Лятна грижа за грозде: основна работа на лозето и съвети от опитни лозари

За да може гроздето да дава плодове всяка година, да не расте, превръщайки се в непроходими гъсталаци, не бива да се пренебрегва грижите за тях през лятото. През целия сезон се провеждат процедури за развиване на културата и увеличаване на добивите.

Особености на лятната грижа за гроздето

През лятото се провеждат агротехнически мерки, насочени към укрепване и развитие на кореновата система на културата, формиране на издънки, узряване на културата.

Процедурите се различават от пролетните и есенните, тъй като в топлия сезон храстите интензивно увеличават зелената си маса и образуват яйчници, които се превръщат в гроздове с узрели плодове. Важно е гроздето да остане здраво и да получава максимално количество хранителни вещества и влага, запазвайки потенциала за следващия сезон.

Лятна грижа за грозде: основна работа на лозето и съвети от опитни лозари

Основни правила

Методичните и редовни грижи са ключът не само към получаването на обилна реколта, но и за развитието на силна имунна система.

Летните работи в лозето включват:

 • контрол върху изобилието от листа и гроздове, посоката на растеж на храстите;
 • защита от вредители и инфекции;
 • прищипване на пасинки;
 • премахване на плевели около храстите.

През юни растенията се почистват и прищипват, така че цъфтежът да е ефективен. До края на месеца реколтата се оформя, оставяйки необходимия брой гроздове. През юли и Август продължете резитбата, премахнете излишните листа, издънките и корените. Поливането се извършва редовно през целия сезон, хранене, третиране срещу болести и вредители.

Какви условия са необходими за гроздето през лятото

Ако правилното място е избрано за лозето, през лятото храстите ще получат нужното количество слънчева светлина и влага. Топлолюбивата култура изисква специален микроклимат.

За добър растеж и високи добиви е желателно климатичните условия да отговарят на следните изисквания:

 • средна месечна температура - не по-ниска от + 16 ° С;
 • почвена температура за по-добро развитие на кореновата система - + 28 ... + 32 ° С;
 • влажност на въздуха - не по-малко от 20%, но не повече от 80%.

Влажността на почвата варира в различните региони и зависи от количеството на валежите, влажността и температурата на въздуха. Този индикатор се регулира чрез поливане.

Как да се грижим за гроздето през лятото за добра реколта

Дори в лошия сезон, когато времето е нестабилно и гроздето е нападнато от инфекции, опитни градинари получават обилни реколти. Те използват изпитани от времето методи и се грижат правилно за храстите.

Поливането

Лятна грижа за грозде: основна работа на лозето и съвети от опитни лозари

Гроздето не се нуждае от честа влага. В райони с добра почва процедурата се провежда 1-2 пъти месечно, но почвата се напоява много обилно, така че водата да прониква към най-дълбоките слоеве.

Минималната норма е 20 литра на м². По време на жегата почвата се навлажнява по-обилно от обикновено.

Внимание! През втората половина на август поливането се намалява или напълно спира за ранните сортове. Това ще избегне напукване на плодовете.

Методи за поливане:

 • повърхностни (пътеки);
 • дренаж (дълбок с помощта на вкопани тръби);
 • капково (през тръбната система).

Лятна грижа за грозде: основна работа на лозето и съвети от опитни лозари

Културата се полива, докато плодовете омекнат и придобият цвят, характерен за узрели плодове.Ако има достатъчно валежи, почвата изобщо не се навлажнява.

резитбата

Бързорастящите храсти харчат много енергия за растежа на младите издънки. За да не се пропилят хранителните вещества напразно, а да отидат във формирането и узряването на лозата, през лятото редовно се извършва резитба.

При грижите за лозите се наблюдава баланс между празните и плодовити издънки, така че натоварването на храста да е равномерно. Младите издънки се чупят и прищипват. Първо празните клони се отстраняват преди и след цъфтежа, а след това и доведени деца.

Лятната резитба обикновено се извършва без използване на градински инструменти.

Горна превръзка

Лятна грижа за грозде: основна работа на лозето и съвети от опитни лозари

За да увеличите добива, торовете започват да се прилагат 1-2 седмици след края на цъфтежа и първата лятна резитба.

Използват се следните смеси:

 • 10 g калиев магнезий, 20 g амониев нитрат се разреждат в 10 литра вода - това е обемът за нанасяне под 1 храст;
 • 1 част дървесина пепел смесва се с 2 части вода и се настоява няколко дни, 1 литър инфузия, разредена с вода 1: 3, се излива под храста;
 • преди да се появят яйчниците, върху листа се извършва горната превръзка: 100 g суперфосфат и 50 g калиев сулфат се разреждат в 10 литра вода.

Седмица преди плодовете да достигнат техническа зрялост, под всеки храст се внася разтвор от 10 литра вода, 20 г калиев тор и 20 г суперфосфат.

Задължително за лятото горна превръзка - достатъчно количество вода, така че хранителните вещества да могат лесно да проникнат в почвата на голяма дълбочина.

Защита срещу болести и вредители

Лятна грижа за грозде: основна работа на лозето и съвети от опитни лозари

Не можете да пренебрегнете предотвратяването на инфекции през лятото, дори ако всички необходими процедури бяха проведени през пролетта.

Схема на лечение:

 • през юни - пръскане с разтвор Topaz, когато плодовете достигнат размера на грахово зърно;
 • през юли - употреба на противогъбични лекарства "Quadris" или "Flint Star";
 • през август - предотвратяване появата на сиво гниене с разтвор на калиев перманганат (7 g на 10 литра вода).

Пепелният разтвор се използва периодично през цялото лято (1 кг пепел се влива в 10 литра вода). Това безопасно лекарство храни и гроздето.

Преработка за добра реколта

Лятна грижа за грозде: основна работа на лозето и съвети от опитни лозари

Да се ускоряват узряването на гроздето през август се извършва горната превръзка в корена. Как да обработваме грозде в студено лято за добра реколта? За всеки храст се прилага едно от средствата:

 • 60 g суперфосфат;
 • 30 g калиев сулфат;
 • разтвор "Kemira" (1 супена лъжица. л. на 10 литра вода).

За да избегнете заразяване на плодовете с инфекция, не забравяйте да премахнете напукани или загнили плодове.

Фрагмент от слаби издънки, прищипване

Празни и слаби издънки, доведени деца отрицателно влияят на растението, отнемайки част от хранителните вещества. Затова те редовно се отстраняват. начало резитба веднага след цъфтежа и продължете през цялото лято.

Референтен. Пасинките не се разпадат под самата основа, тъй като веднага се появяват нови процеси. Препоръчва се да изрежете 2 см от първия лист.

Ако пренебрегнете процедурата, храстите растат гъсто, не се проветряват, слънчевата светлина почти не прониква през лозите и рискът от гниене се увеличава.

Суха жартиера

Дългите издънки, които са узрели и дървесни, се връзват на няколко места. Техните съвети са особено внимателно фиксирани, така че тежките струпвания да не дърпат клоните надолу. Невъзможно е да се презатягат лозите, поради което е избран еластичният материал или е оставена малка празнина между издънката и опората.

Лозите се връзват преди да се появят дълги млади издънки, за да не се повреди зеленият растеж. Добивът и по-нататъшното развитие на храстите се повлияват положително от хоризонтално обличане или фиксиране на лозата под ъгъл от 45 °.

нормализиране

Излишните съцветия се отстраняват, за да увеличат добивите и да подобрят вкуса на плодовете. Процедурата се извършва преди цъфтежа, на всяка лоза се формира оптимално натоварване.

С помощта на правилната нормализация се постига оптимално натрупване на захари в горски плодове, които узряват навреме. Ако натоварването на лозата е твърде голямо, плодовете узряват късно и остават кисели.

Първоначалните данни се основават на информация за сорта (средно тегло на снопа, дължина на изстрела). Оптималната стойност е 1 м² листа на 1 кг плодове.

Прищипване и гонене на лозя

Лятна грижа за грозде: основна работа на лозето и съвети от опитни лозари

В началото на лятото, преди цъфтежа на гроздето, се извършва щипка, като се отстраняват горните части на младите издънки. За целта изстискайте и отцепете зелената част с пръсти, оставете около 10 см преди началото на лигнифицираната част на лозата... В резултат растежът на леторастите е спрян, а хранителните вещества са насочени към образуването и укрепването на съцветия.

Релефът наподобява прищипване, но се различава по-дълбоко отстраняване на горната част на леторастите. Провежда се в края на лятото, така че плодовете узряват по-бързо. По време на процедурата издънките се съкращават на дължина до 40 см. На всеки клон са оставени най-малко 14 листа.

Не се препоръчва кокинирането да се извършва по-рано от предписаното време, тъй като това ще провокира интензивен растеж на пасинки и ще забави зреенето на реколтата.

Изтъняващи листа

Премахването на част от листата се нарича уточнение. Същността на процедурата е да се осигури на растението достатъчно въздух и слънчева светлина. Отстраняват се листа, които блокират слънчевите лъчи в гроздовете и пречат на вентилацията на храстите.

Не се препоръчва да оставяте отстранена листна маса върху почвата в корените. С течение на времето в него се образуват бактерии, които се прехвърлят в храста.

Нюансите на лятната грижа в зависимост от вида / сорта грозде

През първите две години от живота грижа е еднакво за всички сортове. Когато храстът започне да се оформя и дава плод, за всяко растение се избира индивидуална схема.

При ранните зреещи сортове грозде всички процедури се извършват 2-3 седмици по-рано.

Според възрастта

Лятна грижа за грозде: основна работа на лозето и съвети от опитни лозари

Младите храсти отнемат 4-5 години, за да се образуват. През този период компетентно отрязани издънкиза да получите храст без сгъстяване и претоварване.

Референтен. При грижа за млад храст се обръща повече внимание на поливането. Колкото по-старо е гроздето, толкова по-мощна е кореновата им система, способна да извлича влага от дълбоките слоеве на почвата.

Когато гроздето започне да дава плодове, методите на подрязване се променят на стандартните: през лятото извършват прищипване, прищипване, преследване и избистряне.

В зависимост от района на отглеждане

Най-добрите площи за отглеждане на грозде са на юг. Има обаче сортове, подходящи за централна Русия, Урал и дори Сибир. Методиката за лятна грижа варира малко в зависимост от региона.

Градинарите разчитат на валежите при регулиране на поливането и слънчевата радиация при подрязването.

Полезни съвети от опитни лозари

Лятна грижа за грозде: основна работа на лозето и съвети от опитни лозари

За да увеличат максимално добивите, начинаещите следват препоръките на опитни градинари.

Съвети за лятото:

 • високата влажност влияе отрицателно на опрашването, следователно поливането се намалява, ако вали в началото на лятото;
 • торове с азот не се използват в края на лятото, за да се избегне прекомерен растеж на зелена маса;
 • на горните гроздове плодовете обикновено са по-малки, отколкото на долните, така че се избират за отстраняване по време на нормализиране;
 • пясъчните и песъчливо-глинести почви изискват по-обилно поливане.

Храстите, които не са получили подходяща грижа през лятото, стават слаби, често умират през зимата или дават лоши плодове през следващия сезон.

заключение

В допълнение към климатичните условия, производителността зависи и от правилната лятна грижа за гроздето.

През целия сезон те извършват редовно резитба, връзват лози, разреждат листата, третират храстите за болести, вода и фураж. В зависимост от възрастта, вида и региона на отглеждане на грозде нюансите на грижите варират.

Добави коментар

градина

Цветя