Версайска касис - описание и характеристики на сорта

Бялата касис е постоянно популярна сред домашните градинари. По-малко вероятно е плодовете на това растение да причинят алергии, отколкото по-ярките плодове. Те имат освежаващ сладко-кисел вкус и деликатен аромат, които значително се различават от сортовете касис и касис.

Бялата касис е по-взискателна за грижа и е по-малко продуктивна от черната или червената касис. Въпреки това сред сортовете бели плодове има и по-издръжливи и продуктивни сортове. Един от тях е Версай.

Описание на сорта бяла касис Версай

Версайска касис - описание и характеристики на сорта

Бялата касис (ribe niveum) е доста стар сорт, развъден във Франция през 19 век. Едва през 1959 г. растението е вписано в Държавния руски регистър. Препоръчва се да се отглежда в региони с умерен климат, но той е подходящ за отглеждане на юг и дори в северната част на Русия.

Основни характеристики

Въпреки наличието на много по-модерни сортове, бялото касис във Версай не е по-ниско от тях в много отношения и дори надминава много сортове и хибриди, отглеждани днес.

Описание на Версай Бял:

 1. Буш. Изправени. Среден размер. Височината варира в рамките на 1,2-1,5 м. Храстите се разпространяват, отделят голям брой издънки. Клоните са тънки, но достатъчно силни и гъвкави. Коренната система е развита. Повечето от корените са хоризонтални, разположени на дълбочина 40 см под земята и растат отвъд короната. Централният корен е мощен, отива под земята на дълбочина до 1 m.Версайска касис - описание и характеристики на сорта
 2. Листа. Широк, кордиран в основата, с пет разрязания на лоба. Краищата са назъбени. Самите зъби са широки и тъпи. Шевната страна на листните плочи има леко опушване. Цветът на листата е тъмнозелен с едва забележим синкав оттенък.
 3. Bloom. Съцветията се събират в дълги оскъдни струпвания с дръжки. Цветовете са с форма на чинийка, средно големи, жълто-бели. Педикелите са дълги и прави. Няма публикация, има лъскав блясък.
 4. Горски плодове. Големи, кръгли, подравнени, събрани в дълги четки. Теглото на всяко зрънце варира между 0,7-1,3 гр. Сянката е кремообразна. Плодовете са полупрозрачни, костите се виждат през сочната пулпа. Вкусът е сладко-кисел, богат. Кожата е прозрачна, тънка, но твърда.
 5. Условия за узряване... Рано узрял.
 6. Имунитет. Притежава висока устойчивост на брашнеста мана. Няма имунитет към антракноза. Имунитет към други гъбички заболявания средна.
 7. Устойчивост на отрицателни фактори на околната среда. Има висока устойчивост на замръзване.
 8. Транспортабилност. Високо. Плътната кожа позволява на плодовете да не се набръчкат при продължително транспортиране.
 9. Производителността. Високо. Средно от храст се събират 3-4 кг плодове.

Бялата касис се отличава с приятелността на зреещите плодове. Цялата култура се отстранява от храста наведнъж.

Забележка! В горските плодове на Версайската бяла касис се намират до 18% сухо вещество, 7,5% захари. Киселинността на плодовете е 2,3%. На 100 g от продукта се падат 38 g аскорбинова киселина.

Предимства и недостатъци

Версайска касис - описание и характеристики на сорта

Бялата касис от Версай е популярна както за начинаещи, така и за опитни градинари. Основните му предимства са представени в списъка:

 1. Висока устойчивост на замръзване. Това дава възможност да се отглежда бял Версай във всички региони на страната ни;
 2. Самостоятелно опрашване. Растението ще даде плод, дори ако на мястото няма други храсти с бяла касис.
 3. Наличието на имунитет към брашнеста мана.Прегледите на градинарите показват, че касисът не е податлив на много други гъбични заболявания.
 4. Висока производителност.
 5. Ранна зрялост.

Недостатъците включват:

 • податливост на антракноза;
 • прекомерно разпространение на храста;
 • взискателност към състава на почвата.

Съвети! Въпреки факта, че сортът се счита за самоопрашващ се, най-високите добиви се наблюдават, когато на мястото има няколко храсти (по-добри от различни сортове) бяла касис.

приземяване

Версайският бял се възпроизвежда само вегетативно. Използвайте резници, наслояване или разделяне на храста. Технологията за получаване на посадъчен материал не се различава от другите сортове.

В разсадниците и пазарите обикновено се продават готови разсад. Те се вкореняват бързо и се вкореняват добре на постоянно място.

Подготовка на почвата

Версайска касис - описание и характеристики на сорта

За касиса от Версай е важно да изберете правилното място. Тя трябва да бъде разположена в най-слънчевата и защитена от вятъра зона на градината. Подземните води не трябва да се приближават твърде много до повърхността.

Забележка! При недостатъчно осветление добивът на сорта намалява. Плодовете стават дребни и кисели.

Касисът процъфтява в питателни глинести почви, но те могат да растат на всякакви почви. Когато засаждате в пясъчни почви, ще ви трябва по-интензивно подхранване.

Преди засаждането на касис мястото се изкопава и почиства от плевели. Почвата с неутрална киселинност е най-добра. Ако индикаторите са увеличени, се добавя суха вар или пепел.

Касисът се засажда в началото на пролетта или след падането на листата. Ямките се приготвят 2-3 седмици преди засаждането.

Добре подготвяне:

 1. Дупките са изкопани с дълбочина 40 см и диаметър 50 см. Между растенията трябва да има поне 1,5 м свободно пространство.
 2. Отстранената от дупката почва се смесва с 5 кг изгнил тор, 50 г суперфосфат и 20 г калиев сулфат. По желание суперфосфатът с калий се заменя с 1 кг пепел.
 3. Почвата с торове се смесва старателно и се оставя близо до дупката до засаждането.

Стъпка по стъпка инструкции за засаждане и избор на разсад

Важно е да изберете висококачествен и здравословен посадъчен материал. На разсада не трябва да има следи заболявания и инфекции, подозрителни петна и плака. Кореновата система трябва да е добре развита, без сухи и гъсти участъци, влажна в среза. Клоните не трябва да са сухи. Зелените трябва да са ярки с добър тургор.

По-добре е да закупите разсад със затворена коренова система (разположен в земна кома) - те се вкореняват по-бързо. Ако бяха закупени разсад с отворена коренова система, те се накисват в светло розов разтвор на калиев перманганат и стимулатор на коренообразуването преди засаждането. Ако корените са дълги, те се съкращават с една трета.

Стъпка по стъпка инструкции за кацане:

 1. 5 см дренажен слой се изсипва на дъното на ямата (фин чакъл, експандирана глина, скална обвивка). В центъра се образува земна бучка.
 2. Халката е поставена на земна бучка под ъгъл 45 градуса. Корените са равномерно разпределени по могилата.
 3. Дупката е покрита с питателна почвена смес, така че кореновата яка да се задълбочи с 7-10 см.
 4. След засаждането почвата около растението се уплътнява. След това изсипете 2 кофи топла вода под корена.
 5. Ако почвата се е утаила, тогава се добавя още почва. Около храста се изсипва слой мулч (хумус, торф, слама).
 6. Върхът на разсада се подрязва, оставяйки 5-6 здрави пъпки.

Нарастващ

За да постигнете възможно най-високия добив, важно е да осигурите на храста подходяща грижа. Версайската касис е по-малко причудлива от много други сортове с бели плодове. Освен това е по-взискателен от черната и червената касис.

грижа

Версайска касис - описание и характеристики на сорта

Бялата касис Версай се нуждае от редовни грижи. Списъкът съдържа основни правила:

 1. Поливане. Бялата касис е взискателна към поливането. При нормално лято храстът се полива три пъти седмично, като всеки път се използва 10 литра вода. Ако лятото е сухо, тогава касисът се полива всеки ден. В дъждовния сезон поливането се спира.Почвата се навлажнява с топла утаявана вода сутрин или вечер, когато слънцето не е активно.
 2. Разхлабване и плевене. Почвата около касиса се разхлабва след всяко поливане или валежи. В процеса на разхлабване плевелите се отстраняват.
 3. Горна превръзка. През първата и втората година след засаждането има достатъчно тор, приложен върху почвата, отстранена от дупката. След това започват да правят в началото на пролетта разтвор от 10 литра вода и 50 г урея, а след добива на реколтата под храста се изсипва смес от 10 литра вода, 0,5 литра пилешки тор (или 1 кг изгнил тор), 50 г суперфосфат и 20 г калиев сулфат. През лятото храстът се напръсква със смес от 10 литра вода, 5 г калиев перманганат, 3 г борна киселина и 35 г меден сулфат.
 4. Образуване. Първата формационна резитба се извършва една година след засаждането. От всички оформени скелетни клони се избират 3-4 от най-силните, останалите се отрязват. Така се извършва годишна резитба. Короната ще се оформи след 4-5 години. Към този момент растението трябва да има 16-18 клона. Тогава отрязвам 7-8 годишни клони, оставяйки заместващи издънки.
 5. Санитарна резитба. Сухите и повредени издънки, клоните, разпространяващи се по земята, се режат ежегодно. Изрязват се издънки.
 6. Подрязване против стареене. Ако касисът започна да дава малко плодове, тогава е време да се прилагат процедури против стареене. За това клоните на касис се нарязват с 2/3.
 7. Зимуване. За да може касисът да оцелее безопасно зимата, клоните му са вързани с канап. Под храста се изсипва 10-15 см слой мулч (компост или хумус). В снежни зими е достатъчно да покриете растенията със сняг. Ако няма сняг, тогава касисът се покрива с агрофибър.

Болести и вредители

Бялата касис на Версай рядко е засегната от брашнеста мана и хавлиена течност. Според градинарите сортът е податлив на антракноза. Болно растение се къса с кафяви петна, които постепенно се слепват и увеличават размера си. Това води до нарушаване на фотосинтезата, падане на листа и плодове, изсъхване на леторастите.

Ако болестта вече е засегнала храста, тогава се пръска с фунгициди. Преди това всички болни части на растението се отстраняват.

Версайска касис - описание и характеристики на сорта

Важно е да се предотвратят заболявания. Списъкът съдържа основни правила:

 1. Превантивни лечения. Провежда се през пролетта, преди пъпките да набъбнат. Бушът се напръсква с течност или разтвор на меден сулфат от Бордо. Препоръчва се извършване на пръскане след продължителни дъждове.
 2. Почистване на градината. През есента, след падането на листата, всички паднали листа и изсъхнали клони се отстраняват и изгарят. През лятото всички плевели около растението се отстраняват.
 3. Дератизация. Дезинфекциране на почва, посадъчен материал, градински инструменти.
 4. Горна превръзка. Растение, което получава достатъчно количество хранителни вещества, е по-успешно при устояване на болести и вредители.
 5. Спазване на правилата за поливане... Преовлажняване, както и изсушаване на почвата се счита за благоприятни условия за развитието на гъбичките.
 6. санитарен резитба... Именно върху сухите и повредени клони обикновено започва развитието на гъбична инфекция. Навременното им отстраняване е необходимо.
 7. Обработка на нарязване градинска смола.

Касисът е засегнат не само от инфекции, но и от вредители. За да се предпази растението от тях, се спазват горните правила за дезинфекция, а всички плодови и ягодоплодни растения на обекта се инспектират всяка седмица.

жътва

Версайска касис - описание и характеристики на сорта

Версайските бели плодове узряват в края на юли или началото на август. Когато узреят, те не се рушат от храста, затова много градинари изчакват, докато всички плодове узреят и ги събират в един замах.

Касисът се отстранява директно върху ръцете. Съхранявайте в хладилник в найлонов плик или затворен контейнер за 1-2 седмици.

Степента на зрялост се определя от вкуса и от това колко лесно зрънцето се отделя от стъблото. В узрелите плодове костите са ясно видими през пулпата.

Отзиви

Отзивите за бялата касис от Версай са предимно положителни. Повечето градинари с този сорт препоръчват да започнат своето запознаване с културата.

Ирина, Москва: „Майка ми също засади бялата касис от Версай на дачата.От този първи храст получихме много разсад, който засадихме на нашия сайт и ги подарихме на нашите приятели. Оттогава опитахме много от по-модерните сортове бяла касис, но Версай остава любим. Не пуска плодове по време на студени щракания и се справя без поливане през дъждовно лято. Всичко, което правя, е да отрязвам слабите издънки и да ги храня два пъти годишно “.

Александър, Ростов „Бялата касис от Версай е любимата ми. Харесвам големите му плодове на дълги четки. Сочен, сладък с лека киселинност. Изискващ грижи, но ако всичко е направено навреме, няма да отнеме много време. Прилагам разтвор на пепел с пилешки изхвърляния в началото на пролетта и септември. Поливам само ако почвата е много суха. Имаше година, когато тя се разболя от антракноза. Оттогава пръскам с меден сулфат през пролетта и след продължителни дъждове ”.

заключение

Версайската бяла касис е френски сорт, развъден още през 19 век. Различава се в устойчивост на замръзване, висок добив, едър плод, устойчивост на много заболявания. Той има само два съществени недостатъка - липса на имунитет към антракноза и повишено разклоняване на храста.

Не е трудно да се грижите за бялото касис Вернисал. Основното е да се осигури навременно поливане и подхранване, да се извършва формиране и санитарна резитба годишно.

Добави коментар

градина

Цветя