Как да изберем най-вкусния и сладък пъпеш

Пъпешът е чест гост на масата за вечеря през лятото и есента. Сочен и сладък, той приятно охлажда, от пъпеша се приготвят здравословни и вкусни плодови салати, летни коктейли и сладолед. Има няколко съвета, които да следвате, когато избирате зряла пъпеш от пазара.

Нека да разберем кои сортове са най-сладките и сочни, как изглеждат и какви свойства имат.

Как да изберем правилно най-вкусния пъпеш

Препоръчва се да купувате пъпеш в магазините или на пазара. Плодовете не трябва да лежат на земята - те могат да се разболеят или да хванат инфекция. Обърнете внимание на условията за съхранение на реколтата. Антисанитарните условия са неприемливи, не се препоръчва да купувате такъв продукт.

Зрелостта на пъпеша се определя от следните критерии:Как да изберем най-вкусния и сладък пъпеш

 • тъп звук при почукване;
 • богат сладък аромат;
 • пружиниста и еластична кора;
 • сухо стрък;
 • липса на пукнатини и петна;
 • равномерен цвят.

Най-сладките сортове

Кой е най-вкусният пъпеш? Помислете за най-сладките и сочни сортове, разберете техните характеристики и характеристики.

пъпеш

Сортове пъпеш Канталупа мощни и разпространяващи се, миглите са гъсти и дълги. Те се засаждат в ниви или специализирани стопанства. Формата на плода е кръгло-овална или сплескана. Теглото на един е от 1 до 3 кг, цветът е бледо оранжев или зелен, в зависимост от района на отглеждане.

Пулпът е наситено оранжев на цвят, мек и сочен. Канталупа е подходяща за прясна консумация.

Интересно. Родината на сорта Канталупа е Армения. Именно от тази страна започна разпространението на красиви и сладки плодове по целия свят.

Kassaba

Как да изберем най-вкусния и сладък пъпеш

Азиатските пъпеши Касаба са популярни, защото придобиват сладостта си по време на съхранение. Има няколко разновидности на сорта Касаба. Те се различават помежду си по цвят, дебелина на корите и вкус. Някои плодове са гладки и жълти, други са набръчкани и тъмно оранжеви.

Популярни сортове Kassaba Жуковски, Касаба забелязана, Касаба мед роса. Теглото на пъпеша е около 2 кг, ароматът е неутрален. Пулпът е мед и сладък, той е универсален в приложението.

Крийшоу

Този сорт дойде в Русия от Америка, където се появи през 1929г. Плодовете са малки, закръглени, с удължен връх. Теглото на един варира от 1 до 2 кг.

Цветът е жълто-зелен, кожата е груба и гъста. Ароматът е наситен, вкусът е сладък, пулпата е влакнеста с бледо оранжев цвят. Crenshaw се използва за прясна консумация. Дребните плодове са удобни да вземете със себе си на пикник или барбекю.

торпедо

Сортът получи името си поради удължената си продълговата форма. порасна торпедо стартира в Узбекистан. Растението е малко, миглите са със средна дължина, тъмнозелени. Тегло на плодовете 3-7 кг, обелката е жълто-оранжева, гладка с мрежа, дебела, така че реколтата е подходяща за дългосрочно съхранение и транспортиране на дълги разстояния. Месото е слонова кост, нежно и сочно. Вкусът и ароматът са силно изразени. Торпедото е известно със своя висок и стабилен добив - от 1 м² до 10 кг се добиват.

Интересно. Кашата от сорта Торпедо е подходяща за приготвяне на пай или мана с пъпеш. За да направите това, можете да използвате мултикукър. Пълнежът се прави от кашата от пъпеш, извара, ябълки и мента. Сокът от лимон се добавя за пикантност.

Galia

Как да изберем най-вкусния и сладък пъпеш

Сортът Галя е известен с оригиналния си вид. Плодовете са закръглени, с грапава, ретикулирана кожа със зелено-жълт цвят. Теглото на пъпеша е около 4 кг. Пулпът е сладък, светло бежов на цвят. Сортът Galia е непретенциозен в поддръжката, подходящ за транспорт на дълги разстояния и се съхранява дълго време. Периодът на плододаване се удължава, узрелите плодове се берат от август до септември. Реколтата се съхранява до три седмици.

Колективен фермер

Пъпеш Колективен фермер в цялата страна. Сортът е студоустойчив, имунизиран срещу болести и вредители. Плодовете са сферични, върховете са леко сплескани.

Теглото варира от 1 до 2,5 кг, корите са плътни, жълто-зелени на цвят, мрежести. Плътта е леко кремообразна, хрупкава и сладка. Колективният фермер има високо съдържание на захар.

Айкидо

Как да изберем най-вкусния и сладък пъпеш

Айкидо е хибрид, който е силно устойчив на неблагоприятни климатични условия. Понася слана, дъжд и мъгла без последствия.

Плодовете са кръгли и сферични, теглото на един е около 2 кг. Кората е ярко жълт наситен цвят, пулпата е гъста и сочна, цветът е лек.

Реколтата се отличава с атрактивните си търговски качества, поради което Айкидо се отглежда в индустриални мащаби за продажба.

Пепеляшка

Пъпешът на Пепеляшка се отглежда за прясна консумация. Поради тънката кожа плодът не е подходящ за дългосрочно съхранение. Пъпешът е компактен, тежи до 2 кг. Корите са жълто-зелени, на места грапави.

Пулпът е умерено сладък и сочен, светъл на цвят. Реколтата се използва и за обработка: от нея се получават вкусни компоти, конфитюри и консерви.

златист

Как да изберем най-вкусния и сладък пъпеш

Този сорт се появи благодарение на труда на животновъди от Краснодар. От предимствата на сорта те отбелязват атрактивна презентация, транспортируемост, гъвкавост в приложението.

Формата е заоблена-продълговата, кора е плътна, оранжева. Тегло около 2 кг, нежна целулоза, бял цвят. Ароматът е приятен, освежаващ. Златният е засаден в региони с умерен климат.

етиопски

Растенията са големи, с дълги издънки и развита коренова система. Външно пъпеш етиопски прилича на тиква. Плодовете са кръгли, силно сегментирани.

Кората е оцветена в тиква оранжево, гъста, така че реколтата се съхранява до един месец. Тегло - от 4 до 8 кг, добив - 8 кг на 1 м². Кашата е кремообразна, сладка и сочна.

Как да отглеждаме сладки сортове пъпеш

Плодородните и рохкавите земи са избрани за отглеждане. Почвата се изкопава, почиства се от отпадъци и плевели, внася се течен тор или тор. Пъпешът предпочита смес от глинести и песъчливи глинести земи, засажда се на просторни хълмисти лехи. Схемата на засаждане зависи от сорта - обикновено е 1х1 м. Не се препоръчва да се засажда пъпеш близо един до друг: корените нямат достатъчно място за правилно развитие и растеж.

Важно! Пъпешът е термофилна култура, затова се засажда с разсад. За да направите това, семената се дезинфекцират със сок от алое или слаб разтвор на борна киселина, покълнали във влажна марля в продължение на 3-5 дни. Веднага след като се появят първите издънки, те се поставят в подготвени контейнери със пръст.

Грижата за сладки пъпеши се състои в редовно поливане и подхранване. Вода сутрин или вечер 1 път на 5 дни. Около 1,5 литра топла чиста вода се използва за едно растение. Преди поливане лехите се разхлабват и се премахват плевелите - това прави почвата по-лека и по-питателна. За правилното развитие градинарите прилагат минерални и органични торове.Как да изберем най-вкусния и сладък пъпеш

Пъпешът се храни на всеки две седмици. За торове използвайте:

 • течен тор или тор;
 • разтвор на основата на суха дървесна пепел;
 • мая и йод;
 • Бордо течност;
 • урея;
 • суперфосфат;
 • амониев нитрат.

заключение

Когато купувате пъпеш, обърнете внимание на аромата на плода. При узрели е сладко, скъпа. Кората на зрелите пъпеши е гъста, звукът се заглушава при потупване, стъблото е сухо.

За да отглеждате сладък и сочен плод в градината, се препоръчва да спазвате правилата за грижа: поливайте, оплождайте и разхлабете лехите навреме. От най-сладките сортове се отличават торпедните пъпеши, Етиопка, Пепеляшка. Те са универсални в употреба, отличаващи се с вкусна и сочна каша.

Добави коментар

градина

Цветя