвиква много емоции и гордост от свършената работа. И за това, на първо място, трябва да се запасите с висококачествен посадъчен материал. Нека да разгледаме как да събираме семена от петуния, кога да ги правим и как най-добре да ги съхраняваме.

Възможно ли е независимо събиране на семена от петуния

Как правилно да събираме семена от петуния у дома

Петунията е цъфтящо тревисто или полу-храстовидно растение с разнообразие от сортове и видове. Градинарите обикновено го отглеждат като едногодишен, украсявайки балкони, цветни лехи, предни градини.

Референтен. От всякакви разновидности на петунии, с изключение на махрови и ampelous, можете да съберете семената сами.

Най-добрият вариант за събиране на материал е прост монохромен сортове, тъй като новите растения напълно ще повторят всички характеристики на майката: от цвета и формата на цветето до характеристиките на самия храст. Бели, розови, лилави, люлякови цветове са добре наследени, но червеното и жълтото могат леко да променят сянката.

Можете също да вземете семена от хибридни петунии. Само разсадът ще се различава значително от родителските растения. Разсадът от хибридни видове рядко повтаря формата на цветето и цвета - само в 30-40% от случаите.

Как правилно да събираме семена от петуния у дома

Как правилно да събираме семена от петуния у дома

Принципът на събиране на семена от петуния е един и същ за всички сортове и сортове и се свежда до няколко етапа:

  1. Избор на майчино растение.
  2. Съответствие с узряването на семената.
  3. Директно събиране на посадъчен материал.
  4. Правилна подготовка на зърна под формата на сушене и зреене.

Изключение правят сортовете ампел и хайвер. Ампелските сортове са изключително капризни и причудливи, поради което се отглеждат по вегетативен начин.

Махровите петунии не образуват семенен материал, те не са адаптирани към това. При тях яйчникът се преобразува в допълнителни венчелистчета и така се постига хавлиена течност. В тази връзка отглеждането им се осъществява изключително по вегетативен начин.

Кога да събираме

Семената узряват след 3 месеца от началото на активен и обилен цъфтеж. Благоприятното време за събиране на посадъчен материал е август и септември.

Референтен. По-добре е да се събира в сухо, слънчево и спокойно време.

Фактът, че семената са узрели, ще бъде посочен от цвета на кутията, в която се намират. Той ще изсъхне и ще стане жълт или светлокафяв. Важно е да не пропускате момента тук, в противен случай кутията ще се отвори и цялото съдържание ще се разпръсне.

Къде са семената

За да разберете къде са семената на петунията, трябва да изчакате до края на цъфтежа. На мястото на извяхало цвете се появява кутия. Тя е двучерупчеста, овална, леко заострена по форма. Отначало той е зелен и като узрява, става светлокафяв, жълтеникав, сух и достига размер 10 × 8 мм.

Капсулата е пълна с много малки семена. Размерът им не надвишава 0,6 мм, а теглото им е 0,05 g (по-фини от маковите семена). Цветът е тъмно кафяв или черен. В кутия има около 100 семена.

Събиране и приготвяне на семена

Как правилно да събираме семена от петуния у дома

Събирането на семена от петуния у дома е труден и продължителен процес:

  1. Извадете внимателно изсъхналото и изсушено цвете, без да повредите педикюла, чашелистчета и съда. По-добре да вземете цветя, които са в долната част на стъблото. Там семената се връзват и узряват по-бързо.
  2. Под цветето ще се появи кутия, отначало малка и зелена. Докато узрява (около 3 седмици), той леко ще се увеличи по размер, ще изсъхне и ще стане светлокафяв на цвят.
  3. Изрежете узрелата кутия със чашелистчета, донесете я у дома и я поставете върху бяла хартия или салфетка.
  4. Отворете капсулата и поръсете семената върху бяла повърхност, така че черните семена да са ясно видими.

Събраният материал трябва да бъде изсушен за 2-3 дни на сухо място при стайна температура, без излагане на слънчева светлина. След това можете да го изпратите в хранилище за узряване.

Съхранение на семена

Събраните и приготвени семена се изсипват в хартиени пликове или пликове, всеки от които е подписан, като се посочва името на сорта, цвета и други характеристики на конкретно растение.

Съхранявайте семената на стайна температура на сухо и тъмно място. По-добре е да го поставите далеч от отоплителни устройства, в противен случай това ще се отрази негативно на покълването.

Референтен. Посадъчният материал се съхранява до 4 години без загуба на свойства и покълване.

Засяването на семена на петуния за разсад се извършва в началото на февруари и март. Поради спазването на такива условия, растението ще зарадва с цъфтежа през май - началото на юни.

заключение

Петунията е популярно лятно растение, обичано от производителите на цветя заради своята непретенциозност, бърз растеж, красив и буен цъфтеж. Често градинарите искат да запазят любимия си сорт, затова мнозина прибягват до самостоятелно събиране на семена и нарастващ разсад.

За събиране на семена най-подходящи са прости, едноцветни сортове петунии, тъй като в този случай всички характеристики на растението се предават добре. Възможно е също да се вземат семена от хибриди, но разсадът няма да запази декоративните свойства на майчиното растение. Ампел и хавлиени петунии се отглеждат само вегетативно.

Добави коментар

градина

Цветя