Земя за отглеждане на лимон у дома

Любителите на растенията засаждат лимонови дървета не в градината, а у дома - в саксия. Такива условия са по-подходящи от други за капризно екзотично дърво, защото е по-лесно да му осигурите правилна грижа у дома. Едно от условията за красота и здраве на едно растение е балансирана и питателна почва. Каква трябва да бъде почвата за лимон у дома и как да го приготвим, ще разгледаме в статията.

Каква почва е необходима за вътрешния лимон

За отглеждане на закрит лимон изберете дишаща и лека почва. Оптималното ниво на киселинност е 5.5-7 pH, твърде киселата почва води до заболявания и смърт на растенията.

Не трябва да има големи пръчици пръст в почвата. Това не позволява на кореновата система да абсорбира хранителни вещества, което води до недостиг на микроелементи. Също така почвата трябва да бъде без листа, клони и други чужди тела.Земя за отглеждане на лимон у дома

Почвена смес се приготвя от няколко компонента. Подходящ вариант е съставът на градинска и листна почва. Той е лек и питателен, дишащ и влагопропусклив.

Препоръчва се да вземете ронлива градинска почва, да я дезинфекцирате преди употреба, за да се отървете от бактерии и насекоми. Градинската земя се прибира през лятото, като се отрязва слоя и се пресява през фино сито.

Листната земя е хумус от паднали листа. За да подготвят такава почва за лимон, летните жители разграбват всички паднали листа в грамада, която се полива с топла вода и каша. За да намалите киселинността, добавете 500 g вар. Почвата е рохкава, лека и питателна.

Внимание! За да се увеличи въздушната пропускливост на земята, се добавя рафиниран речен пясък. Той пречи на разпространението на гъбички и бактерии, които водят до гниене на вътрешната лимонова коренова система. Освен това пясъкът задържа топлината и влагата.

Приготвяне на лимонена земя у дома

По-добре е да засадите лимон в подготвена почва. За това летни жители придобиват необходимите съставки и оборудване, изучават технологията на подготовка на почвата.

Нека да проучим по-нататък каква земя е необходима за един лимон.

Необходими съставки

Има много възможности за приготвяне на почва за закрит лимон. Една от най-разпространените е смес от градинска, тревна, листна почва с добавяне на дървени въглища и оборски тор. Също така хранителната почва се получава от смес от копка и листна почва с добавяне на торф.

Тоест, почти всички технологии съдържат следните съставки:

 • градинска земя;
 • лист;
 • копка;
 • торф;
 • хумус;
 • речен пясък;
 • дървени въглища.

За да се подготви земята за вътрешен лимон, се използват и изкуствени компоненти:

 1. Вермикулит. Външно подобен на дървени стърготини, екологичен и безопасен. Той абсорбира излишната вода и може да замени речния пясък. Съдържа магнезий, калций, желязо и силиций.
 2. Доломит. Полезен е не само за лимон, но и за всички цитрусови плодове. Съдържа калций и манган, поддържа оптимално ниво на киселинност на почвата и предотвратява гниенето на корените.

Основни правила

Когато използвате градинска почва, проверете дали в нея няма корени, насекоми, трева. Ако са, почвата е предварително почистена и трябва да се пресява през сито.

Ако се използва листна почва, за предпочитане е да я вземете изпод липите. За целта отстранете слой от 5 см и пресейте, за да се отървете от големи частици. Експертите не препоръчват използването на земя от под иглолистни дървета.Той има високо ниво на киселинност и съдържа вещества, вредни за лимона на закрито.

Ако рецептата съдържа въглен, се използва бреза. Смачка се на прах, в тази форма се абсорбира по-бързо. Когато готвите, уверете се, че всички съставки са добре смесени помежду си и не съдържат чужди включвания.

Интересно е:

Защо лимонът в домашни условия не цъфти и какво да направите, за да го поправите

Инструкции за грижа за Павловски лимон у дома

Използваме правилно вкусни и здравословни лимони за отслабване

Инструкция стъпка по стъпка

Домашната домашна лимонова почва е по-добра от купената от магазина.

Технология за подготовка на хранителни субстрати:

 1. Смесете в равни части копка, листна, торфена почва.
 2. Добавете добре измит речен пясък в количество 10% от общата маса.
 3. Смесете всичко старателно.
 4. Добавете 40 g гранулиран суперфосфат към 1 литър от готовата смес.
 5. Парите сместа във фурната за 2 часа при температура от + 90 ° C, охладете.

Паренето унищожава ларвите на насекомите и патогените заболявания... Въпреки това, заедно с тях, някои от полезните вещества изчезват, микрофлората на субстрата се влошава. За да се избегне това, само земята (листа, градина, трева) се задушава, а останалите части (торф, пясък) се добавят в края.

Земя за отглеждане на лимон у дома

Торене и грижа за почвата за домашен лимон

Стайният лимон не трябва да се пресушава, в противен случай растението ще хвърли листата си и ще умре. За напояване се използва размразена река или дъждовна вода. В краен случай е подходящ кран, затоплен до стайна температура.

Поливане на лимон върху целия слой на земята, разпределяйки равномерно влагата. През лятото лимонът се навлажнява 3 пъти седмично, през зимата - 1 път. Също така, количеството на поливане зависи от това къде се намира растението. Например, ако имате батерия, навлажнете почвата по-често.

Лимонът реагира добре на минерална течна храна. Те са донесени след 3 години след това приземяване, използвайте суперфосфат или амониев нитрат. Също така растението обича сложни торове, например "Kemiru" или цитрусова смес. Те се отличават с балансиран състав. Торовете се прилагат веднъж на 1,5 месеца.

Внимание! За да се предпази лимонът от болести и вредители от насекоми, почвата се полива със сапунена вода. 100 г настърган сапун се изсипва в 1 литър вода и се довежда под храста.

Земя за отглеждане на лимон у дома

заключение

Преди да засадите лимон у дома, се препоръчва да проучите каква земя обича. По правило това е смес от градинска, листна и тревна почва с добавяне на пясък, дървени въглища и вермикулит.

Почвената смес трябва да е питателна и лека, без големи пръчици пръст, трева, корени. Съставките се смесват и задушават във фурната, за да се убият опасни микроби и ларви. По време на отглеждането лимонът редовно се полива и подхранва с минерални течни торове.

Добави коментар

градина

Цветя