Как да узреете зелените праскови у дома

Прасковата е много ароматен и вкусен плод, така че през лятото с нея се пълнят не само гишетата на пазари и магазини, но и руските градини. Често се случва, че външно плодът е готов за употреба - блести с червено-жълти цветя и е покрит с кадифена кожа. Но всъщност все още е неузряла: кашата е твърда, без ясно изразен аромат и вкус. В статията ще отговорим на въпросите какво да правим с коравите праскови и дали плодовете, изскубани от дървото, узряват.

Могат ли прасковите откъснати от дърво да узряват у дома

Как да узреете зелените праскови у дома

Ако плодът изглежда узрял, но е отвътре трудно, можете да го държите у дома, за да ускорите зреенето. Същият е случаят със зелените плодове..

Това могат да бъдат не само градински плодове, но и плодове от пазара или от магазина. Основното е да знаете простите начини, чрез които една неузряла праскова ще се превърне в сочна и сладка. Най-често срещаното от тях е използването на хартиена торбичка или салфетка, изработена от естествена ленена тъкан.

Важно! Всеки плод ще узрее само при стайна температура.

Как да узреем праскови у дома

Вкусно и сладко праскови - съществен атрибут на лятото. Плодовете се ядат пресни или се правят в конфитюри и компоти.

Ако плодът все още не е достатъчно узрял или е напълно зелен, се препоръчват следните методи за зреене.

Зелени праскови в хартиена торбичка

Популярен метод за съзряване— поставете плодове в хартия. Занаятчийските торби за опаковане или подаръци са чудесни за това. Благодарение на хартията плодът естествено отделя газ от етилен, без да губи влага.

Ако използвате пластмасова торбичка, прасковата бързо ще изгние. В хартия се оставя за 24 часа на сухо и топло място. През това време се проверяват плодовете: ако миришат добре и станат меки, тогава те могат да се ядат.

Внимание! Ако след 24 часа неузрелите плодове останат твърди, те се оставят за още 12-15 часа, като редовно се проверява степента на зрялост. След узряването плодът запазва вкуса и продаваемостта си още 2-3 дни.

Съзряване с ленена кърпа

Как да узреете зелените праскови у дома

Препоръчва се използването на ленена салфетка, за да узреят зелените праскови. Плодовете са разположени в центъра му, резници надолу, така че да не се допират един до друг. Покрийте ги с втора ленена салфетка отгоре, така че да няма пропуски.

Плодовете се оставят на топло и сухо място за 2-3 дни, като ежедневно се проверява степента на зрялост. Определя се от аромата и твърдостта на плодовете. Едната част от прасковите се изяжда веднага, а другата се поставя в хладилника за по-дълго съхранение.

Интересно е:

Как правилно да подрязвате прасковите през лятото: схеми и процедура

Методи за размножаване на праскови през резници през лятото: инструкции и полезни съвети

Как да определите зрялост и да съхранявате правилно

Зрелостта на плодовете се определя от цвета, твърдостта и аромата. Зрелата праскова трябва да е едновременно мека и твърда, умерено ароматна и кадифена.

Презрелите плодове прецеждат твърде много и миришат твърде сладко. Също така прасковата трябва да бъде без зелени или кафяви петна, черни точки и други дефекти.

Внимание! Ако семената са сухи или напукани, това означава, че плодът е бил обработен с химикали и стимуланти на растежа.

За дългосрочно съхранение прасковите се поставят в хладилник или суха изба. Във втората версия плодът се поставя в дървена кутия и отгоре се покрива с вестник или чиста памучна кърпа. Преди това плодовете не се измиват - естественият цъфтеж им помага да издържат по-дълго.

Препоръчва се постоянно да проверявате дали отделните случаи са се влошили. Ако се появят меки петна, плодът е най-добре да се използва веднага за готвене. Прасковите правят питателно и ароматно сладко, конфитюри, желе или конфитюр.

При стайна температура плодовете лежат не повече от 2-3 дни. Споменатите по-горе хартиени торбички се използват за съхранение, пластмасата е по-добре да се остави за други продукти. Също така е важно да се обърне внимание на нивото на влажност - тя трябва да бъде не повече от 85%. В противен случай прасковите бързо ще се объркат. Оптималната температура е 0 ° C.

Как да узреете зелените праскови у дома

Прочетете също статии:

Как правилно да подрязвате прасковите през пролетта и защо е толкова важно

Как правилно да подрязвате праскова през есента и за какво е тя

заключение

Има няколко варианта за това какво можете да направите с неузрели праскови и всички те са прости и ефективни. Някои поставят плодовете в хартиени торбички и ги поставят на топло и сухо място, други покриват неузрели или зелени плодове с ленени салфетки и ги оставят на 0 ° C за 2-3 дни.

Зрелите праскови са твърди и умерено меки, с приятен лек аромат и кадифена кожа. Също така плодовете не трябва да имат зелени и черни точки. Описаните методи помагат да се достигнат не само праскови, но и нектарини, кайсии, ябълки.

Добави коментар

градина

Цветя