Как да изсушим орлови нокти за зимата у дома

Плодовете на орлови нокти се използват не само пресни за приготвяне на сладко и компоти, но и сушени за зимата. При подходящи условия те запазват по-голямата част от хранителните вещества. Преди това орлови нокти се добиваха в руска фурна, но сега се използват други методи: във фурна, електрическа сушилня, дехидратор.

Защо суха орлови нокти

Изсушената орлови нокти може да се съхранява до една година или повече. Плодовете почти напълно запазват свойствата си. От тях се правят пайове, компоти, плодови напитки, добавят се към бисквити, а отвари се приготвят за лечение на различни заболявания.

Как да изсушим орлови нокти за зимата у дома

Предимства и недостатъци на този метод на възлагане

Предимства на сушенето на орлови нокти за зимата:

  • отсъствието на груба термична обработка гарантира безопасността на повечето витамини, минерали и други полезни вещества;
  • срокът на годност на сушените плодове е до 1 година.
  • лекота на възлагане;
  • различни приложения на изсушена орлови нокти.

Сред недостатъците се отбелязва, че плодовете стават по-кисели. Поради това се изисква повече захар по време на приготвянето на различни ястия. В допълнение, външният вид на плодовете се влошава.

Как се променят полезните свойства

По време на топлинното сушене значителна част от хранителните вещества се задържат. Например съдържанието на витамин С се намалява само с 20%.

Важно! Във въздуха аскорбиновата киселина и флавоноидите бързо се окисляват, така че плодовете се сушат при температура + 90 ° C, когато водата бързо се изпарява, а полезните вещества остават в големи количества.

Витамините от група В са по-устойчиви на топлина, така че при правилно изсушаване се запазват напълно. Минералният състав на плодовете остава практически непроменен. В зависимост от метода на сушене количеството на минералите се намалява с 10-15%.

Селекция и подготовка на горски плодове

Как да изсушим орлови нокти за зимата у дома

Изберете узрели или малко неузрели плодове. За сушене са подходящи само цели плодове, без видими външни повреди.

Ако храстите не са били третирани с пестициди или са го правили преди повече от 25 дни, плодовете не се мият. Ако третирането е проведено наскоро, събраната реколта се измива старателно, но се уверете, че тя изсъхва добре.

Как да изсушим орлови нокти

приготвен плодове разпределете в един слой върху чиста кърпа в продължение на няколко часа. Това ще премахне част от излишната влага.

Сушене в електрическа сушилня

Как да изсушим орлови нокти за зимата у дома

Електрическата сушилня е устройство, специално проектирано за сушене. Заготовката се извършва в съответствие с инструкциите, приложени към устройството. В зависимост от мощността на сушилнята и количеството плодове, които са поставени в нея, процедурата отнема от 2 до 4 часа.

По-професионалното устройство е дехидратор. Тя ще изсушава храната равномерно, без прегряване, което ви позволява точно да регулирате температурата.

В авиобазата

Авиобазата е удобна за използване за приготвяне на сушени плодове. Между капака и тялото на устройството се оставя малка празнина, така че вътре да не се натрупва влажен въздух.

Температурата е зададена на + 90 ° C. Това ще направи орлови нокти готова за 1 час.

Във фурната

Сушенето във фурната е най-често срещаният метод у дома, тъй като не изисква допълнителни уреди. Разстелете пергаментова хартия върху лист за печене и изложете орлови нокти на 1 слой. Изсушете го при + 90 ° C, докато омекне.

Важно! Качествено изсушените плодове запазват яркия си цвят и при натискане те не отделят сок и не се рушат.

По време на сушене оставете вратата на фурната отворена. Бери се обръщат на всеки 20 минути.

В ефир

Как да изсушим орлови нокти за зимата у дома

Сушенето на въздух на открито е най-икономичният, но отнемащ време метод. Приготвените плодове се подреждат върху решетки или шперплат листове с дупки. Субстратът трябва да бъде предварително измит и изсушен.

Най-подходящото място за сушене е под навес или в частична сянка. Трябва да има добра вентилация. Плодовете се редуват редовно. Едрите плодове са удобно нанизани на конец и окачени на добре проветриво място.

Важно! При този метод плодовете се събират повече за вкус, отколкото за полза, тъй като витамин С бързо се окислява на въздух.

Сушенето отнема от 8 до 15 дни. Всичко зависи от размера на плодовете, температурата и влажността. Ако вали, плодовете се внасят в стаята, в противен случай те ще започнат да се влошават.

В руската фурна

Как да изсушим орлови нокти за зимата у дома

Как да изсушим горски плодове за зимата във фурната? За да направите това, те се подреждат върху листа за печене или решетки и се изпращат във фурната.... Те се опитват да поддържат температурата в рамките на + 90 ° C. На всеки 40 минути плодовете се обръщат и се разклащат.

Вентилацията е важна за отстраняване на влажния въздух. За целта леко отворете амортисьора на фурната. Цялата подготовка отнема около 3 часа.

Най-големият недостатък на този метод е трудността при контролиране на температурното ниво. Изсушаването на продукта е много лесно, като се разваля.

Сушене на клонки от орлови нокти

Събират се само зелени, нелигинизирани клони. Листата се отстраняват от тях, събират се на гроздове с диаметър до 5 см. След това се окачват в добре проветриво помещение на сянка. Поръчката отнема 1-2 месеца.

Сушене на листа

Как да изсушим орлови нокти за зимата у дома

Предварително е важно правилно да подготвите листата:

  1. Преди цъфтежа на храстите с резитби или остри ножици, отрежете младите издънки. По-добре е да направите филийки от различни страни на растението, така че вредата да е минимална. Листата се отделят от леторастите и се подреждат върху кърпа в сухо и проветриво място.
  2. Листата се берат в началото на масовия цъфтеж. За да направите това, те са внимателно отрязани или нарязани с ножица. След това те се подреждат върху хартия или плат и се изпращат на тъмно, добре проветриво място. Всеки ден суровините се разбъркват, за да се предотврати гниене. Суши се средно до 2 седмици.

По време на жътва не се препоръчва да се берат листата. Сгъстяващите издънки се нарязват и се събират на гроздове. Те се окачват на сухо и тъмно място за 2-3 седмици. След това листата се отстраняват от клоните или се оставят върху тях.

Правила за съхранение на изсушени орлови нокти

Събраните плодове се съхраняват в херметически контейнер без достъп на слънчева светлина. По-добре е да не използвате торбички за това: срокът на годност на плодовете в тях се намалява с 2 пъти.

Те държат продукта на сухо и прохладно място: например в килер на изолирана лоджия. Срокът на годност на изсушената орлови нокти е 1 година.

Приложение

Изсушената орлови нокти се използва в готвенето и народната медицина. От плодове се приготвят различни пълнежи за кнедли и пайове, приготвят се сиропи, компоти. Използват се като оцветители за храна.Как да изсушим орлови нокти за зимата у дома

В народната медицина плодовете се използват за лечение на колит, анемия, анациден гастрит, вегетативно-съдова дистония, предотвратяване на настинки и общо укрепване на организма. Отвара от изсушена орлови нокти ядивен използва се при мигрена, хипертония, ниска киселинност на стомаха, нарушена памет.

Have ядливи орлови нокти има и противопоказания: не трябва да се използва в случай на язва на стомаха и дванадесетопръстника, хиперациден гастрит, алергични реакции.

заключение

Правилното изсушаване на орлови нокти позволява да използвате полезен продукт през зимата. При подходящи условия плодовете почти напълно запазват хранителните си вещества. По време на готвене температурата се поддържа на + 90 ° C, така че витамин С и флавоноиди да не се окисляват. Сушенето на въздух е добре, ако плодовете трябва да се използват в готвенето.

Добави коментар

градина

Цветя