Ядливи орлови нокти "Лебед" за прясна консумация и приготвяне на десерти

Лебедът далеч не е нов сорт орлови нокти, но популярността му сред летните жители остава стабилна. Това се дължи на положителните му характеристики, включващи не само приятния вкус на плодовете, но и устойчивост на замръзване, непретенциозност и декоративен вид на храстите.

Какво е това разнообразие от орлови нокти

Лебедът е средно узряващ годни за консумация сорт орлови нокти. Одобрен за отглеждане във всички региони.

Плододаването започва 3-4 години след засаждането, средният добив е 40 c / ha. Плодовете имат плътна плът, което благоприятно влияе на запазването на качеството и транспортируемостта.

Кратка история на възникване и разпространение

в основата си орлови нокти расте в северното полукълбо. Повечето храсти са декоративни - плодовете, които се появяват върху тях, не се ядат. Растението започва да се опитомява в началото на 20 век. През това време животновъдите са отглеждали много ядливи сортове, един от които е лебедът.

Това е орлови нокти на линията Камчатка. Сортът е отгледан от животновъдите на Всеруския институт за растителни генетични ресурси, кръстен на V.I. Н. И. Вавилов (Санкт Петербург) на базата на Павловская орлови нокти и разсад от форма № 21-1.

Сортът е включен в Държавния регистър на Русия през 1999 г.

Характеристики и описание на храстите

Ядливи орлови нокти лебед за прясна консумация и десерти

Лебедът е буен (височина около 2 м), умерено разпръснати храсти със заоблена корона и прави, силни клони. Младите издънки са гладки, имат кафеникаво-зелен нюанс, кората на по-старите е по-кафява и ексфолира с времето.

Листата са големи, удължено-овални със заострена основа и връх, леко изпъкнали, боядисани с наситено зелен цвят.

По време на цъфтежа, който се проявява в началото на май, средно големи жълтеникави цветя се появяват по двойки в аксилите на листата.

Референтен. Ландшафтни дизайнери често използват това разнообразие от орлови нокти, за да украсят градини и да създават живи плетове.

Устойчив на температури

Храстите могат да издържат на температури до -40 ... -50 ° C и не се страхуват от завръзващи студове през пролетта. Не изисква подслон, дори когато се отглежда в северните райони.

Влага и устойчивост на засушаване

Сортът се характеризира със средна степен на устойчивост на засушаване. Това означава, че храстите издържат липсата на поливане в продължение на месец и в същото време дават плодове, но при по-дълга липса на влага добивът намалява, плодовете губят тегло и горчивината се появява по техния вкус.

При прекомерно поливане и застояла влага съществува риск от гниене на корените.

Устойчивост на болести и вредители

Сортът е устойчив на повечето заболявания, но в случай на нарушаване на агротехническите изисквания, може да се развие следното:

 • брашнеста мана;
 • cercosporosis;
 • мозаечен вирус;
 • бактериален рак.

Сред вредителите най-голямата опасност за Лебеда е листната въшка, има и риск да бъде удрян от кърлежи, пръсти и гъсеници.

Характеристики и описание на плодовете

Ядливи орлови нокти лебед за прясна консумация и десерти

Плодовете на плодовете са продълговато-цилиндрични, с форма на варел, растат до 2,7 см дължина и тежат 1,2-1,6 g. Кожата е плътна, неравна, синкаво-синя с леко восъчно покритие.

Пулпът е бежов със зелен нюанс, плътен и зърнест. Има сладко-кисел вкус и мек, приятен аромат.

Плодовете съдържат 8,4% захар, 2% киселина, 63,6 mg аскорбинова киселина, както и йод, цинк, силиций, пектин, калий, витамини от групи A, C, B.

Области на тяхното приложение

Лебедовите плодове се отличават със своята универсалност.... Подходящи са за прясна консумация, замразяване, приготвяне на компоти, сокове, консерви, конфитюри и други видове консерви. Използват се и като пълнеж за печива и при приготвяне на домашни вина.

Листата и клоните се използват в традиционната медицина за приготвяне на лечебни отвари и отвари.

Предимства и недостатъци на сорта

Предимства на орлови нокти лебед:

 • приятен десертен вкус и богат химичен състав на горски плодове;Лепен за консумация орлови нокти за прясна консумация и десерти
 • добра транспортируемост;
 • декоративен вид на храстите и възможност за тяхното използване в ландшафтен дизайн;
 • устойчивост на замръзване;
 • ранно плододаване;
 • възможността за универсална употреба на плодове;
 • бавно развитие на леторастите през първите години от живота;
 • добър имунитет срещу болести и вредители;
 • ниско разпадане.

Минуси от сорта:

 • податливост на атаки на листни въшки;
 • трудно събиране на реколтата;
 • наличието на киселост във вкуса.

Технология на отглеждане

Въпреки непретенциозността и издръжливостта на сорта, за получаване на здрави и обилно плодовити храсти са необходими подходящи грижи и удобни условия.

Подходящ за засаждане на разсад с дължина 35-40 см със затворена коренова система и 3-4 силни издънки.

Референтен. За да могат храстите с отворена коренова система да се вкоренят по-добре, преди засаждането се поставят в разтвор на стимулатор на растежа ("Epin", "Kornevin") за 2-3 часа.

Оптимални условия

Орлови нокти се засаждат в закътано и добре осветено място... В частична сянка храстите растат и се развиват добре, но липсата на светлина се отразява негативно на добива и вкуса на плодовете.

Преовлажняване е фатално за кореновата система на растенията. Ето защо при избора на място за засаждане се проверява нивото на подземните води - те трябва да са най-малко на 1 м от земната повърхност.

Лебедът предпочита лека, плодородна почва с добра аерация, влагопропускливост и ниска или неутрална киселинност. Най-добрият вариант е средно или леко подзолирана почва, глинеста или песъчлива.

Условия и правила за кацане

Лебедът се засажда през пролетта (март) или края на лятото-началото на есента (август-септември).

Референтен. Когато се засаждат през пролетта, храстите често се разболяват, залитат и нямат време да се адаптират към началото на ранния вегетационен период.

Схема на кацане:

 1. Изкопайте канали за сядане 40 × 40 см.
 2. Напълнете слой отводняване от счупени тухли, камъчета или развалини до дъното.
 3. Изсипете хранителната смес отгоре (половината от изкопаната земя, 2 кофи компост, 1 литър пепел, 50-60 г суперфосфат).
 4. Оформете хълм от почва в центъра, поставете разсад върху него и разнесете корените му.
 5. Попълнете всички празнини в ямата и водата (консумация на вода - 2 кофи на храст).
 6. Когато почвата се утаи след поливане, добавете още хранителна смес, така че кореновата яка да е дълбока 2-3 см.

Разстоянието между храстите трябва да бъде най-малко 1 m, между редовете - 2 m.

Допълнителни грижи

Орлови нокти се поливат 1-2 пъти седмично, като под всеки храст се налива 10-15 литра вода. Честотата на поливане се увеличава при необходимост, например по време на горещо и сухо лято.

Референтен. За да се задържа влагата в почвата, тя се мулчира с торф.

След поливане или дъжд, почвата се разхлабва, за да се подобри насищането на корените с влага и кислород, и плевене, за да се премахнат плевелите, които сгъстяват района.

Растенията започват да се хранят 1-2 години след засаждането. През пролетта под всеки храст се полага 5-8 кг оборски тор, през есента - сложни минерални торове, за предпочитане такива, в които се увеличава съдържанието на калий и фосфор.

През пролетта (преди спукване на пъпки) и есента (преди замръзване) се извършва санитарна резитба, като се отстраняват стари, повредени и растящи клони от храстите.За храсти над 7 години, на всеки 3 години, подмладяващо резитба - през есента всички издънки се отрязват, оставяйки коноп с дължина 30-40 см.

Възможни проблеми, болести, вредители

Болести, които могат да засегнат Лебеда:

болест Симптоми лечение
Брашнеста мана На гърба на листата се образува бял цъфтеж Лечение с Tiovit, Topaz
Cercosporosis На листните плочи се появяват бели петна с кафяви ръбове Пръскане на храстите с "Fundazol" или меден сулфат
Мозаечен вирус Листата се развиват слабо, свиват се Няма лек. Засегнатите храсти се изкопават и изгарят
Рак На дървесината се появяват язви Растенията се изкопават и изгарят. За да се предотврати заболяването, храстите през есента, пролетта и по време на цъфтежа се третират с меден сулфат

Сред вредителите за този сорт, листните въшки са особено опасни. За да се предотврати появата му, растенията се напръскват с настойка от чесън и пипер. Ако насекомите вече са нападнали храстите, те се третират с инсектициди ("Актара", "Биотлин", "Искра").

Растенията също могат да атакуват кърлежи, пръсти и гъсеници. За борба с тях се използват инсектицидни препарати ("Inta-Vir", "Actellik").

Референтен. Употребата на инсектициди е разрешена само преди пъпката и след прибирането на реколтата.

Зимуване

Растенията започват подгответе се за зимата в началото на октомври. За да направите това, храстите се отрязват, а земята на площадката се плеве и почиства от растителни остатъци и други биологични отломки, за да се избегне рискът от вредители и гъбични заболявания.

След това почвата се разхлабва, прилагат се фосфорно-калиеви торове, разсипват се с фунгициди (Vectra, Gamair) и инсектициди (Akarin, Aktara) за предотвратяване на болести и поява на насекоми и мулчират с торф.

Храстите добре понасят замръзване и не се нуждаят от подслон.

репродукция

Лебедът се размножава чрез зелени или лигнифицирани резници, наслояване и разделяне на храста.

През лятото, след прибиране на реколтата, от централната част на стъблата се изрязват зелени резници с дължина 7-12 см, така че всяко да има 4 вътрешни точки с пъпка и лист. През есента или началото на пролетта се прибират лигнифицирани резници с по 3-5 междуребрия на всяка.

Резниците се обработват със стимулатор на растежа (Kornevin), поставят се в торфено-пясъчна смес (пропорции 1: 2), задълбочават се с 2-4 см, контейнерът с растения е покрит с полиетилен. Земята се полива ежедневно, а оранжерията се проветрява. Резниците вкореняват след 2-3 седмици.

За зрели растения се използва методът на разделяне. Храстите се изкопават, кореновата система се разделя на няколко части, секциите се третират с разтвор на пепел и след това се засаждат на постоянно място.

За възпроизвеждане се избира силен издънка, растяща отдолу, чрез наслояване, огъване към земята и заровена в нея. Когато образува независима коренова система, тя се отделя от майчиния храст и се засажда в земята.

Характеристики на отглеждането на този сорт, в зависимост от региона

Технологията за отглеждане на лебеди не зависи от региона, само оптималните условия се различават приземяване разсад. Така че при умерен климат е по-добре да засаждате растения в средата на септември, а в южните райони в началото на октомври.

Референтен. При пролетното засаждане те се ръководят от времето на топене на снега.

Опрашващи сортове

Тази култура е самоплодородна, затова в близост се засаждат подходящи опрашващи сортове.

Най-добрите опрашители за Лебед:

 • Kamchadalka;
 • Морейн;
 • Синя птица;
 • Малвина;
 • Синьо вретено.

Референтен. За да се увеличи вероятността от опрашване, наблизо се засаждат 3-6 различни сорта.

Отзиви на летни жители

Градинарите харесаха разнообразието, за което свидетелстват положителните им отзиви.

Мария, Уфа: „Аз отглеждам лебед за себе си, добивът не е достатъчно висок, за да бъде достатъчен за продажба. Харесвам сорта, защото дава много вкусно и здравословни плодове, които не се рушат веднага след узряване. Храстите са много красиви, имам цял плет от тях на сайта си. Единственият недостатък на сорта е чувствителността му към листни въшки “.

Наталия, Воронеж: „Отглеждам тази орлови нокти повече от 6 години, опитвах и други сортове, но някак не ме вкорениха. Обичам лебеда заради големите му вкусни плодове, устойчивост на замръзване и непретенциозност. "

Виктория, Нижневартовск: „Тъй като на сайта растат няколко разновидности на орлови нокти, определено мога да кажа, че най-много обичам лебеда. Напълно непретенциозно растение, дори не е нужно да го покривате за зимата. Основното е да поливате редовно и да отрежете сухи клони. Храстите са много красиви, а плодовете са вкусни и здравословни. "

заключение

Лебедът е един от първите сортове ядливи орлови нокти, отглеждани от животновъдите. Въпреки не най-високия добив, много летни жители предпочитат да го отглеждат. Това се дължи на непретенциозността, устойчивостта на замръзване на храстите и приятния вкус на големите плодове.

Добави коментар

градина

Цветя