Кога да подрязвате черешите през есента и как да го направите правилно

Черешата е бързорастящо овощно дърво, което изисква постоянна поддръжка. Една от задължителните агрономически процедури е подрязването. Увеличава добива и удължава живота на растението. Събитието не е лесно, затова изисква задълбочено проучване на проблема и спазване на препоръките на опитни летни жители. В статията ще разгледаме подробно как да актуализираме и подмладяваме градинските череши и какво се изисква за това.

Защо режете череши през есента

Кога да подрязвате черешите през есента и как да го направите правилно

Есенната резитба лекува растението. В процеса се отстраняват всички болни и стари клони и сухи листа. Редовна резитба увеличава живота на черешовото дърво, увеличава количеството и качеството на реколтата. В допълнение, процедурата защитава растението от насекоми вредители и болести, които се появяват на пренебрегвани дървета.

Ако не отрежете черешите през есента, има голям риск дървото да се събуди отслабено през следващата пролет - старите клони поемат по-голямата част от хранителните вещества. Всичко това води до намаляване на добива.

Внимание! Ако градинарите знаят предварително, че няма да могат да отрежат черешата през есента, те провеждат процедурата в края на август. По това време дървото вече даде реколта и се подготвя за предстоящата зима.

Видове подстригване

Разграничете формирането, подмладяването, регулирането на резитбата. Всеки от тях има конкретни цели и характеристики.

формиращ

Формативната резитба се извършва както през есента, така и през пролетта. Целта на процедурата е да даде на короната на дървото добре поддържана и спретната форма и да предотврати появата на болести и вредители.

Ако растението е средно голямо и расте на малка площ, на короната се придава храстовидна форма; ако е високо и има място за растеж, то е като дърво. Формирането започва от първата година след това приземяване.

Правила за формативно подрязване:

 1. Градинарите препоръчват да се съкратят скелетните издънки на втория ред, така че те да са с еднаква дължина.
 2. На следващо място, отстранете всички остри издънки, които растат вътре в короната и от багажника под остър ъгъл.
 3. В последния ред отрежете годишните клони, по-дълги от 50 см. Необходимо е да се уверите, че всички черешови издънки са приблизително с еднаква дължина. Тази череша изглежда добре поддържана и има висок добив.

Регулаторен

Регулаторната резитба озарява черешовата корона и подготвя издънките за идващата зима. Използва се вече на оформени дървета на възраст от 2-3 години.

Също така регулиращата резитба поддържа резултата, получен по време на процедурата за оформяне. В противен случай клоните растат отново по хаотичен начин, поради което короната губи отглеждането си, а добивът намалява. По време на процедурата летни жители премахват стари и изсъхнали клони и съкращават плодовити издънки с 10-20 см.

Внимание! Смята се, че регулирането на резитбата само отслабва растението и процедурата за оформяне е достатъчна за черешите. Това не е така, защото всички видове процедури се допълват. Проблемите възникват само ако резитбата не е извършена съгласно правилата или не е била грижа за реколтата.

Против стареене

Подмладяваща резитба се извършва върху стари дървета или дървета, които са спрели да дават плодове. Това се прави само ако годишният прираст на клоните е не повече от 15 cm.

Процедурата отнема много енергия от черешата, така че дървото първо се подхранва със сложни минерални торове, например „Здравен“ или „Гуми-Оми“. Те подхранват почвата, дават на растението сила за по-нататъшен растеж и развитие, укрепват имунитета му.

В процеса на работа градинарите отрязват 90% от общия брой клони от дървото. Издънките се отстраняват до самия ствол, така че след една година от тях ще израснат нови плодови скелетни клони. Също така в процеса на подмладяваща резитба се отстраняват всички болни и повредени клони.

Не се препоръчва да оставяте коноп на дървото, това може да доведе до замръзване на дървото през зимата.

Време на подрязване

Есенната резитба се извършва преди първата слана - това е основното условие. На юг на страната е края на октомври, в централна Русия - края на септември, на север - началото на септември.

Месецът и денят се избират индивидуално, в зависимост от метеорологичните условия. Средната дневна температура трябва да бъде най-малко -5 ° C, в противен случай резитбата ще причини силен стрес на растението. Също така в деня на събитието не трябва да има пориви на вятъра, дъжд или други валежи.

Как правилно да подрязвате черешите през есента

Подрязването е трудна агрономична процедура със собствени характеристики и тайни.

Преди събитието градинарите подготвят необходимото оборудване и изучават схемите за подрязване.

Необходими материали и инструменти

Основният инструмент са заточените секатори. Подходящ е за млади клони или издънки, не оставя разкъсани разфасовки, които служат като място за размножаване на гъби и бактерии.

Ако черешата е стара и се прави подмладяваща резитба, използвайте трион. Преди употреба цялата градинска техника се дезинфекцира със слаб разтвор на калиев перманганат.

И също летни жители подготвят:

 • lopper - за работа на трудно достъпни места, например, когато клоните са преплетени;
 • градински ножици с нехлъзгаща се дръжка - за много тънки шлицове;
 • градински ръкавици;
 • градински вар - за обработка на филийки след процедурата (предпазва черешите от болести и помага да се възстанови по-бързо).

Есенни схеми за подрязване

Кога да подрязвате черешите през есента и как да го направите правилно

Нека разгледаме 2 схеми за есенна резитба - за млади и стари дървета. В първия случай летните жители започват да образуват корона, тъй като черешата расте бързо и губи формата си:

 • разредете младите клонки, за да предотвратите растежа и удебеляването на короната;
 • скъсяват всички клони, които са нараснали през последната година, оставяйки 5-6 скелетни;
 • подрязване на издънки, които растат под остър ъгъл от основата на багажника;
 • смажете местата на разрезите с градинска стъпка.

При подрязване на стари дървета основната задача е премахване на сухи и болни леторасти. Именно те пречат на нормалното плододаване. Ако не бъде премахната, дървото ще умре. След това летните жители премахват хаотично растящите клони и долния ред скелетни.

Ако се виждат млади издънки, по-добре е да ги оставите - следващата година те ще се превърнат в плодни млади издънки. Също така не се препоръчва да се изтриват твърде много клонове наведнъж. Ако дървото е в лошо състояние, по-добре е да разделите резитбата на няколко етапа.

Внимание! Ако дървото расте бързо, увеличавайки дължината на издънките си с 50 см годишно, се препоръчва да се прави с изтъняване, а не с резитба. Това ще ви позволи да оформите правилна и чиста корона и да увеличите добивите.

инструкции

Кога да подрязвате черешите през есента и как да го направите правилно

Независимо от вида на подрязването и възрастта на дървото, опитните градинари препоръчват да се спазват прости правила:

 • не отрязвайте всички издънки заедно с пъпките;
 • започнете процедурата, като премахнете стари скелетни клони - те са най-мощните;
 • отрежете до основата на клона с черно-кафява втвърдена кора;
 • за издънки със слаби и тънки връхчета, отрежете 2/3 от дължината;
 • направете секциите наклонени, а не под прав ъгъл - по този начин те заздравяват по-бързо;
 • оставете нов растеж;
 • напълно отрежете горните клони.

Характеристики на процедурата в зависимост от региона

В южната част на страната резитбата се извършва след като черешата е хвърлила листата си.Това е удобно - градинарят вижда всички клони и веднага определя кои да съкрати и кои да остави на дървото. Изтъняване се използва и в южните райони. След процедурата дървото се подмладява, короната става добре поддържана, едностранчивостта или удебеляването изчезва.

Изтъняването е премахването на ненужните клони изцяло. Благодарение на него въздушно-светлинният режим на черешовото дърво се нормализира и растежът на младите здрави издънки се увеличава. Можете да разреждате черешите по всяко време преди първата слана.

В средната зона на страната и на север (на Урал, в Сибир) денят е избран предварително - те изучават прогнозата за времето и подготвят градински инструменти. В противен случай поради непредвидимото време е лесно да пропуснете идеалното време за подстригване.

Също така, преди и след събитието, торете растението с превръзки. Донасят се 2-3 седмици преди и 2-5 дни след това. Това е особено вярно за сортовекоито нямат силен имунитет.

Грижа за дървото след подрязването

Кога да подрязвате черешите през есента и как да го направите правилно

След процедурата растението се нуждае от хранене и влага повече от всякога. Препоръчва се да поръсите основата на дървото със слой мулч. Това ще предпази корените от замръзване. Като мулч се използват стърготини, суха трева или зеленина, торф. Последното е особено ефективно - когато се разложи, ще обогати земята с хранителни вещества.

След като обръщат внимание на побеляването. За да приготвите разтвора, използвайте 1 кг вар, 1 кг глина, 0,5 кг коровик и 300 г меден сулфат. Компонентите се смесват заедно и се нанасят върху цевта. След това е обвита в естествена материя и градинска мрежа. Благодарение на медния сулфат, черешите са защитени от гъбични спори, а черницата плаши гризачите.

Интересно е:

Стъпка по стъпка ръководство за подрязване на филцови череши през лятото за начинаещи

Как правилно да поливате череши през лятото: инструкции за начинаещи градинари

Високодобивен непретенциозен сорт череши "Маяк"

заключение

Подмладяващата резитба удължава живота на дървото, регулиращата резитба нормализира растежа на нови издънки, оформянето е отговорно за външния вид и здравето на растението. Тънките и млади издънки се нарязват с ножици или ножици, дебели и стари с трион.

Разфасовките се правят наклонени, веднага се смазват с градинска стъпка. Събитието се провежда преди настъпването на слана. Когато избирате схема, вземете предвид вида на дървото - разсад или старо растение, храст или дърво.

Добави коментар

градина

Цветя