Какво да направите, ако на доматите се появят кафяви петна: снимки на засегнатите домати и начини за запазването им

Кафявите петна по доматите показват заболяване или лоши условия на отглеждане. Има много причини за тези симптоми по листата и плодовете на растенията. Тази статия ще ви каже какво да направите, ако на доматите се появят кафяви петна.

Причини за появата на кафяви петна по доматите

Петна от кафяви нюанси по листата, стъблата и плодовете на доматите възникват в резултат на значителен брой причини.

заболявания

Кафявите петна по доматите причиняват гъбични инфекции. За да разпознаете заболяването и да изберете правилното лечение, вземете предвид следните фактори:

 • цвят на петна,
 • тяхната локализация (по листата, плодовете, стъблото, растителните редове),
 • появата и формата на лезиите,
 • развитието на болестта.

Късен полъх

В ранните етапи на развитие болест се проявява под формата на частично пожълтяване на листа. Впоследствие на това място се образува сиво-кафяво некротично петно ​​с обширен жълт ореол. С бързото развитие на болестта, пожълтяването може да отсъства. Листата се къдрят и изсъхват.

С висок инфекциозен произход, влажността и прохладата късната болест се развива бързо и засяга цялото растение, включително стъблата и зелените плодове. Те също стават кафеникаво оцветени и гниет.

На снимката - домати, засегнати от късен блясък.

Какво да направите, ако на доматите се появят кафяви петна: снимки на засегнатите домати и начини за запазването им

Cladosporium

В началото на заболяването на листното острие се виждат бледозелени, често симетрични, петна, които след това придобиват ярко жълт цвят. Обърнете листа с гръб към вас: ще забележите маслинено-сиви неравности с кант и белезникав ореол. Това са местата за спорообразуване на гъбичките. Без лечение листните плочи изсъхват и се рушат.

Внимание! При кладоспория предимно са засегнати долните нива. Тогава болестта се разпространява към горната листна маса, както и към плодовете. Доматите стават воднисти, безвкусни. Растението изсъхва.

Какво да направите, ако на доматите се появят кафяви петна: снимки на засегнатите домати и начини за запазването им

Alternaria

Алтернарията се нарича още макроспориоза или сухо зацапване. Можете лесно да идентифицирате заболяването по сухи тъмнокафяви петна, произволно разположени по листата и плодовете. Те могат лесно да бъдат разграничени от други гъбични инфекции чрез концентрични кръгове, вписани един в друг и сякаш притиснати в засегнатата растителна тъкан.

В ранен етап петната са разположени на долния слой на листата, след което се придвижват към стъблата и зелените плодове... Малките лезии приличат на черна плака. Те постепенно се увеличават по размер и покриват цялата площ на засегнатата тъкан, плодове.

На багажника болестта се проявява под формата на продълговати кафяво-сиви линии. В този случай вече не е възможно да се спаси растението.

Антракноза

Какво да направите, ако на доматите се появят кафяви петна: снимки на засегнатите домати и начини за запазването им

болест в началото е безсимптомно. Първите признаци на антракноза обикновено се наблюдават върху узрели зеленчуци, често след прибиране на реколтата. Но зелените домати с лош имунитет също са засегнати от гъбичките.

Върху плодовете се образуват малки заоблени огнища, сякаш притиснати в кожата. По-късно около тях се появяват тъмни концентрични пръстени.

Листата постепенно развиват червеникаво-кафяви петна с тъмен или жълт ореол наоколо, в резултат на което листът изсъхва.С увеличаването на лезиите стъблото придобива кафяво-виолетов цвят.

мозайка

Какво да направите, ако на доматите се появят кафяви петна: снимки на засегнатите домати и начини за запазването им

Заболяването е вирусно. Цветът на листата става неравномерен - от ярко зелено и жълто до бледо.

Листните плочи на растение, засегнато от тютюневата мозайка, се оформят неравномерно, в резултат на което на повърхността им се образуват туберкули. В бъдеще листата се извиват и изсъхват, храстът умира.

Референтен. Няма ефективно лечение на мозаечния вирус. Ако някой от храстите се зарази, извадете го от градината и го изгорете. Предотвратяването на болестта ще помогне да се сведе до минимум рискът от инфекция.

Сиво гниене

Заболяването се проявява като петна от сиво-кафяв оттенък, които постепенно се намокрят и покриват с пухкав белезникав цъфтеж на мицела. Заболяването засяга предимно стъблата, ранени по време на жартиера.

По листата, стъблото и стъблото петната са най-често продълговати, по зелените плодове - заоблени.

Върховно гниене

Какво да направите, ако на доматите се появят кафяви петна: снимки на засегнатите домати и начини за запазването им

Заболяването засяга плодовете на етапа на растежа им в областта на върха: сухи или, обратно, воднисти, депресирани петна от кафяво-черен цвят се появяват върху доматите.

Доматите, вместо да узреят, започват да гният.

Причината за заболяването е недостиг на калций и излишък от азот в почвата. Липсата на влага в почвата също играе значителна роля.

Кафяво гниене или фомоза

В началото на болестта кръглите жълто-кафяви петна с тъмни петна от гъбични спори вътре стават видими по доматините листа. Също така болестта засяга стъблата и плодовете.

В близост до стъблото се появява кафяво гнило петно. Размерът му е 3-4 см, но вече на този етап доматът вътре е напълно изгнил. Засегнатата област става неравна, лесно се притиска при натискане.

Кореново гниене или черен крак

Гъбичната болест се проявява с общо увяхване на растението и увреждане на стъблото в долната част.

Първо върху него се появяват кафяви тъмни петна, с течение на времето те се увеличават, кракът става черен, образува се стеснение и доматът умира.

Вредители

Вредителите са вредни за доматите:

 1. Насекомикоито заразяват наземната част на растенията, често пренасят вируси, бактерии, гъбички. По-специално листните въшки, кърлежите и бръмбарите разпространяват мозайката. Бактериозата е заразена с листове, листна въшка... Смоли, дървеници се хранят с плодовете на доматите, оставяйки дупки в тях.
 2. Кореновата система на доматите е повредена от такива вредители като бръмбар, жица, мечка. Те са в състояние да се хранят с корените на растенията, в резултат на което доматените храсти увяхват, листата стават кафяви и се рушат.

Агротехнически грешки

Какво да направите, ако на доматите се появят кафяви петна: снимки на засегнатите домати и начини за запазването им

Прекомерното хранене на доматите с азот допринася за развитието на гниене.

Друг фактор, провокиращ образуването на петна, е недостигът на микроелементи:

 1. Калий - проявява се чрез пределно изгаряне на листа. Процесът започва с изсветляване на върха, след което листът става кафяв. Вътре в плодовете се образуват кафеникаво-жълти ивици.
 2. Цинк - появяват се сиво-кафяви и бронзови петна, разпръснати по цялата листна плоча, краищата се извиват. Младите листа са покрити с малки жълти точки.
 3. Калций - развиващ се апикално гниене.
 4. Бора - растящата точка на домата става черна и умира.

Друга причина за появата на петна е фитотоксичността на почвата:

 1. Това води до прекомерната употреба на торове, токсични лекарства за лечение на заболявания. Самите растения в процеса на живот също отделят токсини.
 2. При отглеждане на домати на едно място се формира повишен инфекциозен фон за няколко години.

За да предотвратите отрицателното въздействие на почвата върху растенията, в оранжериите за борба с болестите, използвайте биоразградими и органични препарати на базата на сено бацил и триходермия, както и прилагайте сидерация на площадката.

Защо на доматите се появяват кафяви петна

Какво да направите, ако на доматите се появят кафяви петна: снимки на засегнатите домати и начини за запазването им

Местоположението и условията на отглеждане влияят значително върху развитието на доматите, техния имунитет и склонността към болести.

В оранжерията / оранжерията

В оранжерията поради висок инфекциозен произход и неспазване на сеитбообращението най-често се появяват такива гъбични заболявания на доматите като късната болест, кладоспориум и алтернария. Това се улеснява и от недостатъчна вентилация, което води до висока влажност и конденз.

Оранжериите и оранжериите се характеризират с фитотоксичност на почвата в по-голяма степен, отколкото за откритата земя.

В открито поле

Кафявите петна по растенията на открито често са резултат от слънчево изгаряне поради променливо време или неправилно поливане.

Редуването на дъждовни и топли дни, изобилие от роса допринасят за развитието на гъбични и бактериални заболявания. Късната болест и сивото гниене са повсеместни.

В открито поле по-трудно, отколкото в оранжерия, за да се спре разпространението на вредители от насекоми.

Какво да направите: как да третирате домати

Какво да направите, ако на доматите се появят кафяви петна: снимки на засегнатите домати и начини за запазването им

След като определите вероятната причина за петна от домати, анализирайте възможните средства за защита.

В случай на откриване на гъбични заболявания, използвайте лекарства:

 1. Chemical. Най-ефективните от тях са мед, съдържащ "HOM", течност Бордо. Използвайте също мощните "Браво", "Ридомил", "Роврал", "Топсин-М" и други.
 2. Биологично. В началото на заболяването, както и с малки лезии, дайте предпочитание на биологичните фунгициди. Принадлежат към агенти от клас IV с ниска опасност. Това са лекарствата "Alirin", "Gamair", "Fitosporin-M", "Trichodermin". Плодът може да се консумира в рамките на кратко време след обработката (вижте инструкциите). Лекарството "Fitolavin" (принадлежи към III клас) има антибактериален ефект, но ще помогне в борбата с гъбичните инфекции.
 3. Фолк. В самото начало на развитието на болестта се използва пръскане с разтвор на млечна суроватка с добавка на "Farmayod".

Когато прилагате химия, стриктно спазвайте инструкциите, спазвайте предпазните мерки за безопасност и времето за обработка. Активните вещества на препаратите се натрупват в растителните тъкани, така че плодовете стават токсични за известно време.

Предпазни мерки

Какво да направите, ако на доматите се появят кафяви петна: снимки на засегнатите домати и начини за запазването им

Започнете борба с гъбичките и инфекциите с есенната дезинфекция на почвата и оранжерията:

 1. Изкопайте и оформете почвата с препарати, съдържащи мед, обработете шпакловки, стойки и поликарбонат.
 2. Променете местата за засаждане, като вземете предвид правилата за сеитбообращение.
 3. Използвайте репичка и горчица за копаене като сидерати.
 4. Обеззаразяват семената преди засаждането.
 5. Обработвайте редовно градинските си инструменти. Болестите се пренасят от почвата, водата, сока от растенията.
 6. След засаждането на разсад в земята, 1 път на 2-3 седмици, провеждайте превантивни лечения за заболявания, използващи биологични фунгициди, препарати от сено бацили.
 7. Редовно проверявайте растенията, за да помогнете да установите проблемите навреме.
 8. Не сгъстявайте насажденията, отрязвайте своевременно листата и пасинките.
 9. Избягвайте излишната влага в оранжерията. Използвайте капкови системи и поливайте доматите обилно, но рядко.
 10. Осигурете достатъчна вентилация за доматите. При нощни температури от + 18 ° C оставете вратите или отворите отворени денонощно.

Съвети за опитен фермер

Опитните градинари препоръчват:

 1. Обърнете внимание на превантивните мерки за предотвратяване на заболявания. Третирайте редовно оранжерията с банани от сено или триходермия.
 2. През есента или пролетта дезинфекцирайте оранжерията с меден сулфат, сярна пръчка или пероцетна киселина. Изкопайте земята по щика на лопатата.
 3. Наблюдавайте сеитбооборота, сменяйте почвата в оранжерията на всеки 5 години. Това ще се отърве от повишената инфекциозна среда и почвената токсичност.
 4. Провеждайте редовен контрол на насекомите вредители - преносители на вирусни инфекции и бактериоза.
 5. Засадете домати на достатъчно разстояние за вентилация. В същото време вземете предвид сортовите характеристики на доматите и необходимостта от оформяне в няколко или едно стъбло.
 6. Изберете за засаждане сортове, които са устойчиви на болести, често срещани във вашия район.

заключение

Ако откриете кафяви петна по доматите, проучете причината. В случай на заболяване, използвайте фунгициди или антибактериални лекарства за лечение.

Унищожете вредителите, премахвайте дефицитите на микроелементи. Следвайте превантивните земеделски практики, за да предотвратите бъдещи проблеми.

Добави коментар

градина

Цветя